Fuzuli, klasik şiirimizin kurucusu olmasa da en büyük şairlerinden birisidir. İkonik bir adamdır. Şirininin her mısrasında ayrı bir tat vardır. Onun şirini anlamak için fazla bir anlam desteğine de ihtiyaç yoktur. Divan şiirinin anlaşılır ustalarından biridir. Eski şiirin rüzgârı onda eser. Hayatı zorluklarla geçse de şiirini inşa etmekte zorlanmamıştır. Divan’ı, Şikâyetnamesi, Leyla ile Mecnun’u hala aşılamamış metinlerdir. Eserleri ... Devamını Oku »
SİNEMA MESELEM
Cahit Zarifoğlu, Şehirde Köşe Bucak adlı eserinde Maraş sinemalarını ayrıntılı olarak anlatır. Bir denemesinin başlığı da Yine Sinema Meselesi’dir. Ustanın sinemaya olan ilgisine şaşırdım desem yanlış olmaz. Muhafazakârlar ... Devamını Oku »
AYRILIK
Ben nice ayrılıklar gördüm ömrümce Kuşlar gördüm; kırılmış kolu, kanadı Ayrı düşmüş sevdiğinden kuşlar gördüm Hiçbir ayrılık bana bu kadar komadı Ayrılığın bir ağrıdır vurur şakaklarımda Ve büyür gözlerimde bir okyanus kadar Derinden ses verir içimde bir tel Sonra birdenbire kırılır, kopar Yeryüzü çekilir altından ayaklarımın Geçer başıma çöken bir tavan gibi gökyüzü Durmadan çalınır kulaklarımda Şarkıların en hüzünlüsü Seni ... Devamını Oku »
ÖZEL BİR ADAM
İsmet Özel böyle bir adamdır. Edebiyatımızın hususi ediplerinden birisidir. Bunu niçin söylüyorum? Solcuyken de böyle birisiydi, Müslümanken de ... Devamını Oku »
ALEMDE BİR DEVİR DÖNÜYOR AMMA
Aşık Seyrani Kayserilidir. Halk edebiyatımızın önemli şahsiyetlerindendir. Adıyla karıştırılan bir Seyrani daha vardır. Tıpkı Nesimiler gibi. Ona olan ilgim, eleştirel hicvi nedeniyledir. Şiirlerinde bu havayı görmek mümkündür. Yazının başlığı da onun böyle bir şirindendir. Asırlık bir zamandan sonra şairi var eden budur. Tam bir Anadolu aşığıdır. Çalıp söyleyen bir adamdır. Aşık tarzı kadar sosyal muhtevalı şiirleri de güzeldir. ... Devamını Oku »
TÜRK EDEBİYATINDA EN BEĞENİLEN ŞİİRLER A-UZUN ŞİİRLER 1-İstiklal Marşı: Mehmet Akif 2- Sakarya Türküsü: Necip Fazıl Kısakürek 3-Zindandan Mehmet’e Mektup: Necip Fazıl Kısakürek 4-Çanakkale Şehitlerine: Mehmet Akif Ersoy 5-Bülbül: Mehmet Akif Ersoy 6-Zulmü Alkışlayamam: Mehmet Akif 7-Fetih Marşı: Arif Nihat Asya 8-Bayrak: Arif Nihat Asya 9-Naat: Arif Nihat Asya 10-Anadolu Gerçeği: Yavuz Bülent Bakiler 11-Sivas’ta Yoksul Çocuklar: Yavuz Bülent Bakiler ... Devamını Oku »
ŞİİR
Bir zamanlar kendimi Bulunmaz Hint kumaşı sanmıştım. Kaç metredir benim yokluğum? Benden daha çok var sanmıştım. Benim yokluğumdan dünyaya Bir elbise çıkar sanmıştım. Dünyanın çıplaklığına bakmaya utanmadan Sonunda ben de alıştım. Ah…dedim sonra, Ah! Güzin Ablası kitaplar olan bir kızdım, İçim sıkılmasa o kadar Tek bir satır bile okumazdım. Taş bebeğim ters çevrilince ağlardı Bir derdi var derdim. Derdimi demeyi ... Devamını Oku »
SİZ AŞK’TAN N’ANLARSINIZ BAYIM?
Çok şey öğrendim geçen üç yıl boyunca Alt katında uyumayı bir ranzanın Üst katında çocukluğum… Kâğıttan gemiler yaptım kalbimden Ki hiçbiri karşıya ulaşmazdı. Aşk diyorsunuz, limanı olanın aşkı olmaz ki bayım! Allah’la samimi oldum geçen üç yıl boyunca Havı dökülmüş yerlerine yüzümün Büyük bir aşk yamadım Hayır Yüzüme nur inmedi, yüzüm nura indi bayım Gözyaşlarım bitse tesbih tanelerim vardı Tesbih ... Devamını Oku »
RAHATI KAÇIRMAYAN İLAÇLAR
İnsana iyi gelen şeyler vardır. Bunlar ilaç gibidir. Çoğunu da biliriz ama pek de yapmayız. Nelerdir bunlar? Uyku, tabiat, okumak, yazmak, mizah, eğlenmek, dua, ... Devamını Oku »
TÜRKİYE ŞARKISI
TÜRKİYE ŞARKISI Senin üstündedir Ne varsa yalnızlık, fakirlik namına Sevmek, yaşamak aşkına Devam eden ve edecek olan adına Nasırlı elden sarı yüzden yana Yani ne varsa yorgun, fakir halkım adına Senin üstünedir. Sen âhı ekenin biçenin Sen âhı taş kıranın, şarkı söyleyenin Trenler ki senden geçer Başı açık yalnayak halkım senden geçer Türkülerin en hazinleri senin üzerinedir Anamın, kardeşimin, kavmimin ... Devamını Oku »