Son Haberler
Anasayfa / yazılarım / BEYPAZARI : BİR BAHAR LEZZETİ

BEYPAZARI : BİR BAHAR LEZZETİ

Pocket
Bookmark this on Google Bookmarks

beypazari_havuc-heykeli 

                Mutat sağlık kontrolleri için Ankara ‘ dayız. Hacettepe ‘deki işlerimizi bitirdikten sonra , Ankara ‘nın yakın yerlerini görelim düşüncesiyle Beşevler Turizm Uygulama Otelinden ayrılıyoruz. Ver elini Beypazarı. Ankaralıların nefes aldığı bu şirin ilçeyi merak ediyoruz ve görmek için acele ediyoruz. Ankara- Beypazarı arası yaklaşık bir saat sürüyor. Kayaş ‘ı geçiyoruz ve tam bir vahanın ortasına kurulmuş Selçuklu ve Osmanlı çizgilerini barındıran Beypazarı ‘ na teşrif ediyoruz. Güzel bir dörtlü yolu da bulunan ilçe , tam bir Anadolu kenti. Yunus Emre ‘nin doğduğu yer olarak görülen Nallıhan ilçesinin komşusu Beypazarı.

Nüfusu yaklaşık kırk bin olan ilçenin sıcak kanlı ve mahsun bir halkı var. Kadınların üretip yaptığı her ürünü burada görmeniz mümkün. İlçeye hakim Hıdırlık Tepesi , bizim Giresun kalesinin panoramasını andırıyor. Hakim bir tepe ve kurak iklimde insanın içine bir dinginlik veriyor. Özel arabamla seyahat etmeme rağmen ilçenin , saatte bir kalkan otobüsleri var. İlçenin park sorunu da yok. Hıdırlık Tepesinden şehrin Selçuklu ve Osmanlı dokusunu görmeniz mümkün. Ayrıca keyifli bir mola noktasıdır . İlçenin içindeki Kurşunlu , Alaaddin Camileri ecdadın adrese teslim yapıtlarından . Harika bir mimarisi olan camiler , müminler için namazgah özelliğini hala sürdüren yerler. Vatanın işaretleri olarak , şehrin orta yerini tutmuş vaziyetteler.

Beypazarı ‘nın  orta yeri tam bir Osmanlı meydan yeridir. Cadde ve sokak araları avlulu ve cumbalı evlerle çevrili. İlçede Ankara Üniversitesinin Turizm Uygulama Merkezi ve Öğretmenevi mevcut. Konaklamak için özel işletmeler de var. Kültür turizmini pek sevmiş Beypazarlılar. Eski bina Taşmektep çok güzel bir dinlenme ve yeme içme yeri olmuş . Şehrin iyi restöre edilmiş hali , insanların cazibe merkezi olmasına yol açmış . Her taraf yerli ve yabancı turist dolu . Osmanlı ve Selçuklu ‘ dan beri tarım merkezi olan Beypazarı , havuçları ve havuç suyuyla da meşhur. Hamur işi ve el yapımı baklavası harika . Şehrin merkezindeki Taşhan restorasyonu sürüyor . Vakıflar genel müdürlüğü gerçekten de çok çalışıyor .

Beypazarı ‘ nın dağ ve trekking tutkunları için harika bir ören yeri de var . İnözü ve Sabagöz vadileri . İnözü vadisi tam bir kuş cennetidir . Dört kilometrelik vadi , tam bir Ihlara Vadisi benzeri yapıdır . Binlerce kuşa ev sahipliği yapan alan , konuklarını ve doğa severleri bekliyor. Yöresel yemekleriyle dikkati çeken ilçede , çok çeşitli hamur işi yemekler ve eski kültüre ait kurutulmuş meyveler yemeniz mümkün . İlçe belediyesi de oldukça başarılı . Yerel giysi ve öteberiler için , küçük satış noktaları kurulmuş ve buralardaki satış fiyatları standart halde . Yani turist kazıklamak zor ! El sanatlarıyla arası iyi olan hane halkı ve yerel satıcılar oyma ve işleme sanatı ürünlerini burada satmaktalar .  Alaaddin sokak ilçenin özel ve korunaklı yeri durumundadır . Restorasyonu tamamlanan bir çok tarihi konağa ev sahipliği yapan sokak , tam bir Selçuklu ve Osmanlı toplamıdır .

Beypazarı dönüş yolunda çevremizi şöyle bir incelediğimiz ve tabiata baktığımız zaman , yol üstünde Kayaş halk pazarı ve yerel ürünler satış noktasını da görüyoruz . İyi düzenlenmiş ve küçük kioskların bulunduğu yol üstü satış terminalleri olarak dikkatimizi çekiyor. Dönüş yolunda tarım yapılan düzgün domates bahçeleri ve havuç ekim alanları dikkatimizi çekiyor. Tarım da çok modern ve profesyonelce yapılıyor . Ülkemizin havuç ve domates stoklarının burada geliştirildiğini öğreniyoruz . Kayaş yol sütündeki tarım alanlarını iyi değerlendirmiş . Beypazarı ‘ na komşu olan Kayaş ‘ ta da Osmanlı- Selçuklu yapısı korunaklı tarihi evleri görüyorsunuz . İki komşu ilçenin arası yakın ve Kayaş termalleri – sıcak suları – ünlü bir yer .

Sağlık sorunları sonrası   yaptığımız Beypazarı ve Kayaş gezileri tam bir ilaç gibi oldu . Tanıdık ve dostları bu güzel ilçelerimiz görmeye davet ediyorum . Gezmediğiniz ve görmediğiniz hiçbir nokta sizin değildir . Bahar lezzetiyle yaptığımız bu günlük gezinin notları bu kadardı . Hepinize iyi günler ve bol gezmeler diliyorum . Bir başka gezi notu ve yazısında görüşmek dileğiyle , bol gezileriniz olsun.

Günün Kitabı : Yalnızlığın İcadı , Deneme , Bülent Parlak , İzdiham Yay .

İsa Çolaker

Hakkında admin

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*