Kendi yazdığı hal tercümesine göre, ulemâ soyundan gelen bir ailenin çocuğu olarak Amasya’da doğdu. Babası Amasya müftüsü Abdurrahman Kâmil Efendi’dir. Adı ve mahlası ebced hesabına göre doğum yılını (304:1304/1886-87) verir. Mekteb-i İbtidâî’den sonra iki buçuk yıl Rüşdiye’de okudu. Ardından babasının müderris olduğu Amasya Bekir Paşa Medresesi’ne devam ederek icâzet aldı (1908). Dinî ilimler alanında kendini geliştirmek üzere amcası Mustafa ... Devamını Oku »
EDEBİYAT İYİ BİR MÜREBBİDİR
Edebiyatın işlevleri meselesi tartışmalı bir konudur. Edebiyatın koruyucu ve geliştirici bir tarafı olduğunu düşünenlerdenim. İnsanın sanata olan ihtiyacı düşünülünce, edebiyatın yeri konusu daha iyi anlaşılır.Edebiyat, tek başına bir sanat değildir. Onun etki alanı, başka sanatlarla ve alanlarla yakından ilişkilidir.Psikoloji, felsefe, din, tarih, dil gibi alanların edebiyatın tarlası olduğunu unutmamalıyız. Konumuz bu değil, konumuz, edebiyatı sahici kılan unsurlar. Edebiyat ... Devamını Oku »
EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ KİTAPLARI
Edebiyat Yazıları 1 – Sezai Karakoç Edebiyat Yazıları 2 – Sezai Karakoç Edebiyat Yazıları 3 – Sezai Karakoç Çağ ve İlham – Sezai Karakoç Türk Şiiri Özel Sayısı Hece Dergisi sayı 53-54-55 Şiirde Metafizik – Gerçek Sedat Umran Şiir ve İdeoloji – Enis Batur Yazının Ucu – Enis Batur Edebiyattan Yana – Eser Gürson Romanda Bakış Açısı ve Anlatılış – ... Devamını Oku »
DİL ACI, KALEM TUTUK, GÖNÜL BURUK
Nekroloji yazıları yürek acıtıyor. Ölen bir dostun ardından yazmak gerçekten çok zor. Neden daha çok muhabbet edemedik, neden daha çok birlikte olamadık, neden daha çok kadir kıymet bilmedik diye hayıflanıyor insan. İçimizi büyük bir pişmanlık kaplıyor. Her şeyin tadı kaçıyor böyle böyle. Ne söylesek boş, pencereden baktı geçti Mehmet Hopal. Ölüm üzerine yazmak kolay değil ama, bir cesaret ... Devamını Oku »
EDEBİYAT NEYE YARAR?
Çok sorulan bir sorudur, edebiyat neye yarar?İçinde çıkar barındıran bir soru!Rahatsız edici de. Cevap isteyen de bir soru. Edebiyat işlevseldir. Her ne kadar eğlence aracı, fikir ya da anlama bütünlüğü olarak görülse de. edebiyatın neye yaradığı sorusu, hep tartışıla gelmiştir.Edebiyata yarar değil de, onun size ne kattığına bakarak anlam vermek, daha doğrudur.Buradan baktığınızda, edebiyat; sorumluluk isteyen, insanları geliştiren, ... Devamını Oku »
KİMDİM
Tufanlar, alevler beni bir kal’a sanırdı; Taçlar uçuşur, dalgalanır, parçalanırdı. Kahhâr atımın kanlı, kıvılcımlı izinde; Bir başka denizdim ebediyyet denizinde. Çarpardı göğün kalbi hilâlin avucunda; Titrerdi yerin talihi merminin ucunda. Günler, elimin çizdiği yerlerden akardı; Üç kıt’ada korkunç atımın izleri vardı. Üstünde uçarken o nişîbin bu firâzın, En şanlı, şehâmetli hükümdarına arzın. Tek bir bakışım sanki inayetti, keremdi; İklîli hediyyemdi, ... Devamını Oku »
EDEBİYAT VE HAYAT
Edebiyat, hayat memat meselesidir. Üretken bir edebiyat, önce sizi rahatlatır. Yazmak, bir huzur vesilesidir. Edebiyat bir huzursuzluk meselesi olsa da, siz mutlu olmak için yazarsınız. Edebiyatı, hüznün sisli puslu alanında inşa ederiz. Edebiyatın kendisi kaotik ortamı sever.Huzursuz olduğum zaman, en iyi yazdığım zamandır. Gergin olduğum imtihanlarda, iyi yazıyorum desem inanın. Edebiyatın hayatı beslediğini anladığımız anda da, yazmış ve ... Devamını Oku »
KORONA GÜNLERİNDE SOHBET
EDEBİYAT ÇETELERİ
27 Nisan 1995 Önce şu bir gerçek: İnönü Cumhuriyeti’nde, ‘iktidarın’ kayırdığı sanatçılar olmuştur! Atatürk’ten sonra, bir sanat ve kültür devri başlattığını ilân eden İnönü totaliterliği, üç ayrı edebiyatçı grubunu tek partinin nimetlerinden yararlandırıyordu: Aralarında hiç geçinemeyen bu gruplardan ilki, Ataç, Garipçiler (Orhan Veli, Melih Cevdet, Oktay Rifat), Milli Eğitim Bakanlığı etrafındaki Sabahattin Eyuboğlu, Vedat Günyol, Azra Erhat, Ha- likarnas Balıkçısı, ... Devamını Oku »
UYU
Uyu! Gözlerinde renksiz bir perde, Bir parça uzaklaş kederlerinden. Bir ruh gülümsüyor gibi derinden, Mehtabın ördüğü saatler nerde? Varsın bahçelerde rüzgar gezinsin, Yağmur ince ince toprağa sinsin, Bir başka alemden gelmiş gibisin, Dalmış gözlerinle pencerelerde. ahmet hamdi tanpınar Devamını Oku »