Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: nurettin topçu

Etiket Arşivi: nurettin topçu

MUALLİM KİMDİR?

Milletimiz hangi muallim tiplerini tanıdı? Milletimizin ruhi temellerinden olan İslam’da Peygamber ilk muallimdi. Öğreten o, inandıran o, yürüten o idi. Devlet ve mektep işlerini birleştirmiş devleti mektep haline getirmişti. Sonraki devirlerde bu ikisi ayrılmakla beraber birbirlerine sımsıkı temas halini muhafaza ettiler ve devlet adamı muallimin emrinde bulunduğu müddetçe cemaat ikbal halinde yaşadı. Muallim, devlet adamının bendesi olduğu zaman cemaat bozuldu, ... Devamını Oku »

YALNIZLIĞIN KALABALIĞINDAYIZ

                  Modern insan yalnızlığın kalabalığında yaşıyor. Kalabalık nüfusun içinde kaybolan insanımızın yalnızlığı böyledir. Kalabalık içinde yalnız olmak, hele de sosyal yalnız olmak, artık bir bireysel tercih haline gelmiştir. Keşke böyle olmasaydık. Keşke yaşamı rutine bağlamasaydık, keşkelerimiz bizi teslim almasaydı. Böyle oldu. İnsandan insana sığınır olduk. Fertler yalnızlığa sığınır oldu. Elektronik bir yalnızlığa doğru gidiyoruz. Bu durumu tersine çevirmek elimizde. ... Devamını Oku »

MAARİF DAVASI

                  Öğretmen,mütefekkir Nurettin Topçu’nun Türkiye’nin Maarif Davası adıyla maruf bir eseri vardır.Maarif,yenilerin eğitim dediği kelimenin karşılığı bir kelimemiz.Arefe,bilmek kökünden geliyor.Hoş,sıcak bir kelime.Maarif sadece bilmek midir,hayır.Bilmek,maarifin bileşenlerinden birisidir.Hem de önemli bir etkendir.Maarifin komşusu olan bir çok kelime vardır.İrfan,talim,edep,terbiye bu kavramlardan bazılarıdır.Mesela,bilgi de maarifin tesis unsurlarının önemlisidir.Bilgili olan maarifin ve marifetin kapısından giriş yapar.Tek başına bilgi ve öğrenme de eğitimin kurucularından ... Devamını Oku »

İDEALİST BİR MUALLİM:NURETTİN TOPÇU

Cumhuriyet devri fikir hayatımızın en önemli simalarından birisi de hiç şüphesiz ki Nurettin Topçu’dur. O, daha çok bir fikir adamı, felsefeci ve ahlakçı olarak tanınmakla beraber aynı zamanda bir hoca idi. Altmışaltı yıllık ömrünün yaklaşık kırk yılını bu meslekte geçirdi. Felsefe tahsili için gittiği Paris’ten 1934 yılında yurda döndükten sonra İstanbul, İzmir ve Denizli’ de muhtelif liselerde Felsefe, sosyoloji, mantık ... Devamını Oku »

MEKTEPTE İKTİDARSIZLIK

                  Nurettin Topçu ‘nun bir yazısından alıntıladığım başlık , eğitim tarihimizin serüvenini iyi anlatan bir cümledir .Yıllardır içinde bulunduğum eğitim maceramızı en iyi anlatan bir kaç yazardan biri Nurettin Topçu ‘dur .Eğitim düzenimizin iktidarsız olduğuna inananlardanım . Kifayetsiz ve kendini tekrar eden bir eğitim sistemimiz varsa , bunun tarihine bakmamızda fayda var .Ne diyor Topçu : “Mektepte iktidarsızlık, mabette ... Devamını Oku »