Son Haberler
Anasayfa / yazılarım / AŞKIN YEDİ HALİ BİŞNEV VE AMASYA

AŞKIN YEDİ HALİ BİŞNEV VE AMASYA

Pocket
Bookmark this on Google Bookmarks

 

                Amasya , kültürel özellikleri nedeniyle kurmaca metinlere niye mekan olmaz diye düşünürdüm ! Bu sorunun cevabını bir dostumun romanında  bulduk . Aşkın Yedi Hali Bişnev adıyla piyasaya çıkan Sinan Yağmur romanı ; Amasya’yı ve Ferhatla Şirin merkezli bir aşkı konu edinen bir yapıda kaleme alınmış . Romanın mutfağında da olan birisi olarak , sevgili dostumun romanına hoş geldin diyorum . Akıcı bir dil , sufist bir klasik aşk romanı olan metin; sarsıcı olaylar zinciriyle zenginleştirilmiş bir roman diline sahip . Kapı Yayınlarından çıkan eser , haziran itibarıyla okuyucusuyla buluştu . Güzel , anlamlı ve canlı bir kapakla piyasaya sürülen roman ,  şimdiden çok satılanlar listesine girmiş durumda .

Romanın kapağını çevirdiğiniz zaman , karşınıza parçalanmış ama , bir o kadar da bir arada olan , konular bütünü gözünüze çarpar . Sinan Yağmur’un bu romanı da aşk merkezlidir . Aşkı   hâl üstünden anlatmaya çalışan Yağmur , bunda da başarılı olmuştur . Sufilerin hâl ve hareketlerini aşkla meczeden Sinan Yağmur : Romanını ; 1.Hal , Aylin ve Cengiz ; 2.Hal , Mevlana ve Şems ; 3.Hal , Hace ve Hülya ; 4.hal , Ashab-ı Nur -Safvan ve Hz.Ayşe ; 5.Hal , Ferhat ile Şirin ; 6.Hal , Leyla ile Mecnun ve nihayetinde 7.Hal, Kabe’de Aşk ile bitirir . Romanın aşk temasındaki tarihselliğini , bölümlere verilen adlardan anlayabilirsiniz . Aşkın hallerinin ince ve tarihi bir dille anlatıldığı romanın , her  bölümü güzel ve akıcı bir dille yazılmıştır . Aylin ve Cengiz , Hace karakterleri etrafında gelişen aşklar , bir şekilde güncel olan sevgiye de dönüşmektedir . Sinan Yağmur , tarihi aşkları dahi güncel bir dille yakınımıza taşımıştır . Onun tipleri adı eski bile olsa , aramızda gezen çağdaş insan tipimizdir .

Sinan Yağmur’un kendisinin de bir aşk ve gönül adamı olduğunu söyleyebilirim . Bunu ilişkilerime dayanarak değil , Bişnev’e bakarak ve okuduğum için söylüyorum . O , tam bir sufi romancı ve eserlerine tasavvufun ince dilini sindirebiliyor . Belki de okur , onu , bunun için kendine yakın buluyor ve okuyor . Romanın tümünde şiir tadında bir anlatım var . Aralara serpiştirilmiş şiirler , okumayı daha bir kolaylaştırmış. Can Yücel ustanın şiirini romana ne güzel yerleştirmiş :”Yerin seni çektiği kadar ağırsın / Kanatların çırptığı kadar hafif / Kalbinin attığı kadar canlısın .” Seçilen bu şiir bile, romanın dilinin ne kadar gizemli ve canlı olduğunun şahididir . Ferhat ve  Şirin bölümüne koyduğu bu şiir ,  metne o kadar iyi eklemlenmiş ki . Sıkıcı olamayan aralıklarla yerleştirilen şiir parçaları  ve Mevlana sözleri romana ayrı bir hava katmıştır .

Gelelim romanımızın Amasya ile ilgili bölümlerine . Aşkın Yedi Hali Bişnev’de Amasya isminin geçmesine şaşırmadım . İyi bir romancının , bu şehri fethettiğini düşünerek seçilmiş bir durum olduğunu düşünüyorum . Romancı mekana hükmeden adamdır gerçeğinden hareketle , Yağmur’un şehrimizi fethetmesine tanıklık ediyoruz . Tıpkı İstanbul romanları gibi Amasya romanı gerçeğine doğru gidiyoruz . Sinan Yağmur bunu Ferhat’la Şirin efsanesini merkeze koyarak yapıyor . Mesele bu . Romanın beşinci bölümü başlı başına Amasya piarı olmuş . Bir kentin tanıtımı edebi bir şekilde yapılmış . Harşena , Bîsütun , Yeşilırmak , Lalehan , Belediye Çay Bahçesi , Pir Hamdullah Cemevi , Sultan Bayezit Camisi , Sofular Mahallesi gibi mekanlardan hareketle şehrin bir kültür coğrafyası çıkarılmıştır . Bu parayla yapılacak bir olay değildir . Amasya şehri bu tanıtımı da hak etmiştir .

Mehmene Hatun’la başlayan , Ferha’tla devam eden aşk üçgeni , eserin tümünde Aylin ve Cengiz , Hace üzerinden devam eder . Bu genç karakterleri ruh eğitiminden geçiren Yağmur , tarihi aşk kişiliklerini de , bunlara öncü rehber yapar . Mevlana , Ferhat , Leyla ilişkileri sanırım düşünülerek kurgulanmıştır . Savfan , Hz.Ayşe , Mevlana , Şems çağdaş tiplere yol gösteren manevi önderlerdir . Beni bahtiyar eden bir durum da , şahsımın büyük bir özveriyle esere ve Amasya’yla ilgili bölüme monte edilmesidir . Sinan Yağmur Bey’in tamamen seçici bir anlayışla düşündüğü olay ;  romanın kotarılma ve yazılma aşamasındaki mihmandarlığımın sonucunda ortaya çıkmıştır . Sinan Beye şehri tanıtırken yaptığım dostça eşliğin sonucunda ortaya çıkan hoş durum , beni ve değerli eşimi bir Bişnev kahramanı yapmıştır . İsa Hoca ve Emine Teyze tiplemeleri tamamen aileme aittir . Yağmur’un teşvikiyle ortaya çıkan durum , çok özel bir güzellik olmuştur . İsa Hoca tipi misyonuma uygun bir bilge adam tipidir . Eşimin tipi de hakeza öyle olmuştur . Ey okur , beşinci bölümü okurken İsa Hoca’yı da unutma !

Bugünün aşkını dünün önderlerinin rahle-i tedrisatından geçiren aşk adamı Sinan Yağmur dostuma ve yeni eseri Aşkın Yedi Hali Bişnev’e hoş geldiniz derken ; eseri okumalarını salık verdiğim okura da , iyi bir aşk eseri okuduğunuzu hissederek okuyun derim .Aşk şehri Konya’ya ve kardeşi olan Amasya’ya da yeni hâl hayırlı olsun .Bir şehri yaşatan , oradaki insan yaşamları ve tarihi tanıklıklardır . Sinan Yağmur , Bişnev’de bunu bize göstermiştir . Haydi Amasya , doğru kitapçına . Aşkın Yedi Hali Bişnev seni bekliyor .

Hakkında admin

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*