Son Haberler
Anasayfa / yazılarım / KARADENİZ TÜYAP KİTAP FUARI

KARADENİZ TÜYAP KİTAP FUARI

Pocket
Bookmark this on Google Bookmarks

 

                Samsun Karadeniz Tüyap 4.Kitap Fuarındayız. Geleneksel hale getirdiğimiz kitap fuarı gezimizi Amasya Üniversitesi Sosyal Sorumluluk ve Fikir Kulübü üyelerimizle birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu yıl dördüncüsü idrak edilen fuara, bir ara tirenle bile gitmiştik! Başlangıçtur otobüsüyle gittiğimiz fuar seyahatimiz açık ve soğuk bir havada gerçekleşti. İlk gerçekleştiği zamana göre, kitap fuarında epey mesafe alınmış. Yazar sayısı artmış, reyonlar genişlemiş, kitap stantları artmış, dolayısıyla kitap dostlarının da ilgisi yoğun hale gelmiştir. Yaklaşık iki yüz bin kişinin gezdiği kitap fuarı, bu sene hak ettiği noktaya gelmiş bir durumdaydı. Samsun valisi Osman Kaymak da bu durumu teyit eden bir tespit yapmıştır.

Geleneksel hale getirdiğimiz Karadeniz 4.Kitap Fuarı yolculuğumuz için başlangıçta kayıtları aldık. Kulüp Başkanımız Emre Karakaya da, gelecek öğrenci arkadaşlarımıza mihmandarlık yaptı. Yaklaşık elli arkadaşımızla başlayan kitap yolculuğumuz, sabahın ilk saatlerinde heyecanla başladı. Toplu fotoğraf çektirdiğimiz enstantaneden sonra, gençler kitapların yolculuğuna eşlik ettiler. Kitap fuarının dördüncü ayağında hangi yazarlar yoktu ki: İbrahim Kaboğlu, Mete Yarar, Ercan Kesal, Ahmet Sezgin, Zekeriya Çavuşoğlu, Saygı Öztürk ve daha nice kitap kalem erbabı. Hepsi öğrencilerimizi bekliyordu. Stantların arasına yerleştirilen 15 Temmuz anma panosu da ayrı bir güzellikti. Kimse o meşum darbeyi unutmasın diye düşünülmüş olsa gerektir.

Fikir Kulubü’müzün himayesinde yaptığımız kitap fuarı geleneğimiz aslında birinci Çarşamba Fuarıyla başlamıştı. Bir yıl sonra başlayan Samsun Tüyap Karadeniz Kitap Fuarıyla gelenekselleşti. Kitap insanları buluşturur. Buna inananlardanım. Fuar gezimiz sırasında eski öğrencilerimle ve dostlarımla da buluşma fırsatımız oldu. Yani kitap sizi birleştiriyor da. Ellerinde kitap olan insan manzarası bir başka oluyor. Masalarında okurla buluşanlar da cabası: Erken Uyarı Devlet Bilgisi’yle Hanefi Avcı, Osmanlının Bilinmeyenleri’yle Ahmet Şimşirgil, Onurlu Çıkışla Levent Gültekin,2. Abdulhamid konuşmasıyla Necmettin Alkan biz okurlara eşlik ettiler. Okurun kitaba ilgisi fazlasıyla görünür haldeydi. Sanırım kitaba ve insana doymuş bir fuar gerçeğine tanıklık ettik.

Okuryazarlıktan okurluğa yürüyen insanımız, artık kitap fuarlarına sahip çıkıyor. Amasya’dan onlarca insan kitap fuarına akın etmişti. Liseler, ortaokullar ve üniversitemiz kulüpleri kitaba tanıklık ettiler. Ne güzel bir etkinlik, ne kitaplı bir yürüyüş yaptık. Fesbuk yazarlarının azlığı da ayrı bir güzeldi. Popüleri kitaba tercih etmeyen bir fuar olmuştu. Tdk, iletişim, can, diyanet, tarih kurumu, timaş, semerkand, kırmızıkedi, ötüken fuarın ilgi gören kitapçıları oldu. Ben diyanetin edebiyat divanlarını ve ibnül emin mahmu kemal inal’ın son devrin şairlerimiz kitaplarını temin ettim. Öğrencilerim roman ağırlıklı yayınlar aldılar. Her ne kadar fazla kitap imzalatamasak da, kitaplarla buluştuk. Mesele yok. Eğlenceli bir yolculukla başlayan geleneksel kitap fuarı yolculuğumuz, tüyap alanındaki alışverişleriyle sürerken, bir sonraki kitap yürüyüşümüzü hayal eder duruma gelmiştik.

Kitap fiyatları oldukça iyiydi. Çeşitler de boldu. Afiş, poster, sahaf çeşitleri fazlasıyla vardı. İnsan kalabalığı aynı zamanda okur kalabalı mıdır? Orası tartışılır. Okur mu fazla, okuryazar mı az? Yoksa okuryazar sıradanlığı mı var? Kafamı kurcaladı. Yani okuru aramadım değil! Çünkü, niçin sadece roman okunur ki? Düşünce kitapları niye az satar? Bunlar beni az meşgul etmedi! Yığınlar popüler olana mı, koşuyor? Yoksa popüler hakikati mi boğuyor? Bunlar kitabın fuarda olmayan deli sorularıdır? Kendime sorduğum kadar, öğrencilerime de ne aldıklarını sordum. Hepsi roman ya da ders kitabı aldıklarını beyan ettiler. Yani güdümlü okumaya teslim olmuş bir okur kalabalığı! İdeal olan bu mu? Değil. Neyse bunlar deli kitap veya az kitap soruları..

Samsun Karadeniz  4.Tüyap Kitap Fuar yolculuğu böyle geçti. Yenisi dileklerimizi belirtirken, sizi de kitaba ve kitap dostluklarına davet ediyorum. Amasya, Samsun, Giresun, Tokat, Ordu’dan yüzlerce insanımızın aktığı fuar, bize kitabı yeniden anımsattı. Yaşasın kitap ve kitaplı toplum derken, sizi de kitaba e kitabî olana şahitlik etmeye davet ediyorum. Her şey kitapla başladı, yine kitapla devam ediyor.

“Tek kuruş kârım yok varlığından

Zararına seviyorum seni zararına inan”

diyen Attila ilhan gibi, biz de kitabı karşılıksız ve rahmanî seviyoruz. Bir kitap fuarı maceramız böyle geçti. Kitaplı bir başka faaliyet de buluşmak dileğiyle, kitabı elinde olanlardan olasınız temennasıyla.

Hakkında admin

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*