Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: sufi

Etiket Arşivi: sufi

KUN SENFONİSİ

Kûn Senfonisi / ع AYN Yalnız bir ağaçtım, orman uzaklardaydı Direndiğim kadar dileniyordum toprağa Uzaklardaydı yağmur, sen uzaklardaydın Baharın açmaya çiçek sunmadığıydım Yaprakların yeşilden yüz bulmadığı Allah’tan gayrı kimseler dokunmuyordu nüveme Kuşların mâsivâ saydığıydım. Sen susuyordun, rüzgâr susuyordu Kime dokunsam göğsümden su yontmuyordu Terli bir ağaç oluyordum arsızca koşuyordum Rahmetinden hadîkalarımı aşan nehirlerden akıyordum Savaşlar geçiriyordum sakat atlarla Âmâ bir ... Devamını Oku »

ETME EYLEME

daha allah ile cihan yok iken biz anı var edip ilan eyledik hakka hiçbir layık mekan yok iken hanemize aldık mihman eyledik kendisinin ismi henüz yok idi ismi şöyle dursun cismi yok idi hiçbir kıyafeti resmi yok idi şekil verip tıpkı insan eyledik allah ile burda birleştik noktai amaya girdik yerleştik sırrı küntü kenzi orda söyleştik ismi şerifini rahman eyledik ... Devamını Oku »

HOCAM

Cemaat içinde kelam Verdiğim yeter mi hocam Gözlerinle mucizeler Gördüğün yeter mi hocam Muhabbet dediğin baldır Erkân dediğinse yoldur Yazdım kalem biten doldur Serdiğim yeter mi hocam Dönmem ben Hakk’ın yolundan Çekmişim elin dilinden Bunca muhabbet gülünden Verdiğim yeter mi hocam Mümin evler Hakk’a gayret Etmeyin nutkuma hayret Şimdi demde bir muhabbet Kurduğum yeter mi hocam Hey Davut Sularî’m heye ... Devamını Oku »

SIRLARA ERMİŞ ESRAR DEDE

                  Osmanlı mutasavvıf ve tezkire yazarı. 1748’de İstanbul Sütlüce’de doğdu. Asıl adı Mehmet’tir. Küçük yaşından itibaren tasavvuf muhitinde yaşadı. İyi bir tahsil gördü; Arabî, Fârisî, Lâtince ve İtalyanca öğrendi. Mevlevîliğe intisap etmesinden önceki hayatı bilinmemektedir. Şeyh Gâlip’in Galata Mevlevihânesine girdi. Hocasının terbiyesi altında yetişerek “Dede”liğe yükseldi. Esrar Dede, güzel huyu, edep ve olgunluğu ile kısa zamanda kendisini hocasına sevdirdi, ... Devamını Oku »

DOST

  Dilerse gözümü giryân iden dost Dilerse bağrımı biryân iden dost Dilerse hâk ile yeksân iden dost Dilerse lûtf ile ihsân iden dost Dilerse gönlümü handân eyleyen Dilerse cânımı cânân eyleyen Dilerse sırrımı ayân eyleyen Dilerse damlayı ummân iden dost Dilerse su gibi akıp çağlatan Dilerse yel gibi esip söyleten Dilerse firkâte salıp ağlatan Dilerse vaslını âsân iden dost Dilerse ... Devamını Oku »

DOST

Dostile ettiğin ahdi unutma Gel gönül dost illerine gidelim Sakın bu fânîde sen vatan tutma Gel gönül dost illerine gidelim Kudretimiz yettiğince aşalım Pervâz urup yüce beller aşalım Senin ile dost iline düşelim Gel gönül dost illerine gidelim Cânân iline varup görmek dilersen Hayat iklîmine irmek dilersen Solmaz gülşen gülün dermek dilersen Gel gönül dost illerine gidelim Dosttan yana kanad ... Devamını Oku »

AŞK İMAMDIR BİZE GÖNÜL CEMAAT

                  Yunus şiiri içinde oldukça politik mesajlar taşıyan bir şiirdir.Onun derviş üslubuyla ve incelikle ördüğü şiirinde verdiği mesajları anlamakta çok da zorluk çekmeyiz.Çünkü onun kolay okunan ve iyi sindirilen bir şiir dili vardır.Ne zaman Yunus okusam,her zaman bir değer iletisi almışımdır.Bunların neler olduğunu anlamak için,bazı seçtiğim dizelere göz atmakta yarar var.Onun şiirindeki ilke ve değerleri iyi özümsediğimiz zaman,iyi bir ... Devamını Oku »

DAHA SENDEN GAYRİ

Daha senden gayrı aşık mı yoktur Nedir bu telaşın hay deli gönül Hele bir düşünsen fani dünyayı Neler geldi geçti say deli gönül Baktım iki kişi mezar eşiyor Gam kasavet dalgalanıp aşıyor Çok yaşayan yüze kadar yaşıyor Topraklar başına vay deli gönül Mevlam kanat vermiş uçamıyorsun Bu nefsin elinden kaçamıyorsun Neden bu dünyadan geçemiyorsun Di gönül rüyaya doy deli gönül ... Devamını Oku »

MÜRİDİ AŞK OLAN ARİF

                  Mir Hamza Nigari ya da Seyyid Nigari , Kafkas kökenli bir Nakşi dervişidir .Sovyet Rus zulmünden kaçarak Anadolu’ya sığınmış bu sufi , bir veli kişilik olarak Amasya’ya ve kültürüne epey katkı yapmıştır .Yaşamı oldukça çileli ve zor geçen Mir Hamza Nigari , doğruluğu ve dürüstlüğü elden bırakmamış bir manevi kişiliktir .Azeri olduğu  için , Şirvanlı lakabıyla anılan sufi ... Devamını Oku »

GAZEL

Azm-i sefer ettin dil-i nâçârı unutma Gittin güzel ammâ bu dil-efkârı unutma Gâhîce uyandıkça şebistân-i safâda Şol gice olan sohbet-i hem-vârı unutma Vardıkça şeker-hâba girip bister-i nâza Ne zehr içer dîde-i bî-dârı unutma Kâküllerini şâneye çektikçe seherler Yâdına getür, kalb-i dil-efkârı unutma Ayînede gördükçe, kaçan, hasta nigâhın Lûtfeyle tabibâ, men-i bîmârı unutma Ahvâlimi yazdım, bütün evrâk-ı dilimde Destindeki mecmua-yi nâçârı ... Devamını Oku »