Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: türkü

Etiket Arşivi: türkü

ALEMDEN  ÂLEME BURHAN ÖZBAKIR

                  Ses sanatçısı, folklor derlemecisi. 1935, Amasya doğumlu. İstanbul Radyosu sanatçılarından Amasyalı Alâaddin Palandöken’in teşvikiyle Türk halk müziğine yöneldi. 1954’te Musikî Cemiyetine katıldı. İsmail Acardağ ve Saadettin Sünbül’den dersler aldı. Amasya’da MEB Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde Türk halk müziği kursları açtı. Millî Eğitim Bakanlığının 1985’te açtığı “Seçici Kurul ve Türkü Derleme Semineri”ne katılarak belge aldı. Seyit Al ve Yaşar ... Devamını Oku »

EDEBİYAT NEYE YARAR?

                  Çok sorulan bir sorudur, edebiyat neye yarar?İçinde çıkar barındıran bir soru!Rahatsız edici  de. Cevap isteyen de bir soru. Edebiyat işlevseldir. Her ne kadar eğlence aracı, fikir ya da anlama bütünlüğü olarak görülse de. edebiyatın neye yaradığı sorusu, hep tartışıla gelmiştir.Edebiyata yarar değil de, onun size ne kattığına bakarak anlam vermek, daha doğrudur.Buradan baktığınızda, edebiyat; sorumluluk isteyen, insanları geliştiren, ... Devamını Oku »

TÜRKÜ HİKAYESİ

Yaşar Küçük hocamın derlemesi “GADİROĞLU” Gadiroğlu, aslen Şalpazarı nın Kabasakal köyündendir. Gadiroğlu nun maceraları yaylacılık geleneği ile yakından ilgilidir. Başından geçenlerin çoğu yayla yollarında cereyan etmiştir. O yıllarda Beşikdüzü Uğuz köylüleri ile Eynesil’e bağlı Ören köylüleri arasında MERA kullanımı yüzünden anlaşmazlık vardır. Uğuzlular , Gadiroğlu nun nüfuzundan yararlanmak isterler. Örenliler, Uğuzluların bir tabancasını almıştır. Uğuzlular, tabancayı almak için Gadiroğlu nu ... Devamını Oku »

EDEBİYAT MUTLULUKTUR

                  Yılların tartışması , edebiyatın ne olduğu meselesidir .Edebiyatın ne olmadığı sorusunun cevabı , edebiyatın ne olduğu meselesinin tanımıdır aslında . Edebiyatın ruhunda bir mutluluk vardır . Edebiyatın mutluluk meselesi olduğunun kanıtı , bireylere verdiği hassas inceliktir .Edebiyatın mutsuzluk olduğunu söyleyen edipler de vardır .Mutluluk kaynağı olan edebiyat , ürünleri yoluyla daha iyi tanınır . Saadeti ürettiklerinde arayan insanoğlu ... Devamını Oku »

BÜLBÜL GİBİ GİRYAN ETTİ AŞK BENİ

                  ‘Siyah perçemlerin hatem yüzlerin’ türküsünü dinlerken ismine tanık olduğum derviş , Merzifonlu Sıdkı Baba’dır . Sefil Sıdkı , Harızlı Sıdkı adlarıyla da bilinen şair , aslen Amasya-Merzifonludur. (1865-1928) . Sıdkî Baba’nın soyu Oğuz Türklerinin Bozok Koluna bağlı Dedekargın aşiretinden gelir. Dedekargın aşireti Anadolu’nun çeşitli yörelerine dağılırken, bir grup da Malatya’da Tohma çayı kenarında Çerme adında bir köye yerleşmişlerdir. ... Devamını Oku »

EVLERİNE VARDIM KAPI SÜRGÜLÜ

                  Bir şehrin türküleri , oranın hafızasıdır. Kentlerin folklor değerleri biraz da türküler üzerinden anlaşılır.Amasya yerel kültürü , kendini türküler üzerinden anlatır desek yeridir .Şehrin kadim kültüründe ; kıyafet , sözlü kültür , yeme içme , mimari vs . etken olsalar da , türkülerin özel bir yeri vardır .Türkülerin muhtevasına ve hikayelerine baktığımız zaman , Amasya ‘ nın ne ... Devamını Oku »

TÜRK’Ü SEVEN TÜRKÜ DİNLEMELİ

              Başlık , rahmetli Muzaffer Sarısözen ’den mülhemdir. Cumhuriyet dönemi   türkü derleyicilerimizden biri olan Muzaffer Sarısözen , türkünün ruhuna gayet uyan bu sözü söylemiş ve bana da ilham kaynağı olmuştur. Türkü , bizim edebiyatımızın en eski ve değişmez türlerinden biridir. Formatı itibarıyla çok  çeşitli türleri olmayan ama , söyleyiş ve eda itibarıyla çok tavırları olan bir edebî türdür. ... Devamını Oku »

SEN BİR CEYLAN OLSAN BEN BİR AVCI

                  Türkü seven adamdan kötülük gelmez diye bir halk deyişimiz vardır . Ne zaman bir türkü duysam ; orada kendime döner , içimi dinlemeye koyulurum . Türkülerimiz kadar , bizi anlatan metinler yumağı yoktur . Onlar kadar sahici , onlar kadar içten başka bir edebî şekil düşünemiyorum . Belki de vardır da , ben kendime türküleri yakıştırırım . Millî ... Devamını Oku »

SEN BİR CEYLAN OLSAN BEN BİR AVCI

                  Türkü seven adamdan kötülük gelmez diye bir halk deyişimiz vardır . Ne zaman bir türkü duysam ; orada kendime döner , içimi dinlemeye koyulurum . Türkülerimiz kadar , bizi anlatan metinler yumağı yoktur . Onlar kadar sahici , onlar kadar içten başka bir edebî şekil düşünemiyorum . Belki de vardır da , ben kendime türküleri yakıştırırım . Millî ... Devamını Oku »