Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: eleştiri

Etiket Arşivi: eleştiri

Bülbülüm Bağ Gezerim Kitabı Hakkında

  Kıymetli İsa Çolaker, öncelikle yazmış olduğunuz bu kıymetli eser için şükranlarımı sunduğumu belirtmek isterim. Hem edebi anlamda bizlere katmış olduğunuz yeni bilgiler hem de güncel konular hakkındaki düşüncelerinizi çok net ve anlaşılır bir şekilde ifade etmeniz bu çalışmayı istifade edilebilecek kıymetli bir eser haline getirmiştir. Ben eseri ilk aldığım zaman isminin de vermiş olduğu bir anlam ile eseri hikaye ... Devamını Oku »

DEVİR

“Flörtünün sayısı; en az on beş olmalı.. Kimisi hâlis züppe, kimisi keş olmalı… Altın kolyen, kürk manton, taksin beleş olmalı. Dışının görünüşü içinin aynasıdır; Açıl kızım utanma, bu devrin modasıdır. İç votkayı, şarabı; sokaklarda nâra at. Medeniyet sizlerle yükselmektedir kat kat(!) Çeşni ruha gıdadır, her gün bir yatakta yat… Dışının görünüşü içinin aynasıdır; Açıl kızım utanma, bu devrin modasıdır. Artist ... Devamını Oku »

BÜLBÜLÜN BAĞ GEZMESİ YAHUT HAYATA DAİR BİR DENEME

Çün sana gönlüm mübtelâ düştü Derd ü gam bana aşina düştü Niyazi Mısri   İnsanlardaki zihin ve ruh halinin homojen ya da hetorejenliğinin konuşmalarda kolaylıkla ve çabucak dile geliyor oluşu şaşırtır. Öncelikle neleri anlam edindiğinize bir bakın ve hangilerini anlayıp hangilerini anlamlandıramadığınızı görün; aklınıza geldikçe hangilerinin sizi hoşnut ettiğini, hangilerinin acı verdiğini. Sonrasında mümkünse anlamadıklarınızı düşünün. Anlam; anlamanın kendisidir, onu ... Devamını Oku »

EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ KİTAPLARI

Edebiyat Yazıları 1 – Sezai Karakoç Edebiyat Yazıları 2 – Sezai Karakoç Edebiyat Yazıları 3 – Sezai Karakoç Çağ ve İlham – Sezai Karakoç Türk Şiiri Özel Sayısı Hece Dergisi sayı 53-54-55 Şiirde Metafizik – Gerçek Sedat Umran Şiir ve İdeoloji – Enis Batur Yazının Ucu – Enis Batur Edebiyattan Yana – Eser Gürson Romanda Bakış Açısı ve Anlatılış – ... Devamını Oku »

EĞRİ ÖĞÜT

  İnkarcı gavatın gönlü kırılır; Hatadan, günahtan, suçtan söz etme Sana “Yobaz” diye damga vurulur Sokakta açılan kıçtan söz etme. Bozulsun töresi ilin, obanın; Bedenler tutsağı olsun modanın. Oğlu öfkelenir dümbük babanın, Omuza dökülen saçtan söz etme. Yeter, daha fazla söyletme beni; Boynuzu en iri, en çok medeni! Sonra her toplumdan kovarlar seni Babası belirsiz piçten söz etme. Bilinmez düşman ... Devamını Oku »

REÇETE

  Ey yüksek sosyeteye mensup modacı hanım, Eğlence zümresinin başının tacı hanım, Bu metod ki, sizlerin müsbet ilâcı hanım: Dışının görünüşü içinin aynasıdır; Açıl kızım utanma, bu devrin modasıdır. Yerindedir tahsilin, güzelliğin şahane. Varsa Türk’ten tâlibin, bul çeşitli bahane. Bir ecnebî hovarda yakalarsan daha ne? … Dışının görünüşü içinin aynasıdır; Açıl kızım utanma, bu devrin modasıdır. Flörtünün sayısı; en az ... Devamını Oku »

BEBEĞE İHTAR

  Geçmişte yağmanın hasat dönemi Acele gel diye çağırdım seni Şimdi iş değişti dur, dinle beni Dokuz aylık yolu altmış ayda çek Beş sene dolmadan doğma ha bebek. Emmin, dayın annen, baban kereste İşçi, memur, çiftçi, çoban kereste Çarşı, pazar, yazı-yaban kereste İnsanlar ya mertek, ya orta direk Beş sene dolmadan doğma ha bebek. Doğarsan üç günlük iş bulamazsın Acıkırsın, ... Devamını Oku »

YANLIŞ KULLANILAN BAZI KELİMELER

  25 yıldır Türk Dil Kurumu üyesiyim. Dilimizin güzelleşmesi, zengin­leşmesi, sadeleşmesi için yapılan olumlu çalışmaları takdirle karşılarım. Dilin, milletlerin hayatında, kültür, sanat ve edebiyatında çok önemli bir yeri olduğu kanaatindeyim. Uzun yıllardır şiirle uğraşan bir edebiyat eri olduğum ve şiirin kelimelerle yazıldığı fikrine katıldığım için kelimeler üze­rinde titizlikle durmayı bir görev sayıyorum. Diline sevgi ve saygısı olan bir kişi olarak, ... Devamını Oku »

TENKİD

Bizde tenkit olmadığını söylerler. Doğrudur: Gerçekten sanat sevgisi yok ki tenkit olsun. Yermele­rin, hele övmelerin çoğu, sanatla ilişiği olmayan duygularla, düşüncelerle yazılıyor. Zevkine inandığınız birini görüyorsunuz, falanca için çok ağır hükümler veriyor, onun eserinin bütün kusurlarını bir bir gösteriyor, “Ağır söylüyor, ama doğru söylüyor,” Diyorsunuz. Üç gün sonra bir gazetede bakıyorsunuz o falancanın eseri bir övülmüş, bir övülmüş… Altında da ... Devamını Oku »