Seyahatle gezinin aynı olduğunu düşünen birçok insan vardır. Seyahat başka, gezi başka bir şeydir. Kaliteli bir yaşamı olan bu nüansı bilir. İyi seyahat eden de ... Devamını Oku »
CAN VERME SAKIN AŞKA AŞK AFETİ CANDIR
Fuzuli, klasik şiirimizin kurucusu olmasa da en büyük şairlerinden birisidir. İkonik bir adamdır. Şirininin her mısrasında ayrı bir tat vardır. Onun şirini anlamak için fazla bir anlam desteğine de ihtiyaç yoktur. Divan şiirinin anlaşılır ustalarından biridir. Eski şiirin rüzgârı onda eser. Hayatı zorluklarla geçse de şiirini inşa etmekte zorlanmamıştır. Divan’ı, Şikâyetnamesi, Leyla ile Mecnun’u hala aşılamamış metinlerdir. Eserleri ... Devamını Oku »
SİNOP’SİS
Yazıya, kelimeyle oynayarak başlamak istedim. Maksat hasıl olmuştur. Kelime kökündeki senaryoyu yazmasam da Sinop’u anlamak istedim. Uzun zamandır gezmek istiyorduk. Maaile bir dinlemeye ihtiyacımız vardı. Sinop’ta bir vatan beldesidir. İbni Batuta’nın Seyahatnamesinde anlattığı kadim bir beldedir. Her gidişimde de ayrı bir güzellik keşfederim. Seyahat yazılarım da çok değildir. Şehir bir yazı yazmayı hak ediyor. Denizi, kumu, tarihi, insanı ... Devamını Oku »
SİNEMA MESELEM
Cahit Zarifoğlu, Şehirde Köşe Bucak adlı eserinde Maraş sinemalarını ayrıntılı olarak anlatır. Bir denemesinin başlığı da Yine Sinema Meselesi’dir. Ustanın sinemaya olan ilgisine şaşırdım desem yanlış olmaz. Muhafazakârlar ... Devamını Oku »
GÜL YETİŞTİREN ADAM
Yedi Güzel Adamdan birisiydi. Çok münzevi bir yaşamı oldu. Tıpkı gül yetiştiren hoca Elmalı Hamdi Yazır gibi. Sessiz sedasız Hakka yürüyen Rasim Abiyle tanışmam, talebeyken Samsun’da oldu. Erdem Bayazıt’ın da olduğu bir fotoğrafta buluşmuştuk. Sanırım kitap imza ve fuar alanındaydık. 80’li yılların ortası ve 12 Eylül darbesi akabindeydi. Birkaç yıl sonra da Ankara’da Zafer Çarşısında ülke kitabevinde rastlaşmıştık. ... Devamını Oku »
AYRILIK
Ben nice ayrılıklar gördüm ömrümce Kuşlar gördüm; kırılmış kolu, kanadı Ayrı düşmüş sevdiğinden kuşlar gördüm Hiçbir ayrılık bana bu kadar komadı Ayrılığın bir ağrıdır vurur şakaklarımda Ve büyür gözlerimde bir okyanus kadar Derinden ses verir içimde bir tel Sonra birdenbire kırılır, kopar Yeryüzü çekilir altından ayaklarımın Geçer başıma çöken bir tavan gibi gökyüzü Durmadan çalınır kulaklarımda Şarkıların en hüzünlüsü Seni ... Devamını Oku »
ÖZEL BİR ADAM
İsmet Özel böyle bir adamdır. Edebiyatımızın hususi ediplerinden birisidir. Bunu niçin söylüyorum? Solcuyken de böyle birisiydi, Müslümanken de ... Devamını Oku »
GENÇLER İÇİN YÜZ ESER
Gençler için Türk edebiyatında son 100 yılda yazılmış 100 eser seçkisi 1- Sait Faik Abasıyanık – Alemdağ’da Var Bir Yılan 2- Halide Edip Adıvar – Sinekli Bakkal 3- Gülten Akın – Kestim Kara Saçlarımı 4- Metin Altıok – Bir Acıya Kiracı 5- Sabahattin Ali – Kuyucaklı Yusuf 6- İhsan Oktay Anar – Suskunlar 7- Oğuz Atay – Korkuyu Beklerken 8- ... Devamını Oku »
ALEMDE BİR DEVİR DÖNÜYOR AMMA
Aşık Seyrani Kayserilidir. Halk edebiyatımızın önemli şahsiyetlerindendir. Adıyla karıştırılan bir Seyrani daha vardır. Tıpkı Nesimiler gibi. Ona olan ilgim, eleştirel hicvi nedeniyledir. Şiirlerinde bu havayı görmek mümkündür. Yazının başlığı da onun böyle bir şirindendir. Asırlık bir zamandan sonra şairi var eden budur. Tam bir Anadolu aşığıdır. Çalıp söyleyen bir adamdır. Aşık tarzı kadar sosyal muhtevalı şiirleri de güzeldir. ... Devamını Oku »
BANA DERLER AŞIK SENİN NEYİN VAR?
Merhum arkadaşım, kadim dostum Ozan Fedai Koç bir şiirinde böyle söyler. Senin neyin var kardeşim? Ozanlar, çalıp çığırdıklarıyla yaşayan adamlardır. Ozan Fedai de öyle oldu. Yazdı, söyledi, okudu ve gitti. Amansız hastalıktan kaybettiğimiz ozana rahmet diliyorum. Ozan Fedai sıkı bir Amasya dostuydu. Amasya’nın Sarımeşe köyündendi. Uzun yıllar yurtdışında yaşadı. Kültürel faaliyetlerini yurtiçi ve yurtdışında sürdürdü. İyi bir Anadolu ozanıydı. ... Devamını Oku »