Rüstem BUDAK Öğreticilerin önde gelenleri öğretmenlerin öğrenmesi gerekenler: 1- Bildikleri şeylerin çoğunun eksik veya yanlış olduğudur. Öğretmenlerin bilgilerini 2 kısma ayırabiliriz: 1- insan bilgisi –ki bunu 2. maddede ele alacağız. 2- Mesleki alan bilgisi. Öğrenciye neyi, ne zaman, nasıl, nerede öğreteceğine dair öğretmenin eline bir çalışma planı konulur. Bilgi aktarımında her şey hazırdır. Bu hazır bulma- hazır olma süreci kişiyi ... Devamını Oku »
NESRİN ÖĞRETMEN
Nesrin Hanım, diğerlerinden farklı bir öğretmendi. Sanki ders işlemez öğrencilerine oyun oynatır, bulmaca çözdürür, zevkli yarışmalar yaptırırdı. En çok da doğru cevabı bulma, yanlışları ayıklama yarışmaları yaptırırdı. Her öğrencisinde söz alma isteği uyandırır, her öğrencisini mutlaka dersin merkezine doğru çekerdi. Kız erkek, köylü kentli, iyi giyimli, kötü giyimli ayrımı yapmadan herkese yakın durmaya çalışırdı. Hatta köyden geldiği güneşte yanmış yüzünden, ... Devamını Oku »
UNUTULMAYAN ÖĞRETMEN KİMDİR?
Unutulmak ya da unutmak insani bir duygudur. Oysa bazı hocalar unutulmaz. Tıpkı Mahmut Hoca gibi. Onları unutulmaz kılan meziyetler de mevcuttur. Bunlar duygu, düşünce, davranış becerilerdir. Unutulmaz hocaların davranış kodlarına geçmeden, hocayı kalıcı yapan vasıflara bakmakta yarar var. Değerli ve mesleğini bilen hoca kalıcı oluyor. Burada değer de maddi değildir. Kıymetli ve özel birisi olmaktır. Ne yaparsa hoca ... Devamını Oku »
KİMLER ÖĞRETMEN OLMAMALIDIR?
Öğretmenlik zor zanaattır. Kimse hocalığı küçümsememelidir. Salgın, bunu bir kere daha gösterdi. Daha dün, hocasız da bu iş yapılır diyenler, bugün öğretmensiz bir eğitimin zor olduğunu idrak ettiler. Evde çocuğunu susturamayan veli, öğretmenliğin kıymetini anlar oldu. Hocalarımız da zaten var olan itibarlarını yükseltmek için, daha çok özelliklere sahip olmalılar.Asgari şartlarını yazacağım öğretmenlik, biraz da erdem ve istek meselesidir. ... Devamını Oku »
KANDIRMA KENDİNİ
Kendini arayan insan diye bir başlık vardır. Ben de kandırma kendini ey insan diyorum. Modern insan, işin içinden çıkamadıkça, pişmanlık cümleleri kurmaya devam ediyor. Bunları aşağıda yorumladıkça, işin vahametini biraz daha anlayacaksınız. Yahu ben de mi, diyeceksiniz. Vallahi siz de diyorum. Kurulan nedamet cümleleri hepinize tercüman olacak. Sizi mutlu etmeyen, sğıntı cümleler bunlar. Kaçamak yaşamların ya da bunaltı ... Devamını Oku »
MİLİTAN ÖĞRETMEN
15 Temmuz darbesi “eğitim camiasını” da alt üst etmiştir.Bu firavun darbesinin ana aksını silahlı bürokrasi teşkil ederken,bir başka ayağını da “militan öğretmenler” tesis etmiştir.Yıllardır dersanelerinde,evlerinde,yurtlarında öğrencilerimizi devşiren öğretmenler,maalesef eğitim fakültelerinde ve muadili okullarımızda militanlaşmışlardır!İstikbalimiz olan öğrencilerimizi devşiren bu yerli coniler, maalesef bu eğitim araçlarını kullanarak batıya öğrenci devşirmişlerdir.Dün batıyı devişirip yeniçeri yapan ataların çocukları, bugün,kendi insanını batının devşirmesi ... Devamını Oku »
İDEALİST BİR MUALLİM:NURETTİN TOPÇU
Cumhuriyet devri fikir hayatımızın en önemli simalarından birisi de hiç şüphesiz ki Nurettin Topçu’dur. O, daha çok bir fikir adamı, felsefeci ve ahlakçı olarak tanınmakla beraber aynı zamanda bir hoca idi. Altmışaltı yıllık ömrünün yaklaşık kırk yılını bu meslekte geçirdi. Felsefe tahsili için gittiği Paris’ten 1934 yılında yurda döndükten sonra İstanbul, İzmir ve Denizli’ de muhtelif liselerde Felsefe, sosyoloji, mantık ... Devamını Oku »
YÜRÜYEN AKIL
Öğretmenlik , çok eski ve kadim mesleklerden biridir. Mensubu olmaktan da her zaman gurur duymuşumdur. Öğretmenlik , en az iki kişinin ilişkisine dayanan bir yapıdır. Öğrenci ve hoca ilişkisiyle vücut bulan bu meslek , her zaman var oldu ve olmaya devam edecek. Öğrenci ve öğretmenin hayırda buluştuğu bir ortamı yaratan öğretmenlik , bu ikili yapıyla ayakta durur. ... Devamını Oku »
YARALI BİLİNÇ
24 Kasım Öğretmenler Günü tüm öğretmenlere kutlu olsun. Bir öğretmen- akademisyen olarak,günümüzün kıymetini bilelim.Hayatın her alanında mesleğimize ve öğrencilerimize sahip çıkalım. Öğretmenlerin mesleki itibarı arttıkça , görünürlüklerinin ve etki alanlarının azaldığını gözlemlemekteyim ! Öğrencilerine karşı eğitim sorumluluğu olan öğretmenlerin hatırlanmaları hamasetin ötesine geçirilmelidir. Ekonomik yönden güçlü bir öğretmen , özgüveni daha iyi olarak öğrencilerine yaklaşacaktır. Memur öğretmen ... Devamını Oku »
BİLGE İNSAN OLARAK ÖĞRETMEN
Öğretmen , vasıfları itibarıyla ilahi ve bilgelik kökenli bir mesleği icra eden adamdır . Öğreticilik niteliği gereği , bir memurluk gibi görülse de , mesleğim , hiçbir zaman didaktik olmayı merkeze almaz . Öğretmenlik , yapısı itibarıyla kadim ve eski bir meslektir . Öğretici veya öğrenen ol kuralı gereği , daima eğitime ve öğretime aç bir toplum yaşamı ... Devamını Oku »