Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: yahya kemal

Etiket Arşivi: yahya kemal

TÜRK KIZLARI TÜRK GENÇLERİ

Birden, yolun ötesinden hanımlar koptu. Koyu yeldirmelere bürünmüş, başları beyazlarla örtülü, çift çift geliyorlardı. Üç muhib musahâbemizi kestik. Bakıyorduk. Kafilenin önünde tâzeler kol kola yürüyordu. En güzel boylusu ortada idi. Muhibbimiz nisâî, bu beş kız mevkibine erguvânî gözlerle, baktı baktı baktı: “Ah talihsiz bikrler!” dedi. Türk kızlarına bir nişan halkası kadar yaraşan bu unvânı pek münasip bulduğumuz için susduk. Neden ... Devamını Oku »

RESİMSİZLİK VE NESİRSİZLİK

Milliyetimizi kendime göre, idrak ettiğimden beri dilimden düşmeyen bir cümle budur: “Resimsizlik ve nesirsizlik” (Bu) iki fecî noksanımız olmasaydı bizim milliyetimiz bugün olduğundan yüz kat daha kuvvetli olurdu… Resimsizlik yüzünden cedlerimizin yüzlerini göremiyoruz. Ah bu ne fecî hicrandır! Eski şehirlerimizi göremiyoruz; yanmış yahut yıkılmış nice binalarımızı göremiyoruz; eski kıyafetlerimizi göremiyoruz; o kıyafetlerin asırlar arasında yavaş yavaş nasıl tekâmül ettiklerini anlayamıyoruz; ... Devamını Oku »

EZANLARIN AYDINLIĞINDA

                  Bazı değerler eskimez. Ezan da bunlardan birisidir. Namaza çağırmayla sınırlı olmayan ezan, aslında bir cem olma hadisesidir. Bazıları rahatsız olsa da böyledir. Muhteva olarak namaza çağırma aracı olan metin, politik de bir bağlanma aracıdır. Kalbe, ruha, insana, tabiata çağrı olan ezan; insana koyulan bir kayıt metnidir de. Yani ezanla toparlanır, onunla hazırola geçersiniz. Buradan baktığınızda bir duruş araccı ... Devamını Oku »

YAHYA KEMAL’İN DÖNÜŞÜ

                  Yahya Kemal Beyatlı, dinle ilişkisi merak edilen bir adamdır. Bir yüzü batıya dönük olan üstadın, bir yönü de doğuya teşnedir. Bunu eserlerinde de görebiliriz. Onun dinle ilişkisini anlamak için, şiirlerine bakmakta yarar var. Müslümanlığı sıkı, dini pratiği güçlü olmasa da, deist bir adam da değildi. Aldığı batılı eğitimle, dini romantizme sahip bir adamdı.Dinsiz hiç değildi. Eğer dine soğuk ... Devamını Oku »

ATİK-VALDE’DEN İNEN SOKAKTA

  İftardan önce gittim Atik-Valde semtine, Kaç def’a geçtiğim bu sokaklar, bugün yine, Sessizdiler. Fakat Ramazan mâneviyyeti Bir tatlı intizâra çevirmiş sükûneti; Semtin oruçlu halkı, süzülmüş benizliler, Sessizce çarşıdan dönüyorlar birer birer; Bakkalda bekleşen fıkarâ kızcağızları Az çok yakından sezdiriyor top ve iftarı. Meydanda kimse kalmadı artık bütün bütün; Bir top gürültüsüyle bu sâhilde bitti gün. Top gürleyip oruç bozulan ... Devamını Oku »

HAYATIMIN BAZI SENELERİ

1884 Kânûn-i evvelinin 2sinde, Üsküp’de İshâkıyye Mahallesi’nde, büyük validem Âdile Hanım’ın konağında, bu evin cepheye doğru, sağ tarafındaki arka odada, sabaha karşı doğmuşum. Salı günü imiş. Üsküb’e o gün nâdir görülür bir kar yağmış. 1886’da, kardeşim Reşad’ın aynı evde doğmuş olduğunu pek hayal meyal olarak hatırlıyorum. Annemin lohusa yatağı, evin cepheye doğru, sonundaki ön odada idi. 1889’da, yeni yaptırmış olduğumuz ... Devamını Oku »

İNADINA YAHYA KEMAL BEYATLI

DÜŞÜNCE Ülfet belâlı şey, fakat uzlet sıkıntılı, Bilmem nasıl geçirmeliyim son beş, on yılı? İnsanlar anlaşıldı. Cihanın da sırrı yok, Kalsaydı tirkeşimde bugün tek bir altın ok En tatlı bir hayal için atmazdım ufkuma. , Dalsın yakında gözlerim artık son uykuma! “Yalnız duyan yaşar” sözü, derler ki doğrudur “Yalnız duyan çeker” derim, en doğru söz budur. Gördüm ve anladım yaşamak ... Devamını Oku »

ZEKANIN GÜCÜ

                     Günlük yaşamda zeki insanların farklılığına inanırım. Bunların zeka parıltılarını da sözel güçlerini gösteren fıkralarından da anlarız. Entelektüel çıtaları yüksek olan bu insanların filozofik tarafı da burasıdır. Edebiyat, sanat, bilim dünyasının önde gelen insanları, bu zekalarını ünlü söz, fıkra ya da aforizmaları yoluyla gösterirler. Bu yazımızın çatısını onların fıkraları ya da nükteleri oluşturacaktır.Kendi adıma ben,bu fıkra ve anekdotları ... Devamını Oku »

YANAN DEDE YAMAN DEDE

                   Yaman Dede, hakkında pek fazla konuşulmayan yakın dönem şairlerimizden biridir. İyi eğitim almış bir Mevlevi ozandır .Onun şiirleriyle tanışmam , Mustafa Özdamar’ ın kelepirden aldığım bir biyografi çalışması vesilesiyle oldu .Yaman Dede’nin yaşamını ve sanatını anlatan hacimsiz çalışma , beni bu yazıyı yazmaya teşvik etti. Bir de Yaman Dede’nin güzel sufî dizeleri. Onun hayatının ve eserlerinin bu zamana ... Devamını Oku »

TARİHSİZLİĞİMİZ TALİHSİZLİĞİMİZDİR

                     Tarih , insanoğlunun yaptığı ama, pek de kontrol edemediği bir sürecin adıdır. Gerçekleri kaydeden tarihin, olaylara tanıklığı da gerçekçi olacaktır. Tarih, şahit olduğu olayların esiri de olur.Dolayısıyla tarih; bir milletin hem vicdanı, hem de hem de hafızasıdır.Onun için inkar etmeye ve üzerinde oynamaya da gelmez.Osmanlıyı inkar etmek ve onu atası saymamak bir insanın yapacağı en büyük kötülük ... Devamını Oku »