Son Haberler
Anasayfa / yazılarım / KUR’AN HADİMİ MEVLANA

KUR’AN HADİMİ MEVLANA

Pocket
Bookmark this on Google Bookmarks

 

              Hazret-i Mevlâna’yı Anma ve Vuslat yıldönümü törenleri her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir.Törenlere isim olan Şebi Arus, düğün gecesi demektir.Yani Hz.Mevlana , Rabbine kavuşmayı düğün gecesi olarak görecek kadar tevekkül sahibi bir müslümandır. Yaşamını “Hamdım , piştim , yandım” sözleriyle özetleyen Mevlâna 17 Aralık 1273 günü Hakk’a yürümüştür.

Mevlana,Allah aşkıyla yanan bir evliyadır.Ne zaman yolum Toroslara ve Konya’ya düşse, adresim Mevlana Hazretlerinin mekanıdır. Mevlana 1207 de Belh’te doğar. Babası Bahaeddin Veled de büyük bir İslam alimiydi. Daha çocukken babasının kalbindeki feyz ve bereketlere kavuşmuştu. Babasıyla önce Hicaza ,daha sonra Konya’ya gelen küçük Mevlana,babasının halifesi seyyid Burhaneddin Tirmizi’den dokuz sene ders aldı.Daha sonra nefsini , Şemseddin-i Tebrizi’ye emanet etti.Tüm bu İslam büyüklerinden büyük değerler öğrenen Mevlana Celaleddin-i Rumi , daha sonra yazmaya ve öğretmeye yöneldi. Şems gibi büyüklerinin sayesinde , ilim ve irfanda çok mesafe aldı.Yolundan giden insanlara ilham verecek olan harika eserler yazdı.

Mevlana’nın bir adet Divan’ı vardır.Otuz bin beyit bulunan Divan’ı en çok okunan yapıtları arasındadır. Ney üfleyen Mevlana ,sevenlerine semalarıyla da musiki neşet ettirmiştir.Mesnevi’sinde de,kırk yedi bin beyit vardır. Her Müslüman Türkün evinde Mesnevi olmalıdır. Mevlana Mesnevisini şiir olarak yazmıştır. Amerikan kaynaklı kişisel gelişim kitabı okuyan dostlara önerim , Mevlana’nın Mesnevi kitabıdır. İmge ağırlıklı bir öğüt kitabı olan Mesnevi’nin bir çok şerhi vardır. Mesnevi’nin ilk on sekiz beyiti başlı başına bir şiir abidesidir. İnsanın evrendeki serencamını en iyi anlatan filozofik dizeler toplamıdır.

Fatih Çıtlak , Avni Konuk , Adnan Karaismailoğlu şerhleri okunacak Mesnevi şerhlerinden bazılarıdır.Yine bir Şeb-i Arus vesilesiyle andığımız Mevlana’yı , ölümünün yıldönümünde hatırlarken, yaşam değerlerini de içselleştirelim derim. Bir çok menkıbesi olan Üstat , Anadolu Müslümanlığının kalelerinden biridir. Aslında elitist ve zor ritüelleri olan Mevlevilik  ; öğretileri içindeki samimi ve içten ayrıntılar vesilesiyle okura ve halka ulaşmada zorlanmamıştır . Daima kent ve okumuş öğretisi olarak görülen ekol , bugün yığınların değeri olmuş vaziyettedir . Belki de insanımızın fikri açılığına ilaç olmuştur . Her bir şiiri değer olan Mevlana :

“Yüzde ısrar etme                       “ Sakın büyüklenme

Doksan olur                                  Elde neler var

İnsan dediğinde                           Bir ben varım deme

Noksan olur”                                Yoksan da olur.”

diyerek Mevlana Müslüman-Türk’e kibir ve böbürlenmeyi çok görür. Onun tüm yaşamı mütevazılık ve iman üzerine kurulmuştur. Onun yaşamında insan sevgisi ve Allah sevgisi her şeyin başıdır. Yeri gelmişken , sema törenlerinin de ucuz mağaza gösterilerine kurban edilmesine de göz yummayalım derim. Semah gibi kendine has folklorik bir musiki aracı olan semayı piyasa şartlarına indirgemeyelim ! Çünkü , sema bir ritüel olarak dini musiki formatıdır ve harcanmamalıdır.Yerine uygun ortamlarda neyle , kudümle çalınıp icra edilmelidir.

Kültür Bakanlığımızın himayesinde yapılan Şeb-i Arus törenlerine devlet katkısını çok önemsiyorum. Uluslararası olan bir Mevlana aşkı beni çok memnun eder. İslam’ın bayrağını yükselten Mevlana’yı hüzün ve aşkıyla arıyoruz. Onun ruhunun da bize himmet olduğunu biliyorum. Yeni kuşaklara Mevlana öğretisini ve İslam’ı onun şahsında bir daha anlatmalıyız. Mevlana yine bir şiirinde derki : “Sen uzattığın elini tutmayan ele mi dargınsın, / Tutmayacak bir ele uzandığın için kendine mi?” diyerek , dost ve arkadaş seçimine dikkat çekmiştir. Onun için Allah’ı yar edinmemiz gerektiğini beyan etmektedir. Hz. Mevlana ’ yı ölüm yıldönümünde yine güzel bir şiiriyle analım ve ruhu şad , mekanı cennet olsun diyelim. Yazımı onun dizeleriyle bitiriyorum: “Bir tatlı ömür gibi gitmeye niyetlendin, / ayrılık atına eyer vurdun inadına. / Ama bizi unutma, hatırla ama. / Sana temiz dostlar, iyi dostlar, bağdaş dostlar / yeryüzünde de var, gökyüzünde de var. /Eski dostla ettiğin yemini, hatırla ama. ” Vefayı ve muhabbeti anlatan güzel dizelerle bitirmek de hoş . Bir değerler adamı olan Mevlanayı ve sevenlerini aşkın derin bakışıyla baş başa bırakarak , bir Konya ve Mevlana gezisine gitmelisiniz derim .” Bunu unutma, hatırla ama.  ”

İsa Çolaker

 

Hakkında admin

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*