Taşrada yazmak, okumak, mukim olmak zordur. Ana akım okuma ve yazma yerlerinden uzak olanlar, ne demek istediğimi iyi anlarlar. Amasya’da tarihi süreçte bunun istisnasıdır. Her daim okuru ve yazarı olan yer Amasya’dır. Geçmişi ve geleceği okuryazar alanı olan Amasya, zamanla bu yetkinliğini kaybetti! Bu demek değil ki, kimsecikler yazmıyor. Yazan dost ve arkadaşlarımız da var. Şehzadeler kentinin yüzünü ak eden, yazdıkları okunan kalem erbablarımız var. Kitapların varlığından bahsetmek kadar güzel bir şey olamaz. Sahipsiz, tanıtımsız, ilgisiz kitaplar unutulmaya mahkumdur. Bunu görmemek mümkün değildir. Amasyalı yazarlar tarafından, Amasya’da yayınlanmış kitapları tanıtmaya çalışacağımız yazıda sınırlı sayıda eseri konuşacağız. Haberimiz olmayan nasirler bizi bağışlasın.
Sözkonusu yapacağımız ilk eser, Bülbülüm Bağ Gezerim adlı çalışmamızdır. Diğer üç eserimiz gibi; denemelerden oluşan eser, ağırlıklı olarak gazete ve dergi yazılarımızdan oluşmaktadır. İzdiham yayınlarından çıkan eserimiz, otuz denemeye haizdir. Ulusal internet kitap satış sitelerinden temin edilebilen eserimiz, hasbi okurlarına ulaşmış ya da ulaşmaya devam etmektedir. Biyografik ve eğitici yazılarımızın bulunduğu kitabımız, popüler yazıları da kapsamaktadır. Eskimez Yazı, Maarif Davası, Sanatçı Ahlakı vb. yazıları içeren eserimiz, siz sevgili okuyucularını beklemektedir. Gelelim Amasya’da neşvünema bulan diğer yapıtlara.
Sevgili Ömer Celep abimizin imzalı takdim ettiği eseri Vahdet Milliyetçiliği adlı çalışması, ikinci değerlendireceğimiz eserdir. Ömer Celep Taşova’da oturmakta olan yazarımızdır. Külliye sohbet akşamlarının müdavimi abimiz, velud bir yazardır. Sosyal medyada, gazetelerde yazıları çıkan abimiz, mektepli bir edebiyatçı-öretmen yazarımızdır. Vahdet Milliyetçiliği adlı eseri, adı gibi politik yazılardan oluşan bir eserdir:Türk Milleti,367 Krizi, Millet Nedir?, İktidar Kim? vb. yazılardan oluşan kitap oldukça akıcı bir dil ve üslupla yazılmıştır. Güncel ve toplumsal olayları irdeleyen yazılar okurunu beklerken, Alya yayınlardan piyasaya çıkmıştır. Eserin hitamesinde çeşitli değerlendirme yazıları vardır. Hikayeci- Yazar Recep Seyhan’ın tespitleri kayda değer olmuştur. Bir okuru olarak, Sevgili Ömer Celep’in kalemine kuvvet dilerken, diğer bir Amasyalı yazarımızın kitap değerlendirmesine geçelim.
Yakın ve uzak dönem Amasyasına iki eserle katkı yapan Ahmet Yiğittop da öğretmen-yazar bir büyüğümüzüdür. Aşkın Sultanları Ferhat ile Şirin adlı çalışması bir dönem romanı özelliğine haizdir. Ferhat ile Şirin gibi güçlü bir aşkı anlatmak kolay olmasa gerektir. Belki de ilk Ferhatla Şirin romanıdır! Gece yayınlarından çıkan eser, Amasya kitabevlerinde ve internet kitap sitelerinde satılmaktadır. Biyografik bir roman olan eser, klasik aşk öyküsü sevenler için iyi bir yapıt olma özelliğine sahiptir. Mesnevisinden sonra romanı okumak, okura şifadır. Ölmez bir aşkı anlatan roman, siz okurlarını beklemektedir. Sevgili Ahmet Yiğittop Hoca, Ferhatla Şirin serisine devam ederek; Ferhatla Şirin aşkını konu edinen şiirleri de bir araya toplamıştır. Aşkın Sultanları Ferhat İle Şirin İçin Söylenenler Şiirlerinden Seçkiler adıyla, yeni ve eski bir çok şairin şiiri, bu kitapta yer bulmuştur. Ferhatla Şirin şiirleri seçkisi diyebileceğimiz eser, yine Gece yayınlarından çıkmıştır. Turgut Uyar’dan Nazım Hikmet’e kadar uzanan; Ferhatla Şirin aşkını anlatan ne kadar şiir varsa, hepsi bu kitapta toplanmıştır.
Amasya Üniversitesi mezunu olup, mezun öğrencilerimizin eserlerine de kayıtsız olamayız. Sonuçta onlarda Amasya kültür havzasından neşet eden yazarlar. İki eski öğrencimizin eserlerinden bahsedeceğim. Öğretmen yazar olan öğrencilerimizden Elif Sena Güçtaş, lutfetmiş imzalı eserini göndermiş:” Gülüşün Dökülmesi Çocuk” adlı denemeler toplamını bir solukta okudum. Hatıra-deneme tarzında yaşanmış hikayeler olarak kaleme alınan yazılar, tam bir hüzün toplamı.Tv ve basında da yer bulan eser, Zebra yayınlarından piyasaya çıkmıştır. Öğretmen-yazar öğrencim sevgili İbrahim Aslaner’in hikayelerini okumaya devam ederken, Tahrir adlı bir dergiyle aramıza katıldılar. İbrahim’in de yazılarının bulunduğu dergi, Tokatta yayına hazırlanmıştır. Kitabevlerinde bulabileceğiniz dergi, dilerim uzun ömürlü ve bereketli olur. İbrahim Aslaner’in yeni yazılarını görmek dileğiyle.
Amasya mahreçli yazar ve eserleri konuştuğumuz yazımızı, klasik dönem bir Amasya yazarı ve eseriyle bitirelim. İsamil Siraceddin Şirvani Hz.nin eskimez yazıyla kaleme aldığı Risaleler Müceddidi Halidi Nakşiliğin Esasları adlı çalışması, latinize edilerek Büyüyenay yayınlarından çıkmıştır. Orkhan Musakhanov tarafından tercüme edilen eserin günümüz okuruna ulaşması ayrı bir keyiftir. Malumunuz, büyük sufi Amasya Şamlar mahallesinde cami hazeresinde medfundur. Şirvani asıllı hocanın eserlerini okuyan bir Amasya, kendine ve köklerine dönmüş olacaktır. Amasyalı ya da yolu Amasyadan geçmişlerin eserlerini tanıtmak ayrı bir keyif oldu. Kalın sağlıcakla.