Prof. Dr. Nurullah Çetin Giriş: İkinci Dünya Savaşı’nda büyük bir yıkıma uğrayan Almanya, bu enkazdan gelişmiş, ilerlemiş, kalkınmış bir ülke olarak çıkabilmek için dışarıdan işçi gücüne ihtiyaç duymuş ve bu doğrultuda 30 Ekim 1961 tarihinde Federal Almanya Cumhuriyeti’nin başkenti Bonn’da Almanya – Türkiye İşgücü Antlaşması imzalanmış ve Türkiye’den çok sayıda vatandaşımız, Almanya’ya işçi olarak göç etmiştir. 1973 yılına gelindiğinde Almanya’daki ... Devamını Oku »
NESRİN ÖĞRETMEN
Nesrin Hanım, diğerlerinden farklı bir öğretmendi. Sanki ders işlemez öğrencilerine oyun oynatır, bulmaca çözdürür, zevkli yarışmalar yaptırırdı. En çok da doğru cevabı bulma, yanlışları ayıklama yarışmaları yaptırırdı. Her öğrencisinde söz alma isteği uyandırır, her öğrencisini mutlaka dersin merkezine doğru çekerdi. Kız erkek, köylü kentli, iyi giyimli, kötü giyimli ayrımı yapmadan herkese yakın durmaya çalışırdı. Hatta köyden geldiği güneşte yanmış yüzünden, ... Devamını Oku »
DUATEPE
DUATEPE….. Recep Hafız Şerife ile evlenmiş olmasından dolayı memnundu. Mutluydu. Düğünden üç dört ay sonra Şerife’ye önce akraba kadınların yaşlıları, sonra da köyün bütün meraklı kadınları aynı soruları sormaya başladılar. “Şerife yüklü müsün?” “Şerife bebek var mı?” Önceleri hiç aldırmadılar. Şerife yüklü değildi. Bebek yoktu. Allah ne zaman takdir ederse o zaman olacaktı. Evlat sahibi olmak için daha önlerinde uzun ... Devamını Oku »
HELGA HİKAYESİ İNCELEMESİ
HELGA “ Bıraktığım notta belirttiğim gibi arabanıza istemeyerek vurdum. Dalgınlık işte… Halbuki, üç yıldır hiç kaza yapmamıştım. Ne yapalım, oldu bir kere… Eve gelince “opel!” servisine telefon ettim. Ezilen çamurluğu iki saat içinde değiştirebilecekler. Kendiniz yaptırmak isterseniz, işçilik dahil, neye malolacağını öğrendim. Paranız hazır…” Emre, oynanan oyundan habersizdi. Tamirci arkadaşına daha ucuz yaptırabileceğini düşünerek “kendim yaptırayım” dedi. Helga, senaryo gereği ... Devamını Oku »