Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: necip fazıl

Etiket Arşivi: necip fazıl

HEYKEL HİKAYESİNDEN MÜLHEM

                                                                                 Haldun Taner’in Kızıl Saçlı Amazon adlı hikâye kitabında, Heykel adlı bir öyküsü vardır. Öykü; bir şahsın evine bir heykel yaptırma serüvenini anlatır. İBB’ ye başvuran kahramanımızın ... Devamını Oku »

GÖĞE BAKMA DURAĞI

                                                                 Göğe bakmayı ve tefekkürü severim. Yer ve gök bakidir. Sahibi de Allah’tır. Göğe bakanın da ufku açılır. Göğe bakmanın derinliği de vardır. Bunu ancak basiret sahipleri bilir. Bakmadan ... Devamını Oku »

NASIL BİR GENÇLİK?

                 Gençlik, toplumun yükünü çekendir. Toplumu inşa eden olmasalar da durum böyledir. Bizim kuşakların da gençlikten beklentileri vardır. Bizim gençliğimiz beklentilere cevap veremedi. 78’liler böyledir. Bugünün gençleri, şanslı ve bir o kadar da hususidir. Beklentilerimize cevap verecek genç kuşakların belirli özelliklere haiz olması gerekmektedir. Bu gençliğin tabiatında mevcuttur. Biz sadece ortaya çıkartmakla yükümlüyüz. Bu vasıflara göz atmadan, bizim gençlere ... Devamını Oku »

GÖZÜNAYDIN AYASOFYA

                  Mekanlara özgünlük katan şey, yüklendiği tarihsel misyondur. Amasya’daki Sultan Bayezit Camisi gibi, Ayasofya Camisi de bir misyona sahiptir.Ayasofya,sadece bir cami değildir. Doğu Roma İmparatoru Fatih’in fetih sembolüdür. Bayezit Camii nasıl selatin camisiyse, Ayasofya Camisi de fethin anahtar mekanıdır.Gençliğimiz Ayasofya açılacak, zincirler kırılacak sloganıyla geçti. Demek ki Ayasofya, tarihsel bir değere sahipti.Ayak oyunlarıyla ve sahte bir imzayla kapatılan Ayasofya, ... Devamını Oku »

NEFSİMMİŞ MEĞER

  Yıllardır kendimi, güyâ tanırdım; Sanık ben, yargıç ben, hep aklanırdım. Şeytanı, en büyük düşman sanırdım; Ondan da beteri.. Nefsimmiş meğer… Gönlümü, hevâya kaptıran oymuş, Şuûru şehvete saptıran oymuş, Tutkuları, putlar yaptıran oymuş, En sinsi düşmanım.. Nefsimmiş meğer… Övgü dolu sözlerine kanmışım; ”Kalbin temiz” demiş, gerçek sanmışım. Hakk’ı ancak, zor günümde anmışım, İçimdeki nankör.. Nefsimmiş meğer… Öyle sevdirmiş ki,dünyayı bana; ... Devamını Oku »

MAARİF DAVASI

                  Öğretmen,mütefekkir Nurettin Topçu’nun Türkiye’nin Maarif Davası adıyla maruf bir eseri vardır.Maarif,yenilerin eğitim dediği kelimenin karşılığı bir kelimemiz.Arefe,bilmek kökünden geliyor.Hoş,sıcak bir kelime.Maarif sadece bilmek midir,hayır.Bilmek,maarifin bileşenlerinden birisidir.Hem de önemli bir etkendir.Maarifin komşusu olan bir çok kelime vardır.İrfan,talim,edep,terbiye bu kavramlardan bazılarıdır.Mesela,bilgi de maarifin tesis unsurlarının önemlisidir.Bilgili olan maarifin ve marifetin kapısından giriş yapar.Tek başına bilgi ve öğrenme de eğitimin kurucularından ... Devamını Oku »

SANATÇI AHLAKI

                  Sezai Karakoç’un ‘şair ahlakı’ başlıklı bir denemesi vardır .Medeniyet temalı okumalarımdan anımsıyorum .Toplumun bir kesimi; sanatçıları serkeş , vefasız , bohem , ya da güvenilmez görmeye taliptir . Onlar sanatçı değil mi , laubaliliği buraya dayanır . Genelde sanatçı , özelde şair ahlaklı adamdır . Nereden anlıyoruz?Olaylar ve durumlar karşısındaki duruşlarından .Toplumun sustuğu ya da korktuğu her durumda ... Devamını Oku »

SANATIN ARENASI YOKTUR

                      Sanat mecrasında yıllardır sürdürülen yanlışlardan biri de, bir sanatçının diğerine nispet edilmesidir. Bu karşılaştırmayı eleştirmen ya da okur yazar erbabı yapsa, sorun yok.Sanat ve sanatçı karşılaştırmasını, daha çok eğitimciler yapıyor ve sağlıksız oluyor.Edebiyata ve sanatçıya yapılacak en büyük kötülük; bu karşılaştırmanın metin üzerinden değil, ideoloji ve konjuktür üzerinden yapılmasıdır.Bir çok adam gibi adam şair ve yazar , ... Devamını Oku »