Son Haberler
Anasayfa / yazılarım / DEĞİŞEN PARADİGMA

DEĞİŞEN PARADİGMA

Pocket
Bookmark this on Google Bookmarks

 

                 Başbakan iktidarının onuncu yılını kutladı .İngiltere eski başbakanı Demir Leydi’nin ölümü bana iktidarının onuncu yılını kutlayan Başbakanı hatırlattı . Rahmetli Menderes’ten bu yana on yıl üst üste başbakanlık yapan politikacımız yok . İktidarın politik ömrü için , on yıl uzun bir süre . İktidarı bırakıp kaçan şen ortakları hala hatırlıyor bu halk . Banka batırıp , ülkeyi batırıp , faizleri patlatıp, dilencilik yapıp kaçan iktidarları bu halk unutmadı . Buna rağmen halk hafızası bazen plastik, unutmasın diye yaşadığımız on yıllık paradigma değişikliklerini anlatayım dedim . Hafıza , unutma özürlü . Yazacağım değişiklikler, tamamen benim gördüklerim ve yaşadıklarımdan ibaret . Daha fazla paradigmal değişiklikler de olmuştur . İşte bunlardan bazıları:

*Kişi başına milli gelir 3000 dolardan , 10.000 dolara yükseldi .1500 dolarlık günleri unutmayalım diye yazdım…

*Enflasyon % 68’lerden , tek haneli rakamlara geriledi . Yüzde binlik enflasyonları hatırladıkça bir hoş oluyorum.

*Yıllara göre %8 büyümeyle , dünyanın en çok büyüyen ülkelerinden olduk . Eksi küçülmeleri unutmayalım diye yazdım.

*Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi tarihte ilk defa , Milli Savunma Bakanlığı bütçesini geçti. Solcu dostlarımın kulakları çınlamıştır.

*TOKİ 480.000 kişiyi ev  sahibi yaparak , alt sınıfları memnun etti. Kentsel dönüşümleri Brezilya ‘ ya ithal ettik.

*25 milyar dolar olan ihracat kriz de bile , 125 milyar dolara yükseldi. Dışarıya mal satamadığımız günleri unutma.

*4 milyar dolar olan tarım ürünleri ihracatı, 14 milyar dolara yükseldi . Tarım batma noktasından, Batıya ihracata yöneldi.

*47 milyon dolar olan savunma sanayi ihracatı , 1 milyar dolara yükseldi . Dünya silah piyasasında ilk ona oynayan bir silah ekonomisi.

*25 milyar IMF borcundan , biten borç dağlarına geldik . IMF borcuyla ” ulusalcılık “ yapanlara selam olsun.

*Halkın başına bela olan ; ergenekoniklere ve darbekatörlere yol açan “ohal faşizmi” kaldırıldı .Yeni ohaller olmaması için , hemen bahar barışı gelsin.

*Demokratik anayasa referandumları halka sadece evet- hayır olarak değil ; yeni imkanlar olarak döndü . HSYK , YÖK  vb. vesayetçi unsurlar olması gerek yere çekildi. Halka karşı yapılan Kurumsal  saldırılar kesildi . 12 eylül , 28 şubat  restorasyonları yapıldı.

*Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi kabul edildi. Halkımızın ergen olduğu görüldü. Halk  ya da cumhur  kendi başkanını seçemez diyenler, halktan boyunun ölçüsünü aldı. Halkı koyun , kendini ‘koç’ gören kesimler geriletildi.

*Özürlülere , yaşlılara , engellilere yönelik devrim gibi uygulamalar yaşama geçirildi. Onların toplumdaki görünürlüğü arttı , sokaklarda özürlü vatandaşları tekerlekli arabalar da görür olduk. Görmeyen göze şiş !

*HSYK kararları yargıya açıldı. Oligarşik yargı yerine , halkın yargısı harekete geçti.

*Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanma komikliği bitti.

*Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması sağlandı.

*20.000 km. bölünmüş yol yapıldı.

*…Demir ağlarla ördük… muhabbetinden , yılda 85.000.000. yolcu taşıyan hızlı ve lüks trene geçiş başladı. Unutmadan , geçen sene Almanya’da trenler 1.000.000.000 kişi taşımış . Daha çok tren yolu yapmak lazım.

*Sağlık bakanlığı bütçesi 8 kat arttı. Hastaneler de butik dönem başladı. Aile hekimliği devrimi yapıldı.

*THY uçak filosunda dünya dördüncüsü oldu. Amasya-İstanbul otobüsten ucuz elli lira…Hey gidi günler..

*69 il doğalgaza kavuştu. Kentler yaşanabilir hale geldi .90 ‘ larda Amasya hava kirliliği yaşardık !

*36 milyar olan gayri milli hasıla , 80 milyara yükseldi. Tüm bunlar bizi ekonomik büyümede dünya 16.sı yaptı .On altıncı büyük ekonomi , nerden nereye . IMF den bir milyar dolar borç isteyen Türkiye’den , ona borç veren ülkeye.

Anımsadığım paradigmal değişiklikler bunlar , daha başka güzel gelişmeler de mutlaka olmuştur. İnsan hafızası nisyanla malûl .Yereldeki parti örgütleri aylık ya da haftalık aralıklarla bunları niye halka anlatmıyor anlamıyorum? Dilerim bu yazıdan sonra , çıkar halka bunların bir kısmını anlatırlar. Yapılan işleri anlatmamak vebal ister. Sürekli savunmada kalmak , doğru bir politika değildir. Halkın gözü önünde gerçekleşen somut gerçekleri onlara anımsatmakta yarar var.Olur ya muhalefet de iktidara gelir , bunun on katı güzellikler yaparlar ! Buradan herkese dersler var. Değişen paradigmalar bunlar. Aydınlık günler sizin olsun.

Günün sözü :“Misafire edep şöyledir: Önce selam ve ikram , sonra taam ve kelam.”H . Basri.

İsa Çolaker

Hakkında admin

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*