Son Haberler
Anasayfa / yazılarım / KİTAP OKUMANIN ZARARLARI

KİTAP OKUMANIN ZARARLARI

Pocket
Bookmark this on Google Bookmarks

 

                      Kitap okumanın yararlarının çok konuşulduğu ama, sürekli kitabın horlandığı bir toplumda yaşıyoruz. Kitap kurdu birisi olarak , bu pajoratif (küçültücü) başlığı ekşi sözlükte* gezerken buldum. Şimdi biraz da kendimden yola çıkarak ,kitap okumanın zararlarını ve bize olan politik maliyetini açıklayalım.

*Her şeyden önce çok kitap okumak bağımlılık yapar. Gençlere çok kitap okutursak ,onların bunalıma girdiğini ve bağımlı hastalar gibi boş boş baktığını görebiliriz…Onların enformatik bir cehalete uğramamaları için , çok okumalarına karşı çıkalım..Bazı öğrencilerimin “kalın kitap” okumalarına itirazları , buna örnektir. Kalın kitap okursak ,ince kitap okuyamayız demeye getiriyor ada !

*Kitap okumak aile bütçesine de zarardır. Kitapları edindiğim için ,ev alamadığımı söyleyen “akademik adamlara da” rastladım dostlar. Onun için fazla kitap almak , bütçenizi bozabilir. En güzel hediye kitaptır sözü , bizim için fasa fisodur..Piyasaya sürülen her kitap aile bütçenize zarardır. Kitap kurtları , çevre ve toplum mobinginden (taciz) kurtulamazlar…Kardeşim bu kadar kitap ve okuma akla zarar. Tehlikeli adamsın be kardeşim..

*Kitaplara harcanan para millî servettir, onları boş yere harcamamak lazımdır…Bu da ekonomik israftır,israf da haramdır..Korsan kitap okumak caizdir. Kitaba harcanan zaman , enerji ve işgücü israfıdır. En iyi kitap , okunmayan ve özeti indirilen kitaptır..Onun için kitap okumayı kaynak israfı olarak görüyor ve kariyer engelleyici bir özellik olarak alıyorum…

*Kitap okumak, beden ve ruh sağlığına da zararlıdır. Çok kitap okumak , bel rahatsızlığına ve göz sorunlarına yol açar. Çok kitap okuyanın delirdiğine ve dağlara çıktığına şahit olmuşuzdur…Uykusuz kalan kitap okurlarının , sevgilisi tarafından istenmediğine tanıklar vardır.. Kitaplığı iyi olanların bilimsel bakımdan pek gelişmediği de görülmüştür. Kitaplarınızla  cip alabilirdiniz diyen “öğretmen “arkadaşlarınız vardır !

*Yine  çok  okuyanların hastalığının zamanla, yazmaya dönüştüğü görülmüştür..Onun için bu hal ,”çağdaş verem” kadar tehlikelidir. Dolayısıyla okuma yazma hastalığı hızla ilerler ve insanı tabiî bir okuma ve yazma metaforuna yükseltir.Buna çok dikkat etmek lazım dostlar. Aşırı kitap okuma bir ruhiyyat mesesidir bu toplumda. Kitaplarımı korktuğumdan gazete kapladığım dönemlerim olmuştur. Kitaplara tehlikeli etiketi de koymak gerekir. Çünkü tehlikeli olan daha az okunur ve sağlığımız bozulmaz…

*Okuma ve yazma hastalıktır. Okumak ve yazmak bir hastalık olduğuna göre , bu hastalığa karşı otorite mutlaka tedbir almalıdır…Okuma yazma eylemi , bazı alanlarda daha çok sorun olmaktadır. Mesela:Hocam şu gazete ya da dergiyi okursak dinden çıkarız Hocam dimi..? Gazete ve dergilerin bazılarını da kimi okurlar ister ve onlar da tehlikeli dergi ve gazetelerdir Hocam , onlardan sakınalım..Hocam.

*Bu yazı , türünde okuduğunuz ve okuyacağınız son yazı olsun. Böyle bir yazıyı ancak tersten okursanız , size yararlı olur. Burada anlattıklarım ironik olarak başıma gelenlerin bir toplumadır. Kitapsız toplum olamamak için , yazıyı bir daha okuyunuz. Bol okumalı ve yazmalı günleriniz olsun ,  Ey okuyucu.

Dergi notu: Yedi İklim ,Edebiyat Dergisi.

İsa Çolaker

Hakkında admin

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*