Son Haberler
Anasayfa / yazılarım / ÇAĞIN SORUNU İLETİŞİMSİZLİK

ÇAĞIN SORUNU İLETİŞİMSİZLİK

Pocket
Bookmark this on Google Bookmarks

 

                Akademik ortamda farklı derslere giren birisi olarak , bu çeşitliliğin faydasını da görmüyor değilim . İletişim becerilerinin ya da beceriksizliğinin , insanı nereye taşıdığını görmek için , bu derslerle tanışmamız gerekiyormuş . Anlama , Okuma , Dinleme Eğitimi , Etkili İletişim vs . Birbirinin tamamlayıcısı harika dersler . Ders seçerek neyi ıskaladığını göremeyenlerin kulakları çınlasın ! Çağın sorunu olan iletişimsizlik , aslında , belirli  faktörlerle ortaya çıkan toplumsal bir sorundur . Sosyal medyanın arttığı , televizyon ve internetin hızla yaşamı teslim aldığı bir çağda , iletişimsizlik sorunu olur mu ? Olur . İletişimsizliğin sosyal bir fobi  olduğunu görmek ve hastalıklı hale nasıl geldiğimizi anlamak için , meselenin kaynaklarına inmekte fayda var .

İletişimsizliği ortaya çıkaran ortamlara baktığımız zaman : İletişememe sorunun kaynaklarından ilkinin , akademik ortamda da çok gördüğümüz , suçlayıcı ve dışlayıcı konuşmalardır. Eğer birine ”sen her zaman…” ya da ”hiçbir zaman…” diye başlayan cümleler kurduysanız iletişim yanlışlarından birini yapmışsınız demektir. Birini suçlamak , o kişinin hemen savunmaya geçmesine neden olur ve siz bu kişiye saldırmak niyetinde değildiyseniz bile , karşınızdaki kişi bunu bir saldırı olarak algılayacaktır. Bu hataya düşememek için , kesin yargılı konuşmalardan sakınmamız gerekir . İnsanları eleştirirken bile ,ucu açık ve politik konuşmalar yapmakta yarar var . Yoksa muhatabınızı öteki haline getirirsiniz ve ilişki alanınızın dışına atarsınız . Bunu da hiç birimiz istemeyiz .

İletişimsizliği artıran diğer bir unsur da , alaycı ve üstenci bir dille konuşmaktır . Kibrin diğer bir hali olan durum , parayla birleştiği zaman , sorunun kendisi haline geliyor . Doğru zamanda ve doğru kişiye yapıldığı zaman alaycı olmak , eğlenceli ve neşeli bir durum olabilir ama , ciddi ve gergin bir konuşma yapıyorsanız , alaycı kelimeler kullanmamaya dikkat edin. Hukukunuzun izin verdiği kadar şakaya sufiler de olumlu bakarmış ! İrdeleme ve aşağılamaya dönüşen bir alaycı dil ,  muhatabınızın kırıcı olmasına yol açabilir . Bu da iletişiminizi ortadan kaldırır . Düşman ortamlar da yaratır . Alay etmek kutsalda da yasaktır . Açığınızı arayan , alaycı insandan dost da olmaz :” Tekmil-i kusur etmektir âyin-i muhabbet / Noksâna nazâr eyleyen ahbâb değildir… “Muhabbetin gereği kusurları tamamlamaktır. İnsanların eksiklerini görenler dost değildirler diyen Abbas-zade Haşmet ,ne güzel söylemiş .

Karşısındakinin her lafına doğru diyen insan , gizli bir iletişim hatası içindedir. Karşınızdakinin her istediğine tamam demek , muhatabınıza yapacağınız en büyük kötülüktür . Muhatabının eleştiri alanını ve anlama çıpasını düşüren bu anlayış , bireyin anlama alanını da kapatmış olur . Kendi fikirlerinizi de karşınızdakiyle paylaşmaktan çekinmeyin, gerektiği zamanlarda hakkınızı savunun ve karşınızdaki kişinin sizi manipüle etmesine müsaade etmeyin. Sürekli savunmada kalmak , iletişimin de düşmanıdır . Aktif bir konuşma dili , iletişimin anahtarı olarak görülmelidir . Manüple konuşmaları önlemek için , temkini ve güveni de elden bırakmamak lazım . Her söze evet derseniz , özgüven kaybına uğrarsınız . Kişiliğiniz ve itibarınız erozyona uğrar .

Sizi ezen ve düşüncelerinize önem vermeyen kişilerle ilişkilerinizi kesin. Egoist kişiliklerle iletişmek zordur . Hatta onları anlamak da mümkün değildir . Kibri boyunu geçmiş kişilikler , sizi ezmeye ve yönetmeye talip olurlar . Bunun için kariyer faşizmine de başvurabilirler . Abi ,abla , yönetici vb . kariyerist kişilikler , sizi sözle ya da tavırla ezmek isteyebilirler . Dinlenmediğiniz  yerde , konuşmanın ve varlığınızın fazla değeri yoktur ! Modern bir hastalık da olan dinlememe hali , çağdaş insanın en feci iletişim hatalarından birisidir . Ekonomik gücünü de yedeğe alan bazı tipler , önemsizleştirdikleri insanlara karşı iletişime de gerek duymazlar . Tam bir ekabir tezahürü olan bu davranış sahiplerine karşı bir hadisi hatırlatalım :” Kibre kibir sadakadır .” Zorla güzellik olmaz , sana önem vermeyene sen de mesafeli dur .

Her zaman  istediğinizin olmasını beklemek de sorunlu bir iletişim dilidir . Her şeyin her zaman sizin dediğiniz gibi olmasını istemek bir problemdir. Başkalarına karşı saygılı ve nazik olun. Kendi dünyasının bencilliğini , başkalarının etki alanına yansıtmak isteyenler , iletişimin dilini anlamayanlardır . Çünkü iletişim iki kişiliktir . Unutmayın , herkes birbirinden farklı! Bundan dolayı insanları anlamaya ve gerekli durumlarda empati yapmaya çalışın. Bu şekilde insanlarla iletişiminizi kuvvetlendireceğinizden emin olabilirsiniz. Eskilerin diğerkamlık dediği , bugünün empatisidir . Yani kendi bencilliğinizle , başkalarının anlaşma dilini engellemeyin .

Tüm bu iletişim hatalarına karşın , abartılı bir iltifat ve şımarıklığa dayanan gevezeliğe de pirim vermeyelim . Ne demiş atalar sözü : ” Her iltifata itibar etme , kurban kesilmeden önce de başı okşanır .” Evet , her yüzüne gülenle iletişme ! Sağlıklı iletişimin ve günümüzün ders cümlesi  de , bu olsun .

İsa Çolaker

 

Hakkında admin

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*