Yedi Güzel Adamdan birisiydi. Çok münzevi bir yaşamı oldu. Tıpkı gül yetiştiren hoca Elmalı Hamdi Yazır gibi. Sessiz sedasız Hakka yürüyen Rasim Abiyle tanışmam, talebeyken Samsun’da oldu. Erdem Bayazıt’ın da olduğu bir fotoğrafta buluşmuştuk. Sanırım kitap imza ve fuar alanındaydık. 80’li yılların ortası ve 12 Eylül darbesi akabindeydi. Birkaç yıl sonra da Ankara’da Zafer Çarşısında ülke kitabevinde rastlaşmıştık. ... Devamını Oku »
ASLAN SÜTÜ
“Aslanın vücudu, yediği hayvanlardan mürekkeptir”. Valery’nin, şairin, kendinden önce gelen şairlerle ilgisini anlatan bir sözü. Fakat bu söz, şiir dışı alanlarda da geçerli. Hele devletler arasındaki tek prensip bu, fiilen. Aslanın vücudu böyle. Ama ruhu? İşte o, tam kendine mahsustur. Aslan, her şeyden önce kendini ormanların başı olarak bilir. Buna inanır ve bunda samimîdir. Demek ki aslan olmanın birinci şartı, ... Devamını Oku »
ANILAR DEFTERİNDE GÜL YAPRAĞI
Anılar defterinde gül yaprağı Gibi unutuldum kurudum Başıma düşmüş sevda ağı Bir başıma tenhalarda kahroldum Sen kimbilir, rüzgârlı eteklerinle Kimbilir hangi iklimdesin, ben Sensiz bu sessizlikle Deli gibiyim sensiz Bu sessizlikle Ayrılıkla başım belada Gözlerini çevir gözlerime Yoksa sensiz bu sessizlikle Deliler gibiyim Sensiz bu sessizlikle Cahit Zarifoğlu Devamını Oku »
İSLAMCILIĞIN DİZİ HALİ
Yedi Güzel Adam dizisi,bir edebi dönem dizisi olarak televizyonda dönmeye devam ediyor.TRT’nin itibarlı ve sevilen dizisi olarak benim de ilgimi çekiyor.Her ne kadar edebi bir ekolü ve arkadaşlık gurubunu anlatıyor gibi gözükse de; dizi, yedi güzel insanın üstünden, İslamcı muhafazakar düşüncenin politik ve edebi evrimini anlatıyor.TRT’1’de ilgiyle izlenen dizi, Ahmet Tezcan gibi usta bir gazeteci tarafından senaryolaştırılmıştır. Bir ... Devamını Oku »
BİR DERGİDEN FAZLASI
Edebiyatımızda bazı mecmualar vardır ki,bir dergiden fazlasını ifade ederler.Bunu anlamak için,bazı dergilerin tarihi duruşlarına bakmakta fayda var.Büyük doğu ve diriliş anlayışlarını görünce anlamamak mümkün değil.Necip Fazıl ve Sezai Karakoç’un temsil ettiği iki anlayış, dergilerinin oluşturduğu felsefeyi ve yöneldikleri politik dünyayı edebiyat üzerinden anlamamıza yarım eder diye düşünüyorum.Büyük Doğu davası Necip Fazıl’ı,Diriliş anlayışı da Sezai Karakoç’u anlamamıza yardım etmiyor ... Devamını Oku »
ŞİİR İŞE YARAR MI ?
Edebiyatın su üstüne çizgi çekmek gibisinden boşa bir uğraşı olduğuna inananların sayısı zamanımızda da az değildir. Edebiyat benim ne işime yarayacak diye soranlara her zaman rastlanmıştır. Okul çağındaki çocukların çözmek zorunda oldukları aritmetiğin hayatta ne işe yaradığını sordukları çok görülmüştür. Durum aslında üstesinden gelinemeyen her ders için öne sürülür. Coğrafya hayatta hangi işine yarayacak; Viyana kuşatmasının sebeplerini ve sonuçlarını bilirsem ... Devamını Oku »
YEDİ GÜZEL ADAMDAN BİRİ : CAHİT ZARİFOĞLU
Cahit Zarifoğlu(1940-1987).Zarifoğlu bu toprakların yoğurduğu temiz kalpli Anadolulu şairlerdendi. Türk şiirinde büyük bir mizaç olarak beliren Cahit Zarifoğlu’nun şiiri , her farklı bakışa yeni perspektifler sunacak zenginlik ve derinlikte olduğunu ortaya koydu. Yaşadığı dönemde , yaratıcı kişiliğinin şiire getirdiği sürprizler, farklı edebiyat anlayışlarını ortak bir dikkat noktasında buluşturucu etkiler uyandırmıştı. Ölümünün ardından geçen zaman , Zarifoğlu şiirinin tazeliğini ... Devamını Oku »