Amasya Taşovalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin himayesinde ve geniş bir katılımla düzenlenen “15.Ölüm Yıldönümünde Özkan Yalçın’ı Anma Etkinliği “; Saraydüzü kışlasında icra edildi. Geniş bir halk kitlesi ve bürokratik bir katılımla yapılan gecede , rahmetlinin eserleri ve yaşamından kesitler sunuldu. Programın muhtevası genel hatlarıyla olumlu düzenlenmişti.
Üniversitede gece dersim olmasına rağmen , arkadaşıma saygı ve hürmetten dolayı , anma gecesine iştirak ettim. Sunum ; gecenin anlam ve öneminin anlatıldığı konuşmalardan sonra , dernek başkanı İbrahim Kurt proje ve yapacaklarını anlatarak teşekkür konuşması yaptı. Rahmetli, güzel insan Özkan Yalçın arkadaşımın Amasya için yaptıklarını ve onu niçin andıklarını anlattı.Programın akışı içersinde musiki ağırlıklı bir yapı öne çıktı.
Seçilen şiirlerinden güzel örnekleri Amasya Üniversitesi öğrencileri ve değişik arkadaşlar okudu.Sahnede hazır olan musiki heyetinin eşliğinde icara edilen parçalar, aralarına serpiştirilen yapıtlarıyla harman edildi.Gönül isterdi ki, ailesinden kişiler de katılsın.Ama olmadı.Eşi hastalığı nedeniyle katılamadığını beyan etti.Çocukları zaten katılamamıştı.Eskader üyesi olarak programa katılan şair-yazar Recep Bey’in tespit ve istekleri çok güzeldi.Üniversitemizin anma işine el atmasını ve üzerine yüksek lisans çalışmaları yapılabileceğini belirtti.Bu tespite can-ı gönülden katılıyorum.
Marifet iltifata tabiidir kuralı gereği, iyi bir şair ve düşünce adamı olan Özkan Yalçın’ın Amasya ve kültürüne katkıları ısrarla vurgulandı.Şehrin değişik yerlerine sokak adı olarak adının verilmesi hoştur.Belediye başkanımız Cafer Özdemir’den onun fotoğraflarında oluşan bir albüm hatıra kitabı yapılması isteği dillendirildi ve sayın başkandan onay alındı.Genelde program akışı olumlu geçerken,şair Mustafa Ayvalı’nın şiirlerini okuması da bir başka güzellikti.
Tüm bunları organize eden değerli dostum sevgili Ali Osman Kurt’un yiğit kardeşi ve derneğin başarılı başkanı,toplum insanı,girişken kardeşim İbrahim Kurt’u da ayrıca kutluyorum.Sponsorlarına teşekkür ederken üniversitemizin Amasya Taşova Meslek Yüksek okulu hizmet binasıyla ilgili müjdeyi de başkan verdi.Rönesans inşaat pek yakında binamızı inşa etmeye başlıyor.Taşova’ya müjdeler olsun.Artık bu tarz anmaları Taşova’da da yapabilirler.Yüksek okulun varlık nedeni budur.
Programın yürüyüşü de çok güzel oldu.Dağıtılan davetiyeler nezihti.Konukların kapıda karşılanışı ve yer temininde sıkıntı yaşanmaması beni çok mutlu etti.Bir çok bu tip sunumlarda yer bulamadığımı hatırlarım.Işık,slayt,müzik,insan seçimi güzel yapılmıştı.Kaymakam beyim takdimleri de güzeldi.İlçenin genç kaymakamı da olumlu bir özellik.Programda olabilecek ayrıntılardan biri de, arkadaşlarının anıları ve onunla beraber yapılan yaşanmışlıklardı.Katılabilselerdi,ailenin anlatacakları bize epey yol gösterirdi.Olmadı ve bir başak anmaya kaldı.
Yaşamını kısaca anlatan el kitapçıkları konuklara dağıtılabilir ve yakın arkadaşlarından oluşan bir gurubun slayt ve fotoğraflar eşliğinde akan görüntülü bir konuşmalar toplamı yayınlanabilirdi.Neyse bir başka anmada unutmayız dilerim.Onun kitaplarının Ötüken’den basımı devam ediyor.Öğrencilerimizle de buluşturmaya devam ediyoruz.Yine bir yazımda Aşık Veysel ustayla ilgili monografisine atıf yaptım.Özkan Yalçın eserleriyle anılacak güçlü bir kalem.Bir Özkan Yalçın şiiriyle bitirelim:
”Büyümeseydik / Çocuklar çocukları emziremezdi / Yürümeseydik/ Farkımız olmazdı ağaçlardan /Ağlamasaydık / Hep gülmek zorunda kalacaktık / Sevmeseydik / Böcekler gülecekti halimize / Öyleyse büyü çocuk / Yürü koşarcasına, hür / Ufuklar senin olsun / İnsan ufukları aştıkça büyür / İnsanız ve insan bu / Bir severken bir ölürken yücelir / Unutma kızım, / Acı da olsa / Hayatın hatırası tatlı gelir!..”Rahat uyu sevgili Özkan Yalçın ;seni sevenlerin, rahmet ve minnetle andı.Lillahil Fatiha.Duayla kal arkadaşım.Vesselam.
Dergi notu:Ot,Aylık Mizah Dergisi.Bayilerde.
İsa Çolaker