Amaç güzel ve doğru olduğu halde ,ona götüren yol da doğru değilse , çoğu zaman istediklerimizin tersiyle karşılaşırız. Çocuklarımıza kitap okutmak ve değer yüklemek de böyledir. Çocuğa okumayı sevdirmek ailede başlar. Yani evimizin ortamı , çocuğa kitabı okumayı sevdirecek şekilde yapılandırılmalıdır. Öncelikle ebeveynler kitap okumanın önemine ve pratiğine inanmalıdırlar. Kitap okumanın bir mecburiyet değil , değer olduğunu anlatmakla işe başlamalıyız. Çocuk kitap okumaya ailesiyle birlikte başlamalıdır. Sahici ve özel programla çocuklara kitap okuma alışkanlığını verebiliriz. Kitap okumanın önemli bir eylem olduğunu düşünen ve inanan bir aile şu yöntemleri kullanabilir.
Kitap okumanın öncelikli mekanı evimizdir. Tüm eski milletler de ve geleneklerde okuma eylemi evden neşet etmiştir. Öncelikle bir çocuk odası kurmak ve yapılandırmak zaruridir. Yani çocuğa özel olduğunu ve ona manevi yatırım yapıldığını hissettireceksiniz. Yapılandırdığınız oda , öncelikle mini bir kitaplığa sahip olacaktır. Çocuğun kitaba ulaşmasını ve temin etmesini hiç tartışmamamız lazım. Baş ucu ve klasik çocuk eserlerini temin ettiğiniz zaman , onları okuma programı yapmakta yarar var. İnternet ortamında da bulunan imzalı ve süreli kitap okuma çizelgelerini yapmamızda fayda var. Ortalama yüz ya da yüz elli kitap , çocuklar için kitap aidiyeti açısından iyi bir rakamdır.
Okumanın çocuk ayağında ikinci ve önemli bir unsur da hocadır. Öğretmenlerle ilişki kurarak , iyi bir okuma ve kitap listesi yapabilirsiniz. Bu açıdan okullarımızı velilere açık hale getirmemiz gerekir. Uzaktan iletişim olarak velilere kitap okuma ve eser listeleri sunulabilir. Kütüphane kurmak ve çocuklara açmak entelektüel öğretmenin birincil vasfıdır. Ödünç kitap vererek kitap okuru oluşturmak, çağdaş ve yenilikçi bir eğitimcinin değişmez özelliğidir. Her şeyi devletten beklemek doğru değildir !Toplumu ve çocukları dönüştüren, bu kitaplı okur öğretmen yapısıdır. Kitabî ve okur öğretmenin en büyük özelliği de , kitapla temasında öğrencinin araç ve yatırım unsuru olmasıdır. İyi hoca , aynı zamanda kitapları okunan ve tüketilen hocadır. Memnun okuyucu olarak kitaba alıştırılan her öğrenci , vatan için karılmış bir harç gibidir. Ben kitap okuma duyarlılığımı hocalarım ve ailemden aldım. İyi bir kitaplığı olan bir evde büyüdüm.
Aileler kitap okuma sürecinde devletin ve okulun önünde olmalıdır. Başta aile reisi ve kardeşlerimiz olmak üzere , kitap okuma saat ve vakitleri yapmalıyız. Kitap okumak ibadet gibi algılanmalı ve ona bir zaman tahsis edilmelidir. Çocuk kitap okuma vaktini listeleyerek , evin görünür yerine asmalıyız. Batıda bunun çok güzel örnekleri var. Atalarımızın savaşlara kitap taşıdığını düşünürsek , ne dediğim anlaşılır! Simetrik bir kitap okuma listesi , çocuklarımıza zamanı iyi kullanma ve kitabî olma özelliğini kazandıracaktır. Evimizin her odasına ve her mobilyasına kitap yerleştirmeliyiz. Evimizin kitaplaştırılması ayrı bir toplumsal özelliktir. Evini kitaplara boğulmuş gören çocuk , kitaptan kaçamaz ve ona yönelme gereği duyar. Batı filmlerine bakarsak , kitabın evi nasıl teslim aldığını görürüz. Bizim dizilerdeki kitap figürleri de evlere şenlik ! Polat ‘a kitap okutan diziler mi çocuğa kitap sevdirecek…
Kitap okumanın çocuklara olan katkısını nesnelleştirmekte de yarar var. Kitap okuyan evladımıza kitap hediye etmek ve ödüllendirmekte yarar var. Hocalarımın kitap ödüllerini hala saklarım. Babamın kitaplığından “aşırdığım” kitapları hala sever , okşarım! Ödülün kötüsü yoktur. Kitaplığımdan kitap aşıran öğrencilerime hayıflansam da üzülmem. Sonuçta kitabımı “aşırmış” ve okuyacak , o kadar! Kitabın en iyi hediye olduğuna şüphesiz inanırım. Doğum gününde en iyi hediye kitaptır. Çocuk , yaşamın ve niçin doğduğunun anlamını en iyi yine kitaptan öğrenir. Yanılıyor muyum! Ailenin kütüphane oluşturması kadar , çocuğuna kütüphane yolunu da öğretmesi gerekir. Elinden tutularak kütüphaneye götürülen çocuk kadar değerli bir çocuk yoktur. Değerler eğitiminde geride olmamızın nedenlerinden biri de , ailenin kitabı bir araç olarak görmemesi ve ona ulaşmayı becerememesi vardır.
Çocuğun ulaşamadığı her kitap , onun gelişememesine yol açar. Yani kitabı bir gıda gibi düşünüyorum . Kitaba ulaşmanın kolaylaştığı günümüzde artık , kitap bizim çocuklarımız için de bir özel varlık olmalıdır. Aile de, kitaplı bir aile ortamı için çabalamalıdır. İnternetten veya elden kitap temini ve okunması için , ikinci el kitap çözümüne de sıcak bakmalıdır. Kitap , aile için artık bir ilerleme ve olgunlaşma vesilesidir. Kitap okuyan çocuk , kültürel ergenliğini tamamlamış olur. Bugün duygusal zekaları ve ahlakî zekaları gelişmemiş büyüklerle karşılaşıyorsak nedeni ; bu bireylerin çocukluğunda yeterince okumamalarındandır. Yani kültürel erginliğini tamamlayamamış bir aile ve çocuk ortamıyla karşı karşıyayız. Çocuk okur sayısının artması dileğiyle , bol kitaplı günleriniz olsun.Oku.
Günün sözü : “Ben bu dünya için Allah demem.” Terzi Baba.
İsa Çolaker