Yıllarını eğitim öğretime vermiş birisi olarak,bu sorunun cevabının önemli olduğunu düşünürüm.Öğretmen gerçekten de,beklentilerin adamıdır.Toplum,çevre,devlet,birey sizden birşeyler bekler.Tecrübelerimin bana söylediği ya da toplumsal dinamiklerin bellettiği beklentilerin neler olduğuna birlikte bakalım.Gerçekten öğretmenden ne beklenir,öğretmen de bu beklentilere nasıl cevap verir?Öğretmen:Ulaşılabilir,nazik,merhametli,şeffaf,düşünceli ve kendisi olandır.Bunları azamî taşıyan biri öğretmenlik yolunda epey mesafe alır. Ulaşılamayan adamdan öğretmen olamaz.Nedir ulaşılma?Ulaşılan insan,bürokrasiye teslim olmamış adamdır.İyi bir ... Devamını Oku »
KONUŞMALAR
Nihal ATSIZ, Ötüken, 1967, Sayı: 40 Konuşmalar / 1 “Öğretmenler büyük çoğunlukla kupkuru insanlardır. Okumazlar. Düşünmezler. Yalnız alacakları maaşı, tatil günlerini, intibak kanunlarını bilirler. Çekingendirler. Çoğu hastalıklıdır. Büyük bölümü geçim sıkıntısı içindedir. Aralarında milliyetçi olanları da Bakanlık tutmaz. Bunlar solcularla sürülürler. Okullarda disiplin olmadığı için sinirleri bozuktur. Tedaviye muhtaç insanların ders vermesi toplum yapısında gedikler açmaktadır. Bu gediklerin yarın farkına ... Devamını Oku »
ERBAKAN HOCANIN YOLDAŞLARI
Merhum Necmettin Erbakan tam bir dava adamıydı. Onun şakirtleri de öyle olmalıydı. Sn. Recep Tayyip Erdoğan da bir inşa adamıdır. Muhafazakâr devrimci sağ politika, refah; sol siyaset, ideolojik söylemdir. Sn. Recep Tayyip Erdoğan da proje adamı olduğunu her daim göstermiştir. Bunu ürettiklerinde de görebilirsiniz. İnsana dokunan onlarca proje, onu seçim şampiyonu yapmıştır. Halkımız da gördüğüne inanmaktadır. Politik inandırıcılık ... Devamını Oku »
UNUTULMAYAN ÖĞRETMEN KİMDİR?
Unutulmak ya da unutmak insani bir duygudur. Oysa bazı hocalar unutulmaz. Tıpkı Mahmut Hoca gibi. Onları unutulmaz kılan meziyetler de mevcuttur. Bunlar duygu, düşünce, davranış becerilerdir. Unutulmaz hocaların davranış kodlarına geçmeden, hocayı kalıcı yapan vasıflara bakmakta yarar var. Değerli ve mesleğini bilen hoca kalıcı oluyor. Burada değer de maddi değildir. Kıymetli ve özel birisi olmaktır. Ne yaparsa hoca ... Devamını Oku »
KİMLER ÖĞRETMEN OLMAMALIDIR?
Öğretmenlik zor zanaattır. Kimse hocalığı küçümsememelidir. Salgın, bunu bir kere daha gösterdi. Daha dün, hocasız da bu iş yapılır diyenler, bugün öğretmensiz bir eğitimin zor olduğunu idrak ettiler. Evde çocuğunu susturamayan veli, öğretmenliğin kıymetini anlar oldu. Hocalarımız da zaten var olan itibarlarını yükseltmek için, daha çok özelliklere sahip olmalılar.Asgari şartlarını yazacağım öğretmenlik, biraz da erdem ve istek meselesidir. ... Devamını Oku »
MUALLİM KİMDİR?
Milletimiz hangi muallim tiplerini tanıdı? Milletimizin ruhi temellerinden olan İslam’da Peygamber ilk muallimdi. Öğreten o, inandıran o, yürüten o idi. Devlet ve mektep işlerini birleştirmiş devleti mektep haline getirmişti. Sonraki devirlerde bu ikisi ayrılmakla beraber birbirlerine sımsıkı temas halini muhafaza ettiler ve devlet adamı muallimin emrinde bulunduğu müddetçe cemaat ikbal halinde yaşadı. Muallim, devlet adamının bendesi olduğu zaman cemaat bozuldu, ... Devamını Oku »
MERZİFONLU İBRAHİM CUDİ EFENDİ
Merzifonlu İbrahim Cudi Efendi, son devrin tanınmış şair ve muallimlerindendir. Kasım 1850’de Merzifon’da doğdu. Trabzonlu Cûdî Efendiyle karıştırılmamak için “Merzifonlu” olarak da anılır. Asıl adı İbrâhim Cûdî’dir. Son Asır Türk Şairleri’nde şiirlerinden parçalar mevcuttur. Merzifon’da başladığı tahsilini idame etmek üzere, gittiği İstanbul’da II.Meşrutiyet’ten sonra açılan Meclis-i Meb‘ûsan’a Amasya mebusu seçilince İstanbul’a döndü. Rûmî 1328’de (1912-13) Gelenbevî İdâdîsi’ne edebiyat, Mercan ... Devamını Oku »
HOCAM
Cemaat içinde kelam Verdiğim yeter mi hocam Gözlerinle mucizeler Gördüğün yeter mi hocam Muhabbet dediğin baldır Erkân dediğinse yoldur Yazdım kalem biten doldur Serdiğim yeter mi hocam Dönmem ben Hakk’ın yolundan Çekmişim elin dilinden Bunca muhabbet gülünden Verdiğim yeter mi hocam Mümin evler Hakk’a gayret Etmeyin nutkuma hayret Şimdi demde bir muhabbet Kurduğum yeter mi hocam Hey Davut Sularî’m heye ... Devamını Oku »
KANDIRMA KENDİNİ
Kendini arayan insan diye bir başlık vardır. Ben de kandırma kendini ey insan diyorum. Modern insan, işin içinden çıkamadıkça, pişmanlık cümleleri kurmaya devam ediyor. Bunları aşağıda yorumladıkça, işin vahametini biraz daha anlayacaksınız. Yahu ben de mi, diyeceksiniz. Vallahi siz de diyorum. Kurulan nedamet cümleleri hepinize tercüman olacak. Sizi mutlu etmeyen, sğıntı cümleler bunlar. Kaçamak yaşamların ya da bunaltı ... Devamını Oku »
SORMA HOCAM
Bana sual sorma, cevap müşküldür, Her sırrı ben sana açamam hocam. Hakkın hazinesi darı değildir, Cami avlusunda saçamam hocam. Kayd-i âhiretle düşmem mihnete, Ben burda memurum şimdi hizmete, Hayvan otlatırken gidip cennete, Sana hülle donu biçemem hocam. Miracı anlatma, eşek değilim, Bildiğin kadar da melek değilim, Günahkâr insanım, ördek değilim, Bu ağır gövdeyle uçamam hocam. Halka korku verme velvele salıp, ... Devamını Oku »