Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: yazı

Etiket Arşivi: yazı

RAHATI KAÇIRMAYAN İLAÇLAR

                                                                                     İnsana iyi gelen şeyler vardır. Bunlar ilaç gibidir. Çoğunu da biliriz ama pek de yapmayız. Nelerdir bunlar? Uyku, tabiat, okumak, yazmak, mizah, eğlenmek, dua, ... Devamını Oku »

SOSYALİZM MASKARALIĞI

15 Mayıs 1964, Ötüken Sosyalizm Maskaralığı Bizim memlekette birisine “komünisttir” denildiği zaman, çok kere: “Hayır, komünist değil, sosyalisttir” diye cevap veriliyor. Fakat komünizm ve sosyalizmin artık bilim konusu olmaktan çıktığı, tamamıyla siyasi anlamda kullanıldığı hesaba katılmıyor. Komünizmle sosyalizmin sınırını kesin olarak belirten yok. Hele kırk yıllık komünist ülke olan Rusya’nın resmi adı ile “Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği” diye anıldığı hiç ... Devamını Oku »

BİR DURUŞ, BİR GİDİŞ

“Dünya nereye gidiyorsa biz de oraya gidiyoruz”. Süleyman Demirel’e atfedilen bu sözün hangi seviyedeki kaç kişiyi zehirlediğini bilmiyorum. Bildiğim bu sözün zehirli olduğudur. Zehirlidir zira: Tarih diye bir kavramla tanıştığımızdan beri gözlemimiz kavimler arasında dikkati hak edenlerin umumun (çeşitli kavimlere mensup çoğunluğun) gidiş tarzına kapılanlar değil, kendi yolunu takibe çabalayanlar olduğu yolundadır. Yani kendini herkesin gittiği yere gitmekten öte bir ... Devamını Oku »

HELÂL

  Amerika’dan gelen bir misafirime su verdim, boğazına kaçtı, öksürdü, “helâl” dedim. Anlamadı. Ne anlama geliyor, diye yüzüme baktı. Anlatmaya çalıştım. Amerika’da yirmi beş yıl bulunmuş, orada üniversite düzeyinde ders vermiş birisi olarak kavramın bizdeki anlamını veremediğimin farkındaydım. Daha doğrusu Amerikan İngilizcesinde buna denk gelecek bir kavram bulamıyordum. Anlatımım yüzeysel kalıyordu; Türkçedeki o vurucu gücü ifade edemiyordu. “Helâl” kavramını daha ... Devamını Oku »

GİBİ:EYLÜL GELDİ

İnsanı canından bezdiren, hiç bitmeyecekmiş gibi gözdağı veren, tam bitti denilen yerde yeniden başlayan kavurucu bir yazdan da serinlik ve selâmetle sıyrılmak mümkünmüş. Ufkun üzerinde kurşuni renkli bir süvari alayı. “Caddelerde rüzgâr”lı ilk sonbahar şarkıları. Siyah beyaz kısa bir film. Kestanecinin Ekim’e hazırlanan isli “lüküs lâmbası”. İlk yağmur damlası, ilk üşüme, ilk hırka. Bir şehri terk etmemek için sebepler risalesine ... Devamını Oku »

İNSAN İMKAN DEĞİLDİR

Modern insan,her şeyi imkan dahilinde görmeye başladı.Varsa, yoksa imkan.İmkanı olmayanlar yanıyor.İnsanın kendisi imkan değildir.Eşrefi mahlukat olan insan,mümkünün adıdır.Yani kendi vasıflarını gerçekleştirmek isteyen insan,belirgin özellikleri taşımak zorundadır.Kendisi olan bir insan,kendisini mümkün kılan vasıfları gerçekleştiremedikçe,mümeyyiz bir insan olamayacaktır.Dolayısıyla, kadük bir birey olarak hayatını idame ettirecektir.Günümüz insanıysa,her ademi bir imkan ya da ekonomik bir varlık olarak görmektedir.İnsanı imkana mahkum eden anlayıştan kurtulmak için ... Devamını Oku »

KONFORMİST GENÇLİK

                  Gençlik,insan ömrünün en hızlı ve savurgan geçen dönemidir. Sürekli gençlerle içiçe olan birisi olarak, onların tahlilini de iyi yapabilirim diye düşünüyorum. Gençleri anlamadıktan sonra, toplumu anlasak ne yazar! Çünkü, toplumun bel kemiği, geleceğimizin teminatı gençlerimizdir.Gençlerimize kızsam da,onları anlamaya ve dinlemeye çaba sarfediyorum.Onları anlamak için de,önce onların meselelerini ve yaşadıklarını tanımak da fayda var.Gençlerin bazı hususiyetlerini tespit etmekte ve ... Devamını Oku »

MUTLU OL YETER

                  Mutlu olmanın iyi bir reçetesi yoktur.Mutlu olmanın ince çizgili unsurları vardır.Şarkıda mutlu ol yeter der, ama,mutluluğun da bir teorisi vardır.Mutluluğun ince yollarını kavramak için,hayattan süzülmüş bazı değerlerimiz de vardır.Mutluluk organik bir yapı olmadığı için,söyleyeceklerim bazılarına reel gelmeyebilir.Yaşamımdan da gözlediğim bu ilkeleri sırasıyla ve önemine göre değerlendirebilirim.Sizin de bir mutluluk ilkeniz ve değerler toplamınız vardır.Beni de onlara ortak ederseniz ... Devamını Oku »

GÖNÜL KIVILCIM’A GÖRE YAZMANIN KURALLARI

1. Yalnızlığınızı sevin. Yazmanın birinci şartı yalnızlık ve sessizliktir. 2. Kendi eksiklerinizi ve fazlalarınızı iyi tanıyın. Yazacağınız her cümlenin, geliştireceğiniz her karakterin kaynağı orasıdır. 3. Okuru eğlendirmek ayıp değildir, sıkmak da. Dengeyi iyi kurun. 4. Ailenin, eşin, dostun, annenin, babanın, komşunun, başkasının düşüncesinin ve değer yargılarının aşırı önemsendiği bir kültürde edebiyat eseri üretmek, akıntıya karşı yüzmek demektir. Bu yüzden, yüzmeyi ... Devamını Oku »

Hasan Ali Toptaş’tan Yazma Önerileri

1. Aklınızı meşgul eden başka bir şey varsa yazmayın, mümkünse gidip önce o işi halledin; kelimeler aklınıza takılan şeye takılmasınlar. 2. Ortak aklın çayırlarından gelen sesler çoğu zaman size sizin sesinizmiş gibi görünür; ayıklayın onları, kulak asmayın! 3. En çok hangi yazarı seviyorsanız, yazdıklarınızı sadece o yazar okuyacakmış gibi yazın; bu, bir metni fazlalıklardan ve gereksiz açıklamalardan korumanın en basit ... Devamını Oku »