Son Haberler
Anasayfa / yazılarım / SOSYAL BİR SINIF OLARAK ÖĞRENCİ TİPLERİ

SOSYAL BİR SINIF OLARAK ÖĞRENCİ TİPLERİ

Pocket
Bookmark this on Google Bookmarks

 

                Genç , dinamik , aktif olan öğrencilerimizdir. Sürekli öğretmen ve eğitim üzerine konuştuk ama , pek de eğitimin temel taşı öğrencilerimizi konuşmadık . Öğrencileri konuşmak ve yorumlamak da kolay değil biliyorum. Öğrencilerimizin sosyal tip ve çeşitleri olduğunu bilmemiz gerekir. Yani eğitimin ana araçlarından birinin de sosyal tipleri vardır. Yılların verdiği birikimle onları , yani öğrencilerimizi değerlendirmeye çalışacağım. Okul kapandığı zaman sevindiğimiz ama , okul açılıncaya kadar da çok özlediğimiz sevgili varlıklarımız , öğrencilerimiz . Öğrencilerimiz ve sosyal tiplerini anlamaya çalışalım.

Öğretmenlik hayatımın ilk öğrenci tipi , süslü kız öğrencilerdir. Genelde ön sırada otururlar , telefon ve aksesuarlarıyla ilgilenirler ama , sadakatle ders dinlerler! Kendileriyle aşırı ilgilendikleri ve çevreyi izledikleri için , hazır cevap ve tatlı kaçıktırlar. Notları almak gibi lüksleri yoktur! Çok kırılgan ve arkadaşlıkları iyidir. Cömert oldukları kadar , insanları ve öğrenci arkadaşlarını kazanmayı ve ilişki kurmayı pek severler. Öğrenci harçlıklarını kafe ve oyun salonlarında harcarlar. Taşralı bir yapıdan geldikleri için , empati ve benlik duyguları güçlüdür. Sert bir aile ortamından gelirler ve okulda “gül” gibi açmaya dikkat ederler! Boyalı ve bakımlı oldukları için , çok paralı zannedilirler ama , kesinlikle yoksul ya da orta sınıf çocuklarıdırlar. Onların yaptıkları içinde yetiştikleri sınıfa ve ailelerine tepkidir…

İkinci favori öğrenci tipim , tiyatral öğrencidir. Bir başka deyişle oyuncu ve komik tiplerdir. Okuyup da ne olacağım , ailemin hatırı için okuyorum  diyen tiplerdir. Kentlerin nimetlerini almış ama,  sıçrama yapamamış orta sınıf aile çocuklarıdır. Derslere pek asılmazlar. Beyinlerinin sağı değil , sol tarafı  daha fazla çalışır. Duygusal zekaları iyidir. İnsani özellikleri de üstündür .İyi adamdırlar. Görev ve itaat onlardadır. Her işimde dostluklarını görmüşümdür. Teşvik notlarımı en çok bu kültür tipi öğrencilerime kullanmışımdır. Başarılı taklit yaparlar. İsmet adlı , Niksarlı bir öğrencim bunun tipik örneğiydi. Allah rahmet eylesin kaybettik. Müthiş taklit yapardı. Oyuncu ve gözlemci bir kişilikti. Dersleri pek iyi olmayan öğrenci tiplerindendir. Hocaların ve avamın iyi taklidini yaparlar , her kulüp etkinliği onlardan sorulur. Matematik öğretmeni olacakken kazara , başka bölüme gidecek kadar da soyut zekaları vardır. Genelde yaşam tercihlerini seçemeyen tiplerdir.

Muhalif ve devrimci öğrenci tipim de vardır. Kendi öğrenciliğimi de bu tipe uygun görürüm. İtirâzî tiplerdir. Çözümcüdürler ama , muhalifliklerinden gelen entelektüel bir yapıları vardır. Çok okuyan ama , toplum tarafından anlaşılmadıklarını düşünen öğrenci tipleridir. Bazıları da gayet zekidir. Örgütçü ve aidiyet çıpaları yüksek tiplerdir. İleride sorumluluk alacaklarını düşünürler. Kolay pes etmezler ama , anlaşılamadıklarını düşündükleri için “devletle” bile sorunları olmuştur. Aktif ve heyecanlı yapıları değerlendirildiği zaman çok olumlu ve lider tiplerdir. Kuraldışı ve muhalif oldukları için , yasa ve kuralların uygulanmasında sorun çıkarırlar. Genellikle okulu ve kültürel ortamı sürdüremedikleri görülür. Bağımsızlıkçı ve özgür bir kafa yapıları vardır. Bazıları da hocaları sıkıştırma ve kompleks yapma peşindedir. Dinleme ve anlama sorunu olan bu muhalif tip öğrenciler , sınıfın huzurunu da bozabilirler.  Kuralları ve eğitim ortamını çözdükleri an , iyi bir entelektüel kapasiteleri vardır. Otoriteryen üniversel yapıya sıkça itiraz ederler.

Diğer bir öğrenci tipim de çalışkan çocuklardır. Keyifli bir ders ortağı olan bu çocuklar , bana hep keyif vermişlerdir. Dinlemeyi ve anlamayı ibadet gibi görürler. Unuttuğum ödevlerimi hatırlatırlar. Ara ara sorunlu ve içe kapanık tipler olduklarını düşünsem de , onlardan asla vazgeçemem. Maden gibi kişilikleri vardır. Okudukça ve konuştukça açılırlar. İlim onlar için hap gibidir. Geliştikçe meyve  verirler. Verdikçe isterler. Allah onların  sağ beyin loplarını daha çok çalıştırır diye düşünürüm. Hem çalışkan , hem sosyal olanları fazladır. Tam tiptirler! Onları hep sevmişimdir. Model öğrencilerim onlardır. Bazıları tutuk ve yatay olsalar da , daima ilimle ilgilendikleri için beni  cezbederler. Otorite ve devletle sorunları yoktur. Pek iyi vatandaştırlar. Zamanı ve insanı iyi yönetirler. Daima favorimdirler. İyi ki varsınız çalışkanlar. Biraz da taktisyendirler.

Sevemediğim ama , varlıklarını her daim kabullendiğim en kalabalık öğrenci tipi de tembellerdir. Otorite ve okul yönetimleriyle sorunları vardır. Çalışkan öğrencileri hiç sevmezler. Onlara laf sokarlar. Daima arkalarda otururlar! Sanırım fazla görünür olmak istemezler.Her soruya ‘katılıyorum’ derler. Niye ve neye katıldıklarını da bilmezler ! Sıradan cevaplar ve analitik zeka olmayan çözümleri vardır. Hocalarını sürekli takip ederler. Bıktıracak derecede not sevdaları vardır. Not arama ve kurtarma işlemleri kişiliklerini bozar dereceye gelmiştir. Devletin her eğitim affı , bunları sisteme taşıma arayışlarıdır. Sistemin eğitim dışına kaymasında ve politikleşmesinde oldukça katkıları vardır. Eğitim sistemi çökme aşamasına gelmişse , nedeni bu öğrenci tipleridir! Tembelliklerinin nedeni de , bir tost ve bir test sistemine doğru giden dikey eğitim sistemidir.

Sosyal öğrenci tiplerimizi   değerlendirdiğim bu yazımızı , kendi sorumluluklarımız ve çözüm önerilerimizle bitirelim. Öğrencisini etkilemeden ve dönüştürmeden öğretmeye kalkanlar da , hoca olarak yanılanlardır. Soğuk demiri dövenlerle , öğrencisini tavında eğitemeyenler aynı kişilerdir. Bizden eğitim ve öğretim bekleyen gençleri sıcak ve tavında bir genç olarak yetiştirmenin şartlarını tesis etmeliyiz. Eleştirmek ve topu taca atmakla olmuyor. Onlar , toplumun bize emanetleridir. Yetiştirdiğimiz gençlerin meyvelerini görmek dileğiyle , genç ve sağlıklı kalın.

Günün sözü : “ Yurdu savunmanın en ucuz yolu eğitimdir.” Buckel

İsa Çolaker

Hakkında admin

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*