Son Haberler
Anasayfa / yazılarım / KİTAPTAN KİTABA İNSAN

KİTAPTAN KİTABA İNSAN

Pocket
Bookmark this on Google Bookmarks

 

                İnsanı insana götüren yine kitaptır. Nasıl insandan insana yol vardır. İnsanı kitaptan kitaba da götüren insandır. Okuduğunuz her kitap, sizi kitaptan kitaba götüren bir araçtır. Okuduğum her kitap, beni bir başka kitaba yöneltmiştir. Yani kitaptan kitaba da bir yol vardır. Bunu bulan da iyi bir okurudur.Sizi kitaptan kitaba götüren insan tarafınızıdır. İnsanın kendisi de bir kitaptır. Kitabın eseri olan insan, kitap serüvenini iyi tespit etmek zorundadır. Dünyaya yenik düşmemek, kitaba yönelmekle olur. Dünyevileşen insan, kitaptan kitaba yol bulamayan beşerdir. Kitaptan kitaba taşıyan yolculuğumuzu, iyi kitap örnekleriyle taçlandıralım.

Kitap yolculuğumuzun ilk eseri, beni her anmamda heyecanlandıran Minyeli Abdullah romanıdır. İslamcı camianın kült romanı olan bu eser, aslında tam bir dönem romanıdır. Hekimoğlu İsmail’in kaleme aldığı roman, Mısır üzerinden İslami hareketi ve çilekeş mensuplarını anlatır. Yeni kuşağın adını bile bilmediği eser, aslında tam bir politik romandır. Filmi de çekilen eser, en çok satan romanlar arasındadır.Muadili de Raif Cilasun’un Kızım Ayşe’sidir. Mısır üstünden lümpen yaşamları anlatılan liberaller ve onlara direnmeye çalışan dini gönüller anlatılır. Abdullahın üstünden çilekeş müslüman, komünist kahramanlar üstünden de liberallerin anlatıldığı roman, savaş ve şehitlik temleriyle sürükleyici bir akış kazanır. Okumanızı önerdiğim eser, sadece bir dönem romanı değil, aynı zaman da bir tebliğ eseidir. Eseri didaktik açıdan okursanız daha iyi bir okur verimi alırsınız.

Kitaptan kitaba olan yolculuğumu yeni bir yapıtla sürdüreyim. Edebiyatımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu. Eserin yazarı Selim İleri. Everestten çıkan eserin dumanı da üstündedir. Yani yeni ve taze bir başvuru eseridir. Sevdiği romanları sıralayan ve yayınlanış yıllarına göre değerlendiren yazar, eserleri tam bir duygusallıkla ve şahsilikle değerlendirmiştir. Eserden tadımlık paragraflarla süslenen roman tanıtımı, bir çok dikkate alınmayan romana da ev sahipliği yapmaktadır. Okuyanlar görecektir; kitapta, ‘piyasa romancıları’ diye küçümsenmiş; Güzide Sabri, Kerime Nadir, Etem İzzet Benice, Muazzez Tahsin Berkant, Mükerrem Kâmil Su, Suzan Sözen gibi yazarlara da yer verilmiş. Onların romanları güzelce tanıtılmıştır. Edebiyatta İsimler Sözlüğünden mülhem hazırlanan eser, tam bir edebiyatımızda romanlar sözlüğü olmuştur.Ahmet Mithat Efendi romanıyla başlayan, Adalet Ağaoğlu romanıyla sonlanan eser, siz okurları bekliyor.

İnsanı kitaptan kitaba da götüren insandır derken, aslında kitap insanına vurgu yapmıştım. Yani kitapla kayıtlanmış insana üstünlük vermiştim. Şairin Şiirle İmtihanı adlı çalışmanın yazarı, ağabeyimiz Mustafa Özçelik’tir. Yunus’un Eskişehir’inde yaşayan, şehrin yaşayan önemli şairlerinden olan üstadımız, kitabında şairleri ve şiirlerinin poetikasını değerlendirmektedir.Otuz iki yazı bulunan eser, denemenin bütün güzelliğini size hissettirir. İmzalı kitap koleksiyonuma kattığım eseri, yazın sıcağında ve bir solukta okudum desem inanın. İşte tadımlık seçilmiş kitap cümleleri:” Meselâ bugünkü ulusal sınırlar içinde eser veren kaç yazarın dünyasında Mağrip, Endülüs, Mekke, Kafkasya, Rumeli gibi yerler vardır ki? Kaç romancının eserinde İmam Şâmil, Ebu Hanife, İbni Arabî, İsmail Gaspıralı isimlerine rastlayabilir siniz ki?../Eğer kişi hayatın somut gerçekliğini, sıradanlığını ve yirmi dört saatlik sınırı içinde yaşıyorsa, böyle bir insana şiir, kapılarını asla açmayacaktır. Şiirin frekansları ancak kalbi açıklar için duyulacak bir özelliktir” Sorularla gelen ironiye ve kabi açık olma halinin anlatımı ne güzel değil mi?

Yazın tüm sıcaklığına rağmen sürdürdüğüm kitap okuma yolculuğuma, bir başka iyi eserle devam ettim. Rahmetli Vasfi Mahir Yücetürk’ün Büyük Türk Edebiyatı Tarihi. Adı gibi büyük ve atlas boy olan eser, aslında bir prestij eserdir. Edebiyat tarihi eserlerimizin başyapıtlarındandır. Oğlu Utkan Kocatürk’ün katkılarıyla, İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından basılan eser, başvuru kitabı olarak hacimli bir eserdir. İmlası yenilen,ilk okumalarıma göre resimlenen yapıt çok harika olmuş. Samsun Gazi Kütüphenesinde hatmettiğim eseri yine yeniden okumak ayrı bir keyifti. Yedi Meşalecilerden birisi olan Vasfi Mahir Kocatürk’ün Nesir Antolojisi olduğunu da hatırlatalım. Kitaplığımda olan eser de, yeni bir baskıyı hakeder. Eseri yayıma hazırlayan Ömür Ceylan Hocaya da teşekkür ederim. Kocatürk, öncelikle bütün gayret ve dikkatini “Türkiye Edebiyatı” dediği Anadolu sahasına yoğunlaştırıyor. Tanzimat, Edebiyat-ı Cedide, Fecr-i Ati ve Milli Edebiyat dönemlerini tür ve eser merkezli tasnife tabii tutarak inceliyor. Yani üslupta Köprülü tarihçiliğine karşı bir yerde duruyor.Olsun. Ayrı bir edebiyat tarihi şuuruyla karşı karşıya geliyorsunuz.

Kiaptan kitaba sürdürdüğümüz yaz okumalarımızı, karıştırdığımız ya da inceleme şansını bulduğumuz eserlerle bitirelim. İlgilisine gelsin: Bir Küçük Osmacık Vardı, Hasan Nail Canat; Bir Değirmendir Bu Dünya, Cahit Zarifoğlu; Yankılı Kayalar, Ahmet Yılmaz Boyunağa;Yılkı Atı, Abbas Sayar; Muhayyer, Ramazan Dikmen.Buyrun kitap sofrasına, afiyet olsun. İyi okumalarınız olsun.

isa çolaker

Hakkında admin

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*