Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: aşk

Etiket Arşivi: aşk

EDEBİYAT ADAMI NE YAPAR?

  Edebiyatla iştigal edenlerin yapması gereken vecibeler vardır. Bunların bir kısmı da yazılı değildir. Edebiyat yaşantısıyla ortaya çıkan görünmez ilkelerdir. Edebiyat, öyle bir nevidir ki içinde olanlar bile kurallarını ihdas edemeyebilir. Bildiğimiz edebiyatçı vasıflarının neler olduğunu konuşmalıyız. Bunların da edebiyat muhiplerine sirayet etmesine aracılık yapmalıyız. Çünkü edebiyat tevarüs eden bir şeydir. Edebiyat adamının görülür özellikleri nelerdir, bunları da yazmakta yarar ... Devamını Oku »

SONBAHAR

SONBAHAR Fânî ömür biter, bir uzun sonbahâr olur. Yaprak, çiçek ve kuş dağılır, târümâr olur. Mevsim boyunca kendini hissettirir vedâ; Artık bu dağdağayla uğuldar deniz ve dağ. Yazdan kalan ne varsa olurken haşır neşir; Günler hazinleşir, geceler uhrevîleşir; Teşrinlerin bu hüznü geçer tâ iliklere. Anlar ki yolcu, yol görünür serviliklere. Dünyânın ufku, gözlere gittikçe târ olur, Her gün sürüklenip yaşamak ... Devamını Oku »

Elde Var Hüzün

söyleşir evvelce biz bu tenhalarda ziyade gülüşürdük pır pır yaldızlanırdı kanatları kahkaha kuşlarının ne meseller söylenirdi mercan koz nargileler zamanlar değişti ayrılık girdi araya hicrana düştük bugün ah nerde gençliğimiz sahilde savruluşları başıboş dalgaların yeri göğü çınlatan tumturaklı gazeller elde var hüzün o şehrayin fakat çıkar mı akıldan çarkıfeleklerin renk renk geceye dağılması sırılsıklam aşık incesaz kadehlerin mehtaba kaldırılması adeta ... Devamını Oku »

CAN VERME SAKIN AŞKA AŞK AFETİ CANDIR

              Fuzuli, klasik şiirimizin kurucusu olmasa da en büyük şairlerinden birisidir. İkonik bir adamdır. Şirininin her mısrasında ayrı bir tat vardır. Onun şirini anlamak için fazla bir anlam desteğine de ihtiyaç yoktur. Divan şiirinin anlaşılır ustalarından biridir. Eski şiirin rüzgârı onda eser. Hayatı zorluklarla geçse de şiirini inşa etmekte zorlanmamıştır. Divan’ı, Şikâyetnamesi, Leyla ile Mecnun’u hala aşılamamış metinlerdir. Eserleri ... Devamını Oku »

SİNEMA MESELEM

                                                                           Cahit Zarifoğlu, Şehirde Köşe Bucak adlı eserinde Maraş sinemalarını ayrıntılı olarak anlatır. Bir denemesinin başlığı da Yine Sinema Meselesi’dir. Ustanın sinemaya olan ilgisine şaşırdım desem yanlış olmaz. Muhafazakârlar ... Devamını Oku »

AYRILIK

Ben nice ayrılıklar gördüm ömrümce Kuşlar gördüm; kırılmış kolu, kanadı Ayrı düşmüş sevdiğinden kuşlar gördüm Hiçbir ayrılık bana bu kadar komadı Ayrılığın bir ağrıdır vurur şakaklarımda Ve büyür gözlerimde bir okyanus kadar Derinden ses verir içimde bir tel Sonra birdenbire kırılır, kopar Yeryüzü çekilir altından ayaklarımın Geçer başıma çöken bir tavan gibi gökyüzü Durmadan çalınır kulaklarımda Şarkıların en hüzünlüsü Seni ... Devamını Oku »

ÖZEL BİR ADAM

                                                                                                 İsmet Özel böyle bir adamdır. Edebiyatımızın hususi ediplerinden birisidir. Bunu niçin söylüyorum? Solcuyken de böyle birisiydi, Müslümanken de ... Devamını Oku »

ALEMDE BİR DEVİR DÖNÜYOR AMMA

              Aşık Seyrani Kayserilidir. Halk edebiyatımızın önemli şahsiyetlerindendir. Adıyla karıştırılan bir Seyrani daha vardır. Tıpkı Nesimiler gibi. Ona olan ilgim, eleştirel hicvi nedeniyledir. Şiirlerinde bu havayı görmek mümkündür. Yazının başlığı da onun böyle bir şirindendir. Asırlık bir zamandan sonra şairi var eden budur. Tam bir Anadolu aşığıdır. Çalıp söyleyen bir adamdır. Aşık tarzı kadar sosyal muhtevalı şiirleri de güzeldir. ... Devamını Oku »

TÜRK EDEBİYATINDA EN BEĞENİLEN ŞİİRLER A-UZUN ŞİİRLER 1-İstiklal Marşı: Mehmet Akif 2- Sakarya Türküsü: Necip Fazıl Kısakürek 3-Zindandan Mehmet’e Mektup: Necip Fazıl Kısakürek 4-Çanakkale Şehitlerine: Mehmet Akif Ersoy 5-Bülbül: Mehmet Akif Ersoy 6-Zulmü Alkışlayamam: Mehmet Akif 7-Fetih Marşı: Arif Nihat Asya 8-Bayrak: Arif Nihat Asya 9-Naat: Arif Nihat Asya 10-Anadolu Gerçeği: Yavuz Bülent Bakiler 11-Sivas’ta Yoksul Çocuklar: Yavuz Bülent Bakiler ... Devamını Oku »

ŞİİR

Bir zamanlar kendimi Bulunmaz Hint kumaşı sanmıştım. Kaç metredir benim yokluğum? Benden daha çok var sanmıştım. Benim yokluğumdan dünyaya Bir elbise çıkar sanmıştım. Dünyanın çıplaklığına bakmaya utanmadan Sonunda ben de alıştım. Ah…dedim sonra, Ah! Güzin Ablası kitaplar olan bir kızdım, İçim sıkılmasa o kadar Tek bir satır bile okumazdım. Taş bebeğim ters çevrilince ağlardı Bir derdi var derdim. Derdimi demeyi ... Devamını Oku »