Osmanlı mutasavvıf ve tezkire yazarı. 1748’de İstanbul Sütlüce’de doğdu. Asıl adı Mehmet’tir. Küçük yaşından itibaren tasavvuf muhitinde yaşadı. İyi bir tahsil gördü; Arabî, Fârisî, Lâtince ve İtalyanca öğrendi. Mevlevîliğe intisap etmesinden önceki hayatı bilinmemektedir. Şeyh Gâlip’in Galata Mevlevihânesine girdi. Hocasının terbiyesi altında yetişerek “Dede”liğe yükseldi. Esrar Dede, güzel huyu, edep ve olgunluğu ile kısa zamanda kendisini hocasına sevdirdi, ... Devamını Oku »
UNUTMA
Azm-i sefer ettin dil-i nâçârı unutma Gittin güzel ammâ bu dil-efkârı unutma Gâhîce uyandıkça şebistân-i safâda Şol gice olan sohbet-i hemvârı unutma Vardıkça şeker-hâba girip bister-i nâza Ne zehr içer dîde-i bîdârı unutma Ben sabr edeyim derd ü gam-i hecrine ammâ Sen de güzelim ettiğin ikrârı unutma Ağlatmayacaktın yola baktırmayacaktın Ol va’de-i tekrâr-be-tekrârı unutma Yok tâkati hicrânına lûtf eyle efendim ... Devamını Oku »
HOŞÇA BAK ZÂTINA KİM ZÜBDE – İ ÂLEMSİN SEN
Şeyh Galip ‘ in insanı en iyi tanımlayan mısralarını başlığa çektim . Modern zamanların iyi bak kendine cümlesiyle başlayan şiir , insanı evrenin merkezine oturtur . Çok sevdiğim klasik şiir beyitlerinden bir parça olan beyit , insanın tanımını da yapar adeta : “ Kendine iyi bak ki, âlemin özü sensin.Sen varlığının gözbebeği olan âdemsin “ Evet , âlemin ... Devamını Oku »
AH ŞU MISRALAR4
61.Herkes yahşi men yaman Herkes buğday men saman Alvarlı Efe 62.Lâ’net ol devlete kim ola gıdâ Eşk-i çeşm-i fukarâ subh u mesâ… NÂBÎ Gece gündüz fakirlerin göz yaşıyla beslenen o devlete-mutluluğa-lanet olsun. 63. Âh mine’l-berdi ve hâlâtihî Ebrede cismî bi-bürûdâtihî Tahir el-Mevlevi Ah kıştan ve kışın elinden, Soğuğuyla dondurdu beni. 64. kar dindi gerçekten dindi ellerine ... Devamını Oku »