Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: nazım

Etiket Arşivi: nazım

NAZIM HİKMET-PEYAMİ SAFA KAVGASI -III-

Geçen haftalarda seri halinde çıkan iki yazımızla bu kavgayı gündeme taşımıştık. İlkyazımızda bu iki yazar-şairin dostluklarını irdelemiştik. İkinci yazımızda ise, Peyami Safa ile Nazım Hikmet arasında başlangıçta dostluk şeklinde başlayan ilişkilerin git gide bozulmaya başladığını ve bu dostluğun yerini, kalem kavgası ile kötü bir noktaya doğru yol aldığını görmüştük. Bu yazımızla inşallah konuyu tamamlayarak kavgaya son noktayı koymuş olacağız. Ağır ... Devamını Oku »

PEYAMİ SAFA – NAZIM HİKMET KAVGASI -I-

Geçmiş dönemlerde edebiyatçılar arasında meydana gelen kavga ve düellolardan çıkarılacak birçok dersler vardır. Bizim yapmamız gereken, geçmişe gidip bu kavgaya karışmak değil, kavganın nedenlerini, sonuçlarını ve günümüze yansımalarını anlayıp değerlendirmektir. Bu kavgalardan biri de iki ünlü yazar olan Peyami Safa ile Nazım Hikmet arasında cereyan eden kavgadır, Peyami Safa: (1899 -1961) yazar ve gazeteci… Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Matmazel Noralıya’nın Koltuğu ... Devamını Oku »

GÖZÜNAYDIN AYASOFYA

                  Mekanlara özgünlük katan şey, yüklendiği tarihsel misyondur. Amasya’daki Sultan Bayezit Camisi gibi, Ayasofya Camisi de bir misyona sahiptir.Ayasofya,sadece bir cami değildir. Doğu Roma İmparatoru Fatih’in fetih sembolüdür. Bayezit Camii nasıl selatin camisiyse, Ayasofya Camisi de fethin anahtar mekanıdır.Gençliğimiz Ayasofya açılacak, zincirler kırılacak sloganıyla geçti. Demek ki Ayasofya, tarihsel bir değere sahipti.Ayak oyunlarıyla ve sahte bir imzayla kapatılan Ayasofya, ... Devamını Oku »

EDEBİYAT NEYE YARAR?

                  Çok sorulan bir sorudur, edebiyat neye yarar?İçinde çıkar barındıran bir soru!Rahatsız edici  de. Cevap isteyen de bir soru. Edebiyat işlevseldir. Her ne kadar eğlence aracı, fikir ya da anlama bütünlüğü olarak görülse de. edebiyatın neye yaradığı sorusu, hep tartışıla gelmiştir.Edebiyata yarar değil de, onun size ne kattığına bakarak anlam vermek, daha doğrudur.Buradan baktığınızda, edebiyat; sorumluluk isteyen, insanları geliştiren, ... Devamını Oku »

GAMZE

Dîdem ruhunu gözler gözler ruhunu dîdem Kıblem olalı kaşın kaşın olalı kıblem * Cennet gibidir rûyin rûyin gibidir cennet Âdem doyamaz sana sana doyamaz âdem * Gamzen ciğerim deldi deldi ciğerim gamzen Bilmem nic’olur hâlim hâlim nic’olur bilmem * Vuslat bileli hecrin hecrin bileli vuslat Mâtem görünür şâdî şâdî görünür mâtem * Zahmım göricek cânâ cânâ göricek zahmım Merhem koyasın ... Devamını Oku »

SANATIN ARENASI YOKTUR

                      Sanat mecrasında yıllardır sürdürülen yanlışlardan biri de, bir sanatçının diğerine nispet edilmesidir. Bu karşılaştırmayı eleştirmen ya da okur yazar erbabı yapsa, sorun yok.Sanat ve sanatçı karşılaştırmasını, daha çok eğitimciler yapıyor ve sağlıksız oluyor.Edebiyata ve sanatçıya yapılacak en büyük kötülük; bu karşılaştırmanın metin üzerinden değil, ideoloji ve konjuktür üzerinden yapılmasıdır.Bir çok adam gibi adam şair ve yazar , ... Devamını Oku »

RUHUMA DOKUNAN KELİMELER

                       Kelimelerin dünyasında herkese bir yer vardır.Seçtiğiniz ve kullandığınız kelimeler, sizi ve dünyanızı ele verir. Onun için,kullandığınız her kelime sizi bir başka aleme götürmelidir. Kendi adıma ben, kelimeleri seçerken iddialı ve halis bir niyetle hareket ederim. Her kelime, benim bir arkadaşımdır. Dostlarımın yanına,o kullandığım kelimeleri de koyarım. İnsan gibi düşünürüm kelimelerimi ve özenle seçerim onları. Onun için her ... Devamını Oku »