Diyanetin savunulması gerektiği günlerdeyiz. Cumhuriyetin dinle imtihanında önemli bir yer tutan DİB, ağır bir saldırı altında. Aslında saldırı DİB’e değil, İslam’a yapılmaktadır.Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu kurum, imansız kesimlerin saldırılarına muhatap olmaktadır.Dine açıktan vuramayan kesimler, dolaylı olarak DİB üzerinden saldırıyorlar.DİB’i savunmak da bize düştü! Aslında kurum, merdivenaltı müslümanlığın panzehiri olarak örgütlenmiştir. Ama bugün yaşadıklarımız, DİB’i savunmayı gerektirmektedir. T.D.K, T.B.M.M.,T.T.K ... Devamını Oku »
BAKKAL AMCA BİR DİN VER !
Bakkal amca, bir din ver, bana şöyle yüz gram; İçinde hem komedi, hem de birazcık dram. Öyle bir din olsun ki; bizi fazla sıkmasın, Her yerde ‘ahlâk’ diye, karşımıza çıkmasın… Ramazan’da otuz gün, vücut girsin bakıma, Ama bayram gelince, karışmasın rakıma. Bırakalım insanlar, her tür haltı yesinler, ”Ne yani.. Biz müslüman değil miyiz?” desinler.. Bir din ver ki; içinde, ... Devamını Oku »
GÜL BÜLBÜL
Ismi Sübhan virdin mi var? Bahçelerde yurdun mu var? Bencileyin derdin mi var? Garip garip ötme bülbül Bilirim âşıksın güle Gülün hâlinden kim bile. Bahçedeki gonca güle Dolaşıp söz atma bülbül. Bilirim âşıksın verde, Cünûnun var gâyet serde. Şu sînemde olan derde Bir de sen dert katma bülbül. Pervâz olup uçar mısın, Deniz deryâ geçer misin? Bencileyin nâ-çâr mısın? Sen ... Devamını Oku »
ARA BUL
Bir sözüm vardır sana eyle kabûl Hâb-ı gafletden uyan Hakk’a kul ol Kande dirseñ dergeh-i Rahmâna yol Sende iste sende ara sende bul (Vechine bak hazretinde dâim ol) * Bu fenâ külhâna bakma yâra var Hârzâr-ı dünyeden gülzâra var Taşra çıkma yârı sende ara var Sende iste sende ara sende bul (Vechine bak hazretinde dâim ol) * Al melâmet hırkasın ... Devamını Oku »
DİN Mİ, KÜLTÜR MÜ?
Türk modernleşmesinde bu soruyu soran birçok insan var. Dini kültürden uzaklaştırmak ya da kültürü dinin içine hapsetmek mümkün değildir. Din kültürün ana unsurlarındandır. Bazıları dini kültürün yerine ikame etmeye çalışıyor. Bu da mümkün değildir. Çünkü din ontolojik ve inanca dayalı bir alandır. Kültürse oldukça seküler ve dünyevî bir anlayış toplamıdır. Peki ne yapacağız? Özellikle kültürün vasati çerçevesini belirleyeceğiz. ... Devamını Oku »
Yunus Emre Anma
AKİF GİBİ SÜREKLİ ISLAH ÇALIŞMALARINDA OLABİLMEK
Felaketlere Üzülmenin Ötesinde Çareler Üretebilmek “Müslümanlar önce gitmek, aramak, araştırmakla, sonra da ümitsizliğe düşmemekle görevliyiz. Ümitsizlik haramdır, ümitsizlik küfürdür. Çalışalım… Çalışalım… Çalışalım…” (Âkif). “Sırat-ı Müstakim ve Sebilürreşad dergilerinde yayımlanmış olan düz yazıları Âkif’in düşünce dünyasının anlaşılması bakımından oldukça önemlidir. Bu yazılarda ele alınan İslâm dünyasının ve Müslümanların durumu, Batı’yla ilişkiler, ırkçılık, tefrika, kültür ve ahlak yozlaşması, eğitim, hurafeler, özünden kopmuş ... Devamını Oku »
AKİFİN GÜÇ KAYNAĞINDAN BESLENEBİLMEK
Hayatı vahiyle inşa etmenin yakın dönemde canlı bir örneğini sunmuş olan Âkif’i sadece “İstiklal Marşı Şairi” olarak anmak onu yeterince anlamamak anlamına gelir. Esasen Âkif coşkulu bir “Kur’an Şairi” olup, yüksek sanatını zamanlar ve mekânlar üstü değerlerin en çetin şartlarda bile taviz vermeden hayata tatbik edilmesi gerektiğini haykırmış, bu inanç ve düşüncelerini fildişi kulesinden ürettiği kuru söylemlerle değil, derin sancılar ... Devamını Oku »
AKİFİN MİLLİ BİRLİK VE BÜTÜNLÜK ŞUURUNA ERİŞEBİLMEK
Âtiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmamak Şahsi olanla umumi olan arasındaki dengeyi kuramayan insan nemelâzımcılığa teslimiyette tereddüt göstermez. “Âkif’e göre, geleceği karanlık görüp azmi bırakmak, olsa olsa “alçak bir ölüm”dür. İnanan bir insanın, böyle bir ölümle “gebermesi” kabul edilebilecek bir netice değildir. Eylem adamı olan Âkif, hareket etmesi için her türlü imkân sağlandığı hâlde, ölü gibi cansız yatan insana, “leş mi ... Devamını Oku »
OKUMA LİSTESİ
OKUMA PROGRAMI-ANTİK DÜNYADAN GÜNÜMÜZE A-Vahiy Okumaları 1. Analektler, Konfüçyüs 2. Bagavadgita 3. Barnabas İncili 4. Kitab-I Mukaddes [Tevrat-İncil-Zebur) 5. Kumran Yazıtları 6. Kur’an-I Kerim +Nüzul Sıralı Meal 7. Mahabharata 8. Tao Tse Ching, Lao Tse 9. Zend Avesta 10. Mısır Ölüler Kitabı B-Antik Dünya Okumaları 1. Altın Dal, S.J.G. Frazer 2. Antik Dünya, Susan Wıse Bauer 3. Budha, H. Nakamura ... Devamını Oku »