“ Kent Ekonomileri Formu “ nun Amasya ayağı yapıldı.11.5.2013 ‘te Amasya Apple Otelde yapılan forumda , kentin âkıl adamları ve toplumun değişik kesimden kanaat önderleri proje ve fikirlerini ortaya koydular.Sabah saat dokuzda başlayan forum ,ara vermeden yaklaşık üç saat devam etti. Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Bey’ in seksen bir ildeki projesinin Amasya ayağı başarılı bir şekilde ifa edildi. Projenin Amasya ayağını, yine bir Amasya evladı olan siyasal bilimci Doç. Dr. Murat Önder Beyefendi yönettiler. Forumun amacı ; yaşadığımız kentin iki bin yirmi üç yılına kadar fotoğrafını çekmek ve kenti projelerle yeniden kuşatmaktı.
Forumun katılımcıları arasında ; STK ‘lar , eşraf , milletvekili , sanayici ,akademisyenler, gazeteciler , dernek ve kamu temsilcileri vardı. Tematik olarak masalara ayrılan ve her masada değişik proje üreten toplum kesimleri ; bunları yazarak , hayata geçirilebilecek somut projelere dönüştürdüler.Her masadaki raportör akademisyenler , çıkan projeleri uygun bir dille oylama ortamına attılar ve ortaya böylece müşahhas öneriler çıktı. Projeler genelde ; turizm, tarım ,sanayi troykası etrafında yapılandırıldı.
Forum masalarındaki makul insanlardan gayet akıllı proje adları geldi. Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabilirim : 1. Gökmedrese’ den başlayarak , kenti kentsel bir dönüşüme sokarak Amasya ‘yı müze kent yapmak. 2. Geleneksel tarım ürünlerinin yanı sıra başka tarım çeşitlerine ve tohumculuğa yönelmek. 3. Tarihe dayalı yeni tematik kent ve turizm alanları kurarak , kenti güneye doğru kaydırmak.4. Tarım arazilerini toplulaştırarak yeni ve büyük tarım alanları açmak ve tarım arazilerini devletten kiralama yoluyla temin etmek vb. Tüm bu tasarı ve projelere ek ,bir çok proje dillendirildi.Bir nevi ting teng yapıldı.Beyin turu ve projelerin derlenmesi şeklinde yapılan toplantı , Amasya ‘ nın ne kadar ufku açık bir yer olduğunu gösterdi.
Akademisyen arkadaşların raportörlüğünü yaptığı forum , gayet açık ve şeffaf bir şekilde icra edilirken , aynı zamanda heybesinde söyleyecekleri olanları memnun etti. Sağda solda konuşulan halk projeleri yaşama geçirilmek üzere not edildi. İktidar partisi bu projelerin birini yaşama geçirebilirse , tarihe ve Amasya ‘ ya not düşmüş olur. Yinelenen ve sakız olmuş, hiçbir proje konuşulmadı!. Meyve suyu işletme tesisleri ve tarım aletleri üretime vb. gibi gayet yeni üretim önerileri ve çözümleri üretildi. Çözüm bazında da ; il özel idaresi , firmalar ve yerel ekonomik aktörlerin potansiyelleri konuşuldu. Özel sektör eleman bulamaması gibi alt yapı sorunları da tartışıldı. Bunlara çözüm yolları önerildi.
Kentin eğitim ve istihdam sorunlarıyla ilgili ufuk turu yapılırken , vasıfsız eleman bolluğuna vurgu yapılarak , nitelikli kalifiye eleman azlığına dikkat çekildi. Radikal bir öneri olarak , kendi özel teşebbüs teknik liselerini kuralım diyen sanayicimiz oldu.Çok doğru. Bir sanayicimiz , niteliksiz elemanların devlete ve millete külfet olduğunun altını çizdi.Mermer ve maden sektörüne vurgu yapılarak , yer altı zenginliklerimizin Amasya ‘nın özel zenginliği olduğu vurgulanarak , teşvik alanının buralara kanalize edilmesi istendi. Tarım arazilerinin kullanım alanlarını sıralı ekim yöntemiyle , zarar etmekten kurtarılabileceğine dair analizler yapıldı.Herkes her şeyi ektiği zaman kar zarar ilişkisinin üretici aleyhine bozulduğunu oysa , her kesin ekim ve dikim çeşitleri farklı olursa tarlaların daha verimli kullanılabileceği rapor edildi.
Hizmet elemanı yetiştirmek ve elemanları işe hazırlamak için ,iş garantili ve istihdam odaklı eleman yetiştiren hizmetiçi akademileri kurulması önerildi.Turizm , madencilik , tarımda vasıflı elemanın ancak böyle yetiştirilebileceği belirtildi.Akılcı ,desteklenebilir projeler sıralı oylama yoluyla kabul edildi.Notlandırılarak politik bir metin haline getirildi. Siyasi irade ve iktidar bu projeksiyonlardan yararlanırsa , bunun Amasya ‘ya ve ülkemize çok faydası olur.Amasya ‘yı bir Saraybosna yapacak , kültür ve turizm kenti kılmak için her şey söylendi.Sıra uygulama ve pratikte. Ak Parti “Kent Ekonomileri Formu” nun Amasya ayağı , verilen kokteyl yemeği ve nezih bir ortamda sona erdi.
Günün sözü :” Veren el , alan elden üstündür.”Hadis
İsa Çolaker