Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: kültür

Etiket Arşivi: kültür

DİN Mİ, KÜLTÜR MÜ?

                  Türk modernleşmesinde bu soruyu soran birçok insan var. Dini kültürden uzaklaştırmak ya da kültürü dinin içine hapsetmek mümkün değildir. Din kültürün ana unsurlarındandır. Bazıları dini kültürün yerine ikame etmeye çalışıyor. Bu da mümkün değildir. Çünkü din ontolojik ve inanca dayalı bir alandır. Kültürse oldukça seküler ve dünyevî bir anlayış toplamıdır. Peki ne yapacağız? Özellikle kültürün vasati çerçevesini belirleyeceğiz. ... Devamını Oku »

EY ŞEHİR DİNLE BENİ

              Avm ve Atm arasındaki  ilişkiyi yazdığım zaman, cafe ve avm arasındaki ilişkiyi analiz edeceğimi hiç düşünmemiştim.Artık şehirlerin iki çağdaş ve modern mekanı var.Atm üzerine konuştuğumuz kadar,cafe üzerine konuşmadık.Avmler ne kadar eski hanların ya da kervansarayların konseptiyse,cafeler de kahvehanelerin yeni versiyonudur.Cafeler kanın yeni hayata ve ekonomik alana  dönüşünün adıdır.Cafeyle kahvehanenin farkı, Cafe’nin  kadınları- kızları şehir hayatının içine taşımasıdır.Kadınlar- kızlar, ... Devamını Oku »

AMASYA-SAMSUN HATTINDA KÜLTÜR

                  Bir kültür teatisi ve iade-i ziyaret vesilesiyle Samsundayız .Külliye Şiir Akşamları nedeniyle konuğumuz olan  Samsunlu sanatçı dostlarımızın davetine icabet ediyoruz .Sanat kültür gezimize Bandırma Vapuru ve müştemilatıyla başlıyoruz . Cumhuriyetin yiğit kurucusu Mustafa Kemal ve arkadaşlarının anılarını anlatan bir vapurdan başlamak çok güzel oldu . Mustafa Bilir , Neşet Karaçaltı , Kenan Yavuzaslan arkadaşlarımızın güzel mihmandarlığında başlayan geziye ... Devamını Oku »

TÜRKÜN OKUMAYLA İMTİHANI

                Okuma ile arası iyi olan bir toplum değiliz ama , kitaplarıyla arası iyi olan biri olarak , bazı okuma önerileri olacak. Bunları anlatmaya çalışırken de nereden başlayacağımı bilemiyorum. Kitap okumanın biraz da kitaplıkla ilişkisi var diyebiliyorum. Evinde ya da ofrisinde labirentvari kitaplığı olan biri okumaya ve yazmaya kışkırtılmış demektir. Kendimi bildim bileli , bir kitaplık oluşturma kafam vardır. ... Devamını Oku »

POPÜLER KÜLTÜRÜN DAYANILMAZLIĞI

                       Pop kültürün hegamonik bir yanı olduğunu bilirdim de , onun kitlelere bu kadar musallat olacağını düşünemezdim.Popüler kültür,tüketim kültürü ya da kapitalist kültürün diğer adıdır.Bu kültür bazen piyangodur, bazen tv’dir, bazen de tüketilen yaşamlardır. Fakat hiçbir zaman değerin adı değildir.   Popüler kültürün kendisi değer düşmanıdır zaten . Bizim kuşak pop kültürün p’ sini bilmezdi.Sokağa dayalı bir yaşamımız vardı.Popüler ... Devamını Oku »

KÜLTÜRLÜ HADİSELER

                  Kültür üreten toplumların beka meselesi olmamıştır. Soyut düşünce üretemeyen ve bunu somut kültür araçlarına dönüştüremeyen her millet sıkıntıyla karşılaşmıştır. Onun için Türk  kültür yaşamı da her daim kültür üretmek zorundadır. Milletimizin kültür ve sanat üretimi, sanayi ve ekonomi politiğe uygun gitmemektedir. İktidarın ürettiği ekonomi politikten başlarsak; ekonomik olarak başarılı olan muhafazakar politikalar, kültürel kotlara dönük olarak milli bir ... Devamını Oku »

HİSLİ GEÇMİŞ ZAMANLARDA YAŞAMAK

                   Cahit Sıtkı Tarancı’nın “otuz beş yaş” şiirini ne zaman okusam , yukarıdaki başlık aklıma gelirdi.Yaşımın elliye ermesinden sonra , üstadın şiirini bir kere daha anlamaya ve yeniden yorumlamaya başladım. Acaba , otuz beş yaş artık ömrümüzün yarısı mıdır? Belki de değildir ?  Konformist bir yaşamın olduğu günümüzde artık , orta yaş ellidir. Kendi adıma ben bunu yaşıyorum. ... Devamını Oku »