Bir kültür teatisi ve iade-i ziyaret vesilesiyle Samsundayız .Külliye Şiir Akşamları nedeniyle konuğumuz olan Samsunlu sanatçı dostlarımızın davetine icabet ediyoruz .Sanat kültür gezimize Bandırma Vapuru ve müştemilatıyla başlıyoruz . Cumhuriyetin yiğit kurucusu Mustafa Kemal ve arkadaşlarının anılarını anlatan bir vapurdan başlamak çok güzel oldu . Mustafa Bilir , Neşet Karaçaltı , Kenan Yavuzaslan arkadaşlarımızın güzel mihmandarlığında başlayan geziye , Şahin Göktürk Hocamız da öncülük yaptı . Amasya’daki Cumhuriyet ruhunu burada hissetmedik desek yanlış olur . Amisos ören yeri gezisi ve Amisos Cafe yemek programıyla devam eden gezimiz , sanatçı dostlarla buluştuğumuz Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezindeki etkinlikle taçlandı .
Amasya-Samsun hattındaki kültür yolculuğumuzun ana aksını oluşturan etkinlik ; Samsun Büyük Şehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinde dört mayıs saat on altı da başladı .Şair Mustafa Bilir abimiz ve Kenan Yavuzaslan ‘ ın renkli sunumlarıyla başlayan meşk akşamı harika ürün ve okumalarla devam etti . Spontan sanatçı seçimi ve ara müzikle süslenen sanat akşamı çok güzel ürünlere ev sahipliği yaptı . Salonun avangard duruşu beni etkilemedi desem yanlış olur .Kırmızı koltuklar , bordo çevre düzeni , ahşap tasarımlar , salona ayrı bir hava katmış . Sevgili Mustafa Ayvalı ve Hüseyin Menç öncülüğündeki Amasyalı sanatçı dostlar şunlardı : Akademisyen-Yazar İsa Çolaker , şair Bilen Alpat , şair İsmail Can Karakuş ve değerli eşleri . Öğrencilerimiz Gökhan Orta , Turgut Büyüksakallı .
Programın muhtevası oldukça dolgun gerçekleşti . Şiirleriyle :İbrahim Coşar , Haydar Sazlı , Hasan Akbaş , Mustafa Bilir , Kemal Yavuzaslan , Neşet Karaçaltı , Mustafa Ayvalı ,İsmail Can Karakuş , Bilen Alpat ,Aşık Sancak , Haydar Sazlı , İsa Çolaker meşk ortamına neşe kattılar . Şiir okumalarıyla ; Meral Yaman Arda , Sedagül Aşık , Tuğçe Gün , Gökhan Orta , Turgut Büyüksakallı ayır bir güzellik sundular .Özellikle Meral Yaman Arda Hanımın Cemal Safi okuması ayrı bir tattı . Sohbetleriyle ; Hüseyin Menç , Şahin Köktürk , İsa Çolaker derin bir ufuk turu yaptılar . Saz ve gitarlarıyla ; Mustafa Bilir Abi ve Kenan Yavuzaslan unutulmazdı . Yağmur hüznüyle süren program dilek ve temennilerle sürerken , bir başka yerde ve başka konuk şehirlerde buluşmak dileğiyle sona erdi . Mustafa Bilir Abinin kitap kurdu olduğumuz gerçeğinden hareketle takdim ettiği Samsun kent kitaplarına da çok sevindim .Uzun ömürlerin olsun canım abim .
Dört Mayısta Samsun-Amasya hattında başlayan kültür seramonimiz , benim açımdan çok verimli geçti diyebilirim . Ayağımın tozuyla döndüğüm nezih Samsun seyahatimi , Amasya’daki konferanslarımla birlikte ayrı bir forma taşıdım diyebilirim .Amasya Beldiyesi-Amasya Üniversitesi kurumsal işbirliğiyle geçen sene başladığım konferanslar serime ; Necip Fazıl Kısakürek ve Gençlik konferansımla devam ettim . Allah mahçup etmezse , ilerki yıllarda devam edeceğim .Amasya halkını üniversite ortamıyla buluşturmayı hedeflediğim konferansıma ilgi oldukça yüksekti . Geçen yıl Mehmet Akif Ersoy , bu yıl da Necip Fazıl ‘la süren seriyi dilerim aksatmam. Başka kültür abidelerini de konuşmayı istiyorum. Üniversite salonlarımızda , Okur-Yazar konferansımızla birlikte ikinci faaliyeti yapmış olduk . Kültür müdürü Enes Tigen , belediye başkan yardımcısı Osman Akbaş ve genç kültür ekibine ayrıca teşekkür ederim .Konferansın bir tekrarını da Merzifon Akif Gülle Kültür Merkezinde , Merzifon Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ve halkına sundum . Bu şansı sağlayan değerli dostum , Doç.Dr . Asım Çoban ve ekibine teşekkür ederim .
Amasya halkı , dinlemeyi ve sukutu seven bir halk .Onun için etkinliklerin dolu ve canlı geçmesine şaşmıyorum .Üniversitemizin faaliyetleri arasında yapılan Dertli Divani ve mektebi irfan sunumları ayrı bir güzellikti . Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi yardımcı doçentlerinden Nuran Çetin Hocamın sunduğu Hanım Sahabiler programı da ayrı bir güzeldi . Amasya halkının etkinliklerimize gösterdiği teveccühe ayrıca minnettarım . Demek ki kültürel kotlarımıza uygun milli ve yerel etkili konuşmalarımız takdir görüyor .İmam Hatip Okullarının dalya demesi vesilesiyle yapılan ,’Asımın Neslinden-İmam Nesline Paneli ‘de anılmaya değer bir şehir faaliyeti oldu .Mahmut Celalalettin Ökten Hocanın kurucu önder olarak İmam Hatipleri anlattığı konuşma ; Saraydüzü Kışlasında ve nezih bir topluluğa yapıldı . Panelistliğini ; Hüseyin Korkut , İbrahim Solmaz , Osman Akgül hocaların yaptığı ve Yrd.Doç.Dr .Recep Orhan Özel Hoca’nın moderatörlüğünde yapılan panel , İmam Hatip Liselerinin ne denli önemli bir kurumsal kimlik olduğunu ve sahip çıkmamız gerektiğini bir kere daha ortaya koydu .
Mayıs , çok zengin bir kültür ayı oldu .Amasya-Samsun hattında başladığımız yolculuğumuzu yukarıdaki kültür ajandasıyla bitirdik .Hepinize kültür ve sanat dolu bir yaz dilerim .
İsa Çolaker