Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: niyazi mısri

Etiket Arşivi: niyazi mısri

İNSANLARI NE ZAMAN İYİ TANIRIZ?

                  İnsanları tanımamın yolu, onlarla ilişkiye girmekten geçiyor. İnsan ilişkidir diyen Marks haklıdır. Ne kadar ilişki, o kadar insan tanıma, bütün mesele budur. Tecrübelerim göstermiştir ki, ilişkinin de türleri var. Yani bir ilişki, insan tanımaya yetmiyor. İç içe girmiş ilişkiler yumağı mevcut. Bunların sonucu da tanımalarınızı artırıyor. Siz kendinizi tanıdığınızda, birincil ilişki biçimi başlıyor. Önce kendimizi tanımakla başlıyor herşey. ... Devamını Oku »

EY BÜLBÜL-Ü ŞEYDA

Ey bülbül-ü şeyda yine efgâna mı geldin, Azm-i gül edüp zârıyla giryâna mı geldin.     Pervâne gibi âteşe daim cân atarsın, Evvelde bu aşk ödüne sen yâna mı geldin.   Yağmur gibi yağarsa belâ sen baş açarsın, Can vermeğe dost yoluna sen kurbâna mı geldin.   Herşey çalışır bir sıfatı eyleye mâ’mur, Sen cümle sıfat ilini vîrâna mı geldin. ... Devamını Oku »

YUNUS EMRE ŞERHİ

Çıktım erik dalına anda yedim üzümü Bostan ıssı kakıyıp der ne yersin kozumu İlk beyitten murad olunan, her amelin ağacının belli bir meyvesi olduğudur. Zahirde her meyvenin belli bir ağacı olduğu gibi, aynı şekilde, her amelin kendine özgü bir aleti vardır, onunla ortaya çıkar. Örneğin, zahir ilminin ortaya çıkma aleti dilbilgisi, mantık, adab, kelam, maâni, usul, hadis, tefsir, felsefe, matematik ... Devamını Oku »

DÜŞÜNÜYORUM ÖYLEYSE VARIM

                  Düşünen insan, özgün insandır.O,kendi izini bile sürmeyecek kadar kendine aittir.Düşünen insanın belirgin özelliklerini anlamamız için, düşüncenin geçirdiği evrime bakmakta yarar var.Düşünce varlığı itibarıyla insanidir.Kaynağı gayrı iradi olsa da, düşüncenin  yolu bir şekilde insana çıkar.Düşünen insan,bir şekilde özgürlüğü soluyan insandır.Kendini ifade eden ve azcık kendini seven insan,fikrinde sabit olan insandır.Onun için düşünceli insan, fedakar insandır.Toplum yararına ama,kendine  özgü düşünceleri ... Devamını Oku »

NÂDANI TERKETMEDİN YÂRÂNI ARZULARSIN

                  Bizim kültürümüzde yüzleşme pek sevilmez . İçinde ‘hesap’ duygusu olan insanlar , yüzleşmeye korkmamalı . Her yüzleşme , biraz da özeleştiridir . İtirafçı  olmayan tövbe kültüründen geliyoruz . Başımıza bela geldiğinde yakaran , onu defettiğimiz de yakarışlarını unutan bir toplumsal yapımız var . Gündelik yaşamda bahanelere çok sığınanların yüzleşmesi zordur  . Kaliteli ve ahlaklı bir yaşam ; biraz ... Devamını Oku »