Merzifonlu Kul Fakır Ali. 1873 yılında Merzifon’un Kıreymir köyünde doğdu. Asıl adı Ali Oymak’tır. Doğum ve ölüm tarihlerine ilişkin kesinlik bulunmamakla birlikte; yapılan araştırmalar, yaklaşık bu tarihlere denk düşmektedir. Herhangi bir okul eğitimi almadı. Ümmi bir halk ozanıdır. Aşıklık geleneğini küçük yaşlardan itibaren yöresindeki büyüklerinden öğrenmeye başladı. Kul Fakır, okuma yazma bilmemesine karşın, küçük yaşlarda söylemeye başladığı şiirlerini, bağlaması ... Devamını Oku »
TENHADA
Bir tenhada canım elime geçsen İptida yanağın öpsem okşasam Dersem goncelerin destime alsam O nazik dudağın öpsem okşasam Öpsem gerdanını sarsam belini Söylerken işitsem nazik dilini Hak nasip eylese dersem gülünü O kalem parmağı öpsem okşasam Sıtkı der efendim ağlatma beni Sineme sarsam ol beyazca teni Başından bağlasam sevmeğe seni Nihayet ayağın öpsem okşasam SITKI BABA Devamını Oku »
SÜMBÜL GİBİ BİR ADAM
Amasya, Anadolu sufiliğinin merkezi olmuş bir şehirdir. Bir çok Osmanlı ulema ve udebası bu şehirden neşet etmiştir. Bu irfanın şahsi takibini yapmakta bizim görevimizdir.Sümbül Sinan, konuşacağımız Halvetiyye yolunun yolcusu bir alimdir. Asıl adı Yusuf olan zat, 1475-1480 Merzifon’da doğmuş, Isparta-Borlu’ya göçmüş, sonrasında İstanbul’a yerleşmiş bir velidir. Sünbüliyye tarikatının kurucusudur.(Sünbüliyye, Halvetî geleneğinden türemiş bir tarikattır.) Zamanla Sümbül Sinân diye şöhret ... Devamını Oku »