Son Haberler
Anasayfa / yazılarım / İLİMDAR BİR KİŞİLİK:SÜLEYMAN ULUDAĞ

İLİMDAR BİR KİŞİLİK:SÜLEYMAN ULUDAĞ

Pocket
Bookmark this on Google Bookmarks

 

                Amasyalı bir düşünce adamı olan Süleyman Uludağ , üniversitemizin konuğu oldu . İlahiyat Fakültemizin misafiri olarak konuşan Uludağ , Tasavvufun İslam ‘daki Yeri  konulu bir konferans verdi . Süleyman Uludağ , Amasyalı bir ilim adamı olarak , yaşayan bir sufi kişiliktir . Hocaların hocası bir kişilik olan Süleyman Uludağ , kariyeri ve alanına uygun bir nefis konuşma yaptı . Emekli bir akademisyen olan Uludağ’ın , tarikat ve tasavvuf konusunda onlarca eseri vardır . İbni Arabi , İbni Haldun vs.  gibi telif eserlerinin yanında ; Mukaddime , Kuşeyri Risalesi  vs.  gibi çeviri eserleri  de vardır . Politik , İslamî , İktisadî bir çok konularda yazılı ve basılı eserleri vardır .

Tasavvufun İslam’daki Yeri konulu konferansı için memleketi Amasya ‘ ya ya gelen Süleyman Uludağ , Amasya insanı ve hemşerilerinden oldukça yoğun bir ilgi gördü . Köken itibarıyla Batum göçmeni bir ailenin çocuğu olan Uludağ , yakın dostum Uludağ ailesi ve akrabaları tarafından yalnız bırakılmadı . Oldukça kalabalık bir dinleyici karşısında konuşan Uludağ , değişik ve farklı bir dini perspektif çizdi . İslam ‘ ın sufi yorumunu açık bir dille anlatan usta bilim adamı , dinleyenlerin manevi dünyasına iyi bir katkı yaptı . Açılışta yapılan Kuran tilaveti dinleyicilere ayrı bir zevk verdi . Hafız Ahmet Diler Hoca , çok güzel bir Kuran okudu .

Tasavvufun İslam ‘daki Yeri isimli konferansına selam ve duayla başlayan Hoca , kısaca ilim ve çeşitlerinden bahsederek başladığı konuşmasını , değişik tarihsel misallerle sürdürdü .İstikamet kerametten önce gelir diyen Hoca , müminin ferasetine vurgu yaptı . İlimleri ikiye ayıran Uludağ , dini ve akli ilim tasnifine önem verdi . Tasavvufun nerden ortaya çıktığını , nasıl İslami bir ilim olduğunu , tarihsel süreçten örnek kişiler ve olaylarla anlattı . İbni Haldun , İbni Arabi , İbni Bace gibi kişiliklerin sufiliğe katkılarını örnekledi . Konuşmasını bilimsel bir havayla sürdüren usta , okuduğum bir çok eserinden alıntı da yaptı ! Müslümanın günlük yaşamı , davranış biçimleri konusunda epey tarihsel misaller verdi .

Süleyman Uludağ , bugün anlamakta ve yaşamakta zorlandığımız bir çok terim ve terminolojiyi açıkladı . İhlas , ihsan , takva vs . gibi terimleri oldukça güncel ve manevi örneklerle açıkladı . Allah ‘ ın sıfatlarıyla donanan insanın takvalı olacağını anlattı . Güncel olarak yaptığı konuşmayı öğrencilerimizin de anlayacağı şekilde sürdürdü . Bugün insanımızın çok harika bulduğu kerametin , aslında esas değil , tali olduğunu anlattı .Önce istikamet ve doğruluk , sonra keramet ve üstün insanlığa vurgu yaptı . Akademik arkadaşların da ilgi gösterdiği konferans , öğrencilerimizin de düşünce dünyasına anlam yükledi diye düşünüyorum . İlahiyat Fakültemizin bu etkinlikleri sürmesi dileğiyle , sizi Süleyman Uludağ eserleri okumaya çağırıyorum .

Amasyalı bir emekli akademisyen olan Hocanın kitapları , sahasında tektir diyebilirim . Dergah Yayınlarından yayınlanan kitapları , çok baskı görenler listesinde ve aranan baş yapıtlardandır . Tasavvuf alanında ve İslami ilimlerdeki öğrencilerinden birisi de Mustafa Kara ‘ dır . Hocanın yetiştirdiği insana iyi ışık verdiğini de düşünüyorum . Ağaç dibine düşmüş desek yeridir . Yerine seleflerini yetiştirmek ne güzel .  Mütevazı bir konuşma dili olan Hoca , dinleyicileri yavaşlığıyla yorsa da , biz onu yaşına bağlayarak aşkla dinledik . Yaşının yetmişlerde olduğunu unutmayalım ! Sözlü Anlatım ders etkinliği olarak da dinlenilen konferans , aç gönüllere manevi su serpti .

İlimdar bir kişilik ve Amasyalı olan Hoca , memleketinde böyle ilgi görünce ne kadar sevindim bilemezsiniz . Yaşayan bir tasavvuf çınarı olan Hoca , marifetiyle ilmini birleştirince ortaya çok güzel bir konuşma ve ilim çıktı . Kaçıranlara da derim ki ; Amasya ‘nın çocukları olan değerlerinize sahip çıkınız . Üniversitenize , alimlerinize , ailenize , Amasya’nıza , değerlerinize sahip çıkınız . İltifat görmeyen marifet zayiidir . Bunu hep söylerim . İltifat gören marifet de her zaman gelişmeye ve ilerlemeye tekabül eder . Üniversitemizin konferanslarını kaçırmayın derim . Üniversitemizin mahalli gazetelere verdiği sunum duyuru ve reklamları da çok doğrudur . Artık haberim yok lafı geçersizidir .

Süleyman Uludağ Abimize ve dinleyici dostlara Üniversitem adına teşekkürü borç bilirim . Böyle zor bir konuyu , aşkla ve vecdle dinledikleri için  ayrıca kutlarım . Bir sufi dizesiyle bitirelim :” Hak şerleri hayr eyler / Ârif anı seyreyler  / Zan etme ki gayreyler / Mevlâ görelim neyler./ Neylerse güzel eyler.” Böyle diyor Erzurumlu İbrahim Hakkı Tevfizname adlı şiirinde .

İsa Çolaker

Hakkında admin

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*