Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: amasya

Etiket Arşivi: amasya

BANA DERLER AŞIK SENİN NEYİN VAR?

  Merhum arkadaşım, kadim dostum Ozan Fedai Koç bir şiirinde böyle söyler. Senin neyin var kardeşim? Ozanlar, çalıp çığırdıklarıyla yaşayan adamlardır. Ozan Fedai de öyle oldu. Yazdı, söyledi, okudu ve gitti. Amansız hastalıktan kaybettiğimiz ozana rahmet diliyorum. Ozan Fedai sıkı bir Amasya dostuydu. Amasya’nın Sarımeşe köyündendi. Uzun yıllar yurtdışında yaşadı. Kültürel faaliyetlerini yurtiçi ve yurtdışında sürdürdü. İyi bir Anadolu ozanıydı. ... Devamını Oku »

KURTBOGAN EVLİYASI

KURTBOGAN EVLİYASI -AMASYA AKŞEMSEDDÎN HAZRETLERİNİN VEFATI 15 OCAK 1460 -1- İstanbul’un ma’nevî fâtihi ve büyük velî. İsmi, Muhammed bin Hamza olup, lakabı Akşeyh’dir. Evliyânın büyüklerinden Şihâbüddîn Sühreverdî’nin neslindendir. Nesebi, Hazreti Ebû Bekr-i Sıddîk’a ulaşır. Hacı Bayram-ı Velî’nin, ona; “Beyaz (ak) bir insan olan Zeyd’den, insan cinsinin karanlıklarını söküp atmakta güçlük çekmedin” demesi sebebiyle, “Akşemseddîn” lakabı verilmiştir. Riyâzet sebebiyle benzinin solması, ... Devamını Oku »

2021-2022 Güz Dönemi Kitap Okuma Listesi  

    Türk dili2 Osman Gündüz-Şerif Aktaş, Sözlü ve Yazılı Anlatım, Akçağ Yay. Kehribar Geçidi, Nazan Bekiroğlu,Timaş Elveda Aşk, Fikri Akyüz, Alfa Kelimelerin Seyir Defteri, D.Mehmet Doğan,  Yazar     Türk halk edebiyatı2, M.Öcal Oğuz,Türk Halk Edebiyatı El Kitabı,Grafiker   Türkün Mektebi Türkü Mektebi, Cemal Kurnaz, Muhit Deli Gönül Uçtu Yine -Karacaoğlan, Abdul Selam Arvas,Muhit Türkü Dinleme Temrinleri, Süleyman Ragıp ... Devamını Oku »

UNUTULMUŞ BİR AMASYALI: AHMET EMRİ YETKİN

  Kendi yazdığı hal tercümesine göre, ulemâ soyundan gelen bir ailenin çocuğu olarak Amasya’da doğdu. Babası Amasya müftüsü Abdurrahman Kâmil Efendi’dir. Adı ve mahlası ebced hesabına göre doğum yılını (304:1304/1886-87) verir. Mekteb-i İbtidâî’den sonra iki buçuk yıl Rüşdiye’de okudu. Ardından babasının müderris olduğu Amasya Bekir Paşa Medresesi’ne devam ederek icâzet aldı (1908). Dinî ilimler alanında kendini geliştirmek üzere amcası Mustafa ... Devamını Oku »

AH BE ABİLERİM!

AH BE ABİLERİM! Yazıma “ah be muammer abi!”diye başlık atacakken, öğretmen-şair Seyfettin Karahocagil’in de ölüm haberi geldi. Edebiyat sohbetlerimizin kuvvetli halkaları birbir gidiyor. Önce şair Hasan Buldu, Mehmet Hopal,  devamında Burhan Özbakır, şimdi de müzisyen Muammer Palamut, Elif Yakın ve Seyfettin Karahocagil. Buna yürek mi dayanır? Zaten hepi topu kaç kişiydik? Külliye Gecelerinden bahsediyorum. Bayezid Camisinin müştemilatında yaptığımız edebiyat sohbetlerinden. ... Devamını Oku »

ALEMDEN  ÂLEME BURHAN ÖZBAKIR

                  Ses sanatçısı, folklor derlemecisi. 1935, Amasya doğumlu. İstanbul Radyosu sanatçılarından Amasyalı Alâaddin Palandöken’in teşvikiyle Türk halk müziğine yöneldi. 1954’te Musikî Cemiyetine katıldı. İsmail Acardağ ve Saadettin Sünbül’den dersler aldı. Amasya’da MEB Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde Türk halk müziği kursları açtı. Millî Eğitim Bakanlığının 1985’te açtığı “Seçici Kurul ve Türkü Derleme Semineri”ne katılarak belge aldı. Seyit Al ve Yaşar ... Devamını Oku »

DİL ACI, KALEM TUTUK, GÖNÜL BURUK

                  Nekroloji yazıları yürek acıtıyor. Ölen bir dostun ardından yazmak gerçekten çok zor. Neden daha çok muhabbet edemedik, neden daha çok birlikte olamadık, neden daha çok kadir kıymet bilmedik diye hayıflanıyor insan. İçimizi büyük bir pişmanlık kaplıyor. Her şeyin tadı kaçıyor böyle böyle. Ne söylesek boş, pencereden baktı geçti Mehmet Hopal. Ölüm üzerine yazmak kolay değil ama, bir cesaret ... Devamını Oku »

GENÇLİK VE AHLAK

  (H. Nihal ATSIZ) Milletlerin temeli ahlâktır. Ordu, bilgi, teşkilat gibi şeyler ahlâktan sonra gelir. Gerek Türk milleti olsun, gerek başka milletler olsun, ahlâkça yüksek oldukları zaman büyümüşler, ahlâk sağlamlıkları bozulduğu zaman da çürüyüp dağılmışlardır. Roma, İran, Bizans, İspanya’daki Gotlar, Araplar ahlâklarının bozukluğu yüzünden battılar. Dünkü Fransa, ahlâk bozukluğu yüzünden devrildi. Türk tarihinde geçirilen sarsıntıların baş sebebi de ahlâkın gevşemesidir. ... Devamını Oku »

ALİMİN ÖLÜMÜ, ALEMİN ÖLÜMÜ GİBİDİR

Gelimli gidimli dünya der, Yunus Usta. Merhum dost Mehmet Aslan da, geldi ve gitti. Amasya’ya, Sivas’tan yeni icabet etmişti. Memleketimde çalışayıım diyordu. Çok hayalleri vardı. Hukukumuzda eskiye dayanır. Rahmetli arkadaşı Ahmet Nedim Çeker’in anması vesilesiyle buluşmuştuk.İskender Pala, Ömer Celep, Erzurum Atatürk Üniversitesinden sınıf arkadaşlarıdır. Orda başlayan dostluğumuz, geçen haftaya kadar sürmüştü. Şeb-i Aruz’un ya da Mevlana’nın ölümünün 746.yılı için aradığımda, ben ... Devamını Oku »

2018-19 öğretim dönemi okuma listesi.

2018-19 OKUMA LİSTESİ   TÜRK DİLİ DERSİ2: Şerif aktaş-osman gündüz,yazılı ve sözlü anlatım,ders kitabı, akçağ yay. Sinan Akyüz, Solgun Karanfil, Roman, Alfa Charles Baudelare, Edebiyat Heveslisi Gençlere Tavsiyeler, Sel, Deneme. Bülbülüm Bağ Gezerim, İsa Çolaker, Deneme, İzdiham. Naile Hanzade, Düşünceden Söze Dil, Deneme, Çizgi .           HALK EDEBİYATI2: Aöf halk edebiyatı ders kitabı2. Orhan Şaik Gökyay, ... Devamını Oku »