Değerli akademisyen , hoca , Türk edebiyatının ünlü simalarından Şerif Aktaş hocayı kaybettik. Genelde dost ve arkadaşlarımın armağan kitaplarına ya da hatıra yayınlarına yazı yazamam! Ne zaman böyle bir teklifle karşılaşsam , çekince koymuş ve imtina etmişimdir . Neden yazmadığım konusunda bir fikrim de yok . Derslerimde kitaplarını okuttuğum ve ilk teorik edebiyat bilgilerimi kendinden aldığım Şerif Aktaş hocayı bir yazı konusu yapmak içimden geldi . ‘Zamanın Elinden Tutmak’ adlı çalışma , Sadık Kemal Tural Hoca ‘ nındır . Lakin Şerif Hoca da , eserleriyle zamanın elinden tutan birisi olduğu için , bu başlığı uygun gördüm .
Alimin ölümü , alemin ölümüdür gerçeği beni hep düşündürmüştür . Belki de beni yazmaya iten nedenlerden birisi budur ? Şerif Aktaş hoca , velûd bir yazardı . Yazdıkça okunan ve aranan bir yazardı. Türk edebiyatında teorik ve edebiyat bilgileri alanında otorite olmasına rağmen , daha çok hocalığıyla öne çıkmış bir kişilikti . Kendini öğrencilerine ve ilme adamış bir hayatın tanığı olan hoca , yüzlerce akademisyen ve araştırmacı yetiştirmiş biri olarak alem-i daimiye göç etti . Yetiştirdiği insanlar ve ilim adamları ona kefil olur dilerim . İlim adamı olanların buna özen göstermesi önemlidir .Tarihten romana , romandan şiire doğru akan bir edebi dilin tercümanı olmuş bir kişilikti . Eserlerinin tümünde bir araştırma ve emek mahsulü çaba vardır .
Türk Şiiri Antolojisi ,Roman Sanatı ve İncelemesine Giriş , Edebiyatta Üslup ve Problemleri , Yazılı ve Sözlü Anlatım ilk elde okuduğum ve tabir-i caizse yineleyerek okuduğum eserleridir . Öğrencilerime önerdiğim her eseri , iyi biz bırakmış teorik ustasıydı. Mehmet Kaplan hocadan sonra , en iyi Türk edebiyatı analizcisi ve tahlilcisi desek yeridir . Kendisiyle hiç tanışma şansına nail olmama rağmen , onu kalben sevmiş ve eserlerini özenle okutmuş biriyim . En teorik ve zor yapıdaki edebiyat meselelerini dahi , çok basit ve anlaşılır yapan bir kalem ustasıydı . Kalemini daha çok edebiyatın anlaşılması ve teorik meselelere ayırdığı için , zor ve aranan metinlere getirdiği yorumlarla bilinir . Üslup ve sorunları hakkında yazdıkları hala aşılabilmiş değildir . Yerli bir kalem erbabı olduğu için , daha çok Türk edebiyatı ve incelemeleri alanına yoğunlaşmış bir yazardır .
Öğrencilerim ne zaman bir antoloji ve seçki sorsa , hemen oracıkta Türk Şiiri Antolojisi adlı çalışmasını önerirdim . Tamamen kendi şiir düzeni ve anlayışına göre düzenlediği antolojisi , tam bir bilimsel değeri olan çalışmadır . İlk bakışta soğuk ve anlaşılması zor metinleri seçmiş gibi görünse de , kitabı aralayınca hocanın ne kadar seçici ve özenli bir edebiyat disiplinine sahip olduğunu görüyorsunuz . Akçağ Yayınları hocanın tüm kitaplarını ısrarla bastırmayı sürdürüyor . Okunan kitaplar sıralamasında iyi yerde olduğunu düşündüğüm diğer bir kitabı da ; Edebiyatta Üslup ve Problemleri adlı çalışmasıdır . Yerli bir Rene Wellekvari bir üslupla yazdığı eser de , okunası eserleri arasındadır . Batıda- doğuda üslup ve yazma meseleleriyle alakalı ne kadar yayın varsa taranarak hazırladığı eser hala okuyucusuna öncülük yapmaya devam ediyor .
Şerif Aktaş hocanın en faal olduğu edebî alanlardan biri de , şiir tahlili ve incelemeleridir. Hocanın bu konuda Şiir Tahlili adlı özgün bir çalışması vardır . Seçili şiir metinlerini yorumladığı çalışma , Mehmet Kaplan hocanın tahlil çalışmalarından sonraki en iyi eserlerden biridir . Yayın bakımından bu kadar zengin olan Hoca , insan yetiştirmeyi ve öğrenci okutmayı da ihmal etmemiştir. Öğrencilerini de unutmayan ve onlara yol gösteren bir tarafı da vardı Hocanın . Bunu bir çok öğrencisinden ve dostundan dinledim . Hz . Peygamberinin üç şeyi ardından bırakan iyi insandır hadisine mazhar olarak ; ardından onu anlayan ve ilminden yararlanan insanlar bırakması ne güzel !
Edebiyat üstüne yüzlerce makaleleri bulunan Hoca , aynı zamanda Erzurum ekolü diyebileceğimiz öğrenci ve akademisyen kuşağının temsilcilerinden biriydi . Milliyetçi- Muhafazakar camianın sessiz ve dingin yazarlarından biri olan Hocanın , gayet mütevazı ve sade bir yaşamı olmuştur . Şatafatlı ve yapmacık sanat (!) ortamlarından uzak duran Hoca , oldukça kaliteli eserler bırakarak dâr-ı bekâya göç etti . Alimin sadece bedenen öldüğünü unutmadan ; yeni alim ve ilim erbapları yetiştirmek için ,yazdıklarını okumaya ve Türk edebiyatına hizmete sunmaya devam etmek , sevenlerinin ve edebiyat dostlarının bitimsiz görevidir . Eserlerinden feyz aldığım ve okuma kaynaklarımdan olan Şerif Aktaş Hocayı yeniden ve bıkmadan okuyalım . Türk edebiyatı dostlarının başı sağ olsun . Nur içinde yatasın Şerif Hocam . Allah sevenlerinin ilmini ve basiretini artırsın .Amin .
Günün sözü : “Yeryüzünün mezardan başka beşiği yoktur. (Firdevsî )
İsa Çolaker