Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: şair

Etiket Arşivi: şair

NAMIK KEMAL

Yakın tarihimizin en büyük şahsiyeti olan Namık Kemal hakkında şimdiye kadar yazılan eserlerde birbirine pek aykırı görüşler ileri sürülmüştür. Büyük bir adam hakkında, birbirine benzemeyen mütalâalar yürütülmesi tabii ise de vatana hizmet etmiş, milliyet uğruna çalışmış, millet ve hürriyet için her cefaya katlanmış yüksek ahlâklı bir insanı bu meziyetlerinin zıddı ile görmek tamamıyla hususi maksatlarla hareket etmekten başka bir şey ... Devamını Oku »

PADİŞAHLARIMIZ

HüseyinNihalAtsız Sultan Vahdettin: Osmanlı pâdişâhlarının en talihsizidir. Bu yüzden kendisine hâin damgası vurulmuştur. Fakat hâin değil, bütün Osmanlı pâdişâhları gibi vatanseverdir. Veliaht iken Almanya’ya gittiği zaman, batı cephesinde ateş hattı siperlerini gezmiş, herhangi bir umulmadık tehlikeye karşı başını eğmesi söylendiği zaman: “Türk başı düşman karşısında eğilmez!” cevabını vermiştir. Zekî ve otoriter bir pâdişâhtı. İttihatçılardan nefret ediyordu. Fakat Talât Paşayı çok ... Devamını Oku »

AHLAK ABİDESİ BİR KİŞİLİK OLARAK NAMIK KEMAL

                  Herkes onun şairliğini ve şiirini konuşur.Kimse ahlaki duruşundan bahsetmez. Onun eserlerine de sinmiş bir ahlak davası vardır. Onu Namık Kemal yapan da bu duruştur. Ahlak doktorası yapan Nurettin Topçu’dan önce, Namık Kemal’in ahlak yolculuğuna bakmalıyız. Onu buralara kadar getiren davası, insani ve milli duruşu olduğu kadar, yapıp ettiklerinin ahlaki ilkeleridir. Dik duruşu da ahlakçılığından ve ilkeli düşünce yolculuğundan ... Devamını Oku »

İDEALLERİN ADAMI OLMAK

  Mehmet Akif Ersoy idealleri olan bir şairimizdi. Onun idealleri, gençliğimizin yol gösterici ilkeleri olmuştur. Akif, sadece bir şair değildir. Aynı zamanda mütefekkir bir kişiliktir. Onu sadece şiirlerine hapsetmek, ilke ve ideallerini geçiştirmek olur. Dava adamı Akif, şair Akif’in devamı gibidir. Onun şiirlerini ve nesirlerini incelersek, satırarası fikirlerini de görmüş oluruz.Her Akif okuması, ayrı bir değerler dünyasına tanık olmamıza yol ... Devamını Oku »

DİDEM

* Gamzen ciğerim deldi deldi ciğerim gamzen Bilmem nic’olur hâlim hâlim nic’olur bilmem * Vuslat bileli hecrin hecrin bileli vuslat Mâtem görünür şâdî şâdî görünür mâtem * Zahmım göricek cânâ cânâ göricek zahmım Merhem koyasın bir gün bir gün koyasın merhem * Sende nazarı dâim dâim nazarı sende Âlem yüzüne meftûn meftûn yüzüne âlem * Olsun ko Nazîm ey gül ... Devamını Oku »

SENİ SEVDİM

  Seni sevdim, seni birdenbire değil usul usul sevdim “Uyandım bir sabah” gibi değil, öyle değil Nasıl yürür özsu dal uçlarına Ve günışığı sislerden düşsel ovalara Susuzdu, suya değdi dudaklarım seni sevdim Mevsim kirazlardan eriklerden geçti yaza döndü Yitik ceren arayı arayı anasını buldu Adın ölmezlendi bir ağız da benden geçerek Soludum, üfledim,yaprak pırpırlandı Ağustos dindi Seni sevdim, sevgilerim senden ... Devamını Oku »

EVET

bela olma bana ödülüm aşk cezam aşk olsun kendine iyi bak sevgilim varlığım eza yokluğum cefan olmasın iyi düşün lakin temkinin ben varlığım sen olsun iyi günlerin olsun kalbin durak yerim de kalbin olsun sen sen ol olmaz deme dediklerin evet söylediklerin hüznün olsun evet , olursa sadece kalbinde benim yerim olsun sevgilim Devamını Oku »

YANLIŞ KULLANILAN BAZI KELİMELER

  25 yıldır Türk Dil Kurumu üyesiyim. Dilimizin güzelleşmesi, zengin­leşmesi, sadeleşmesi için yapılan olumlu çalışmaları takdirle karşılarım. Dilin, milletlerin hayatında, kültür, sanat ve edebiyatında çok önemli bir yeri olduğu kanaatindeyim. Uzun yıllardır şiirle uğraşan bir edebiyat eri olduğum ve şiirin kelimelerle yazıldığı fikrine katıldığım için kelimeler üze­rinde titizlikle durmayı bir görev sayıyorum. Diline sevgi ve saygısı olan bir kişi olarak, ... Devamını Oku »