Amasya, Anadolu sufiliğinin merkezi olmuş bir şehirdir. Bir çok Osmanlı ulema ve udebası bu şehirden neşet etmiştir. Bu irfanın şahsi takibini yapmakta bizim görevimizdir.Sümbül Sinan, konuşacağımız Halvetiyye yolunun yolcusu bir alimdir. Asıl adı Yusuf olan zat, 1475-1480 Merzifon’da doğmuş, Isparta-Borlu’ya göçmüş, sonrasında İstanbul’a yerleşmiş bir velidir. Sünbüliyye tarikatının kurucusudur.(Sünbüliyye, Halvetî geleneğinden türemiş bir tarikattır.) Zamanla Sümbül Sinân diye şöhret ... Devamını Oku »
AKİF GİBİ SÜREKLİ ISLAH ÇALIŞMALARINDA OLABİLMEK
Felaketlere Üzülmenin Ötesinde Çareler Üretebilmek “Müslümanlar önce gitmek, aramak, araştırmakla, sonra da ümitsizliğe düşmemekle görevliyiz. Ümitsizlik haramdır, ümitsizlik küfürdür. Çalışalım… Çalışalım… Çalışalım…” (Âkif). “Sırat-ı Müstakim ve Sebilürreşad dergilerinde yayımlanmış olan düz yazıları Âkif’in düşünce dünyasının anlaşılması bakımından oldukça önemlidir. Bu yazılarda ele alınan İslâm dünyasının ve Müslümanların durumu, Batı’yla ilişkiler, ırkçılık, tefrika, kültür ve ahlak yozlaşması, eğitim, hurafeler, özünden kopmuş ... Devamını Oku »
BİR KUTUP GİTTİ
Kitaplarından , düşüncelerinden , pratiklerinden çok yararlandığım bir münevver daha göç etti. Muhammed Kutup , Mısırlı bir alim olarak yaşadığı dünyadan bir devrimci müslüman gibi yaşadı ve gitti .Kutup ailesi ; Seyyid ,Emine ve Muhammed gibi kaliteli bir insan yetiştirme özelliğine sahipti . Türkiyeli müslümanların entelektüel ve çağdaş birikiminde epey yer tutan bu aileyi saygıyla anıyorum. Yerli ve ... Devamını Oku »